Zaman zaman kumaş boyama tekniklerinden, batik boyama tekniklerinden bahsediyoruz. Şimdi güzel bir teknik bilgiler bulunca hemen paylaşmak istedik. Yaz geldiği zaman örgü modellerine biraz ara veriliyor. Kendin yap projeleri ile hobilere devam ediliyor. Sizde bu tarz projelerle ilgileniyorsanız güzel fikirler hazırladık. yapılışı oldukça kolay. Tişörtlerinize, elbiselerinize uygulayabilirsiniz. Nevresim takımları yapabilirsiniz. Kumaş boyama teknikleri ve inceliklerine geçmeden önce daha önce paylaştığımız tekniklerle devam edelim. Batik boyama tekniklerinden bahsetmiştik. Boncuklar, tahta parçaları, iplerle harika desenler oluşturarak boyamalar yapıyoruz. Batik boyamalarda indigo rengi yani mavinin bir tonu çok güzel duruyor. Kumaş boyama tekniklerinde de birçok yöntemi kullanabilirsiniz. Kumaş üzerine desen çizerek boyamalar yapabilirsiniz. Şablonlarla boyamalar yapabilirsiniz. Stencil ile tişört boyama nasıl yapılır daha önce farklı teknikler kullanarak çalışmalar hazırlamıştık. Bu çalışmalardan elinizde olan malzemelerle beğendiğiniz teknikleri yapabilirsiniz. Kumaş boyama teknikleri ve incelikleri için birçok proje var şimdi birkaçına değinelim.
Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?
Kumaş boyama için stencil şablonlar, doğadan çeşitli ağaç yaprakları, evimizde bulunan bir eşyadan faydalanabiliriz. Eğer şablonumuz yoksa asitat kağıdı üzerine beğendiğimiz desenlerden şablonlar yapabiliriz. Kumaş boyama teknikleri ve incelikleri için ihtiyacımız olan malzemelerle başlayalım.
- Pamuklu kumaşlar ( doğal kumaşlarla çok güzel sonuçlar alabilirsiniz. Pamuklu kumaşlar daha iyi olacaktır elinizde yoksa herhangi bir kumaş ile de çalışabilirsiniz.
- Kumaş boyaları
- Sünger fırçası
- Su kabı
- Naylon poşet
- Çeşitli şablonlar
İlk önce çalışma malzemelerimizi hazırlayarak başlıyoruz.
Kullanacağımız kumaşı ve şablonları hazırlayalım.
Sonra kumaşı suya batıralım. Çalışacağımız kumaşları az önce hazırladığımız zemin üzerine yatıralım. Dışarıda ve güneşte çalışıyorsanız kumaş çok daha çabuk kuruyacaktır. Kumaşımız biraz nemli olacak.
Şimdi kumaşın üzerine boyaları aktaralım. Plastik küçük şişeleriniz varsa onlarla damlatabilirsiniz. Yoksa boyayı fırça ile kumaşa sürebilirsiniz.
Boyadığımız zemin üzerine şablonları yerleştirelim.
Şimdi kurumasını bekleyelim. Kuruduktan sonra şablonları kaldıralım.
Boyayı sabitlemek için ters tarafından ütüleyelim. Ve kumaşlarımızı istediğimiz yerde kullanalım.
Kaynak : https://lyndaheines.blog/2012/09/04/more-sun-printing-fabric-with-dye-na-flow/