Yaz demek, hiç şüphesiz ki bol bol deniz, kum ve güneş demek. Ancak, özellikle büyük ve kalabalık şehir hayatının içerisinde, üstelik bir de çalışıyorken bu üçlüye erişmek pek de kolay olmuyor. Haliyle deniz kenarının serinliğinden mahrum kaldığımız bu zamanlarda sıcakların bunaltıcı etkisiyle uğraşmak zorunda kalabiliyoruz. Ve evlerimizde serin serin oturmak hepimizin en büyük arzusuna dönüşüyor. Klima, vantilatör gibi soğutucu çözümler yaşam alanlarının yaz aylarında kurtarıcısı olsa da tek çözüm değil. Evlerimizi serin tutmak için yapabileceğimiz pek çok şey var. Siz de bu yaz evinizi güneş geçirmez bir hale getirmek istiyorsanız işte denemeniz gerekenler:
İçindekiler
Evinizi güneş ışınlarını yansıtacak bir renkle boyayın
Duvarlarınızın renginin içerideki ortam sıcaklığı üzerinde etkili olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmalar, beyaz rengin güneş ışınlarını yansıtmada çok etkili olduğuna, hemen hemen beyaz rengin her tonunun güneş ışınlarının yaklaşık %80’ini yansıttığına dikkat çekiyor. Eğer duvarlarınız koyu renk bir boya ile kaplıysa, mümkünse beyaz veya tonları ile yeniden boyamanız yaz aylarını daha serin geçirmenize yardımcı olabilir.
Beyaz tercih etmek istemiyorsanız da koyu renklerden ziyade mümkün olduğunca açık renkleri kullanmanızda fayda var. Duvarlarınızın rengini ne kadar açarsanız o kadar fazla güneş ışığını yansıtabilir, yaşam alanlarınızı serinletebilirsiniz.
Yansıtıcı bir çatı kaplaması ekleyin
Evinizin duvarlarını boyadığınız gibi, çatınızı da yansıtıcı bir kaplamayla boyayarak güneş ışınlarını uzaklaştırabilirsiniz. Yine, beyaz veya tonlarını tercih ederek çatınızı daha az güneş ışığını emmesi için hazırlayabilirsiniz. Çalışmalar, beyaz bir çatının içeriyi yaklaşık 10 derece daha serin tuttuğunu gösteriyor.
Eğer müstakil bir evde oturuyorsanız bunu yapmak daha kolay olabilir, apartmanda yaşıyorsanız da komşularınızla, apartman veya site yöneticinizle bu durumu konuşabilirsiniz.
Doğru perdeleri seçin
Pencereler, güneş ışınlarını içeriye alırken onları durdurabilecek en etkili araçlardan biri hiç şüphesiz ki camlarımızı örten perdeler. Evet; güneş girmeyen eve doktor girer sözü normal şartlarda çok doğru ve geçerli. Ancak, yazın kavurucu sıcaklarında çok fazla güneş ışığına maruz kalmaya ihtiyacımız yok, aksine kendimizi mümkün olduğunca korumalıyız.
Dolayısıyla doğru perdeleri seçmek çok önemli. Blackout Türkçe’si ile karartma perdeler, yazın güneşten yaşam alanlarınızı korumanıza yardımcı olabilir. Güneş ışınlarını kesen bu perdeleri kolayca pencerelerinize takabilir, hızlı bir şekilde evinizi güneşten koruyabilirsiniz.
Tavan pencerelerinizi filme kaplayın ya da kapak takın
Tavan pencereleri, dış pencereleriniz eksikse veya evinizi doğal ışıkla doldurmayı seviyorsanız harika bir çözüm olabilir, ancak yaz aylarında evinize ekstra güneş ışığı girmesine neden olacağı için pek de istenilen bir duruma dönüşmez. Eğer tavan pençeleriniz varsa, ısı engelleyici filmlerden destek alabiliriniz veya ekstra açılı/kapanır bir kapak ekleterek yazın güneş ışınlarının tavanlarınızdan girmesini önleyebilirsiniz.
Sıcaklar düşmeye başladığında filmleri çıkarabilir, kapakları sökebilir ve yine istediğiniz manzara ve doğal ışığa kavuşabilirsiniz.
Gölgeler ekleyin
Evinizin iç sıcaklığı üzerindeki güneşin etkisini azaltmak için uyguladığınız tüm stratejiler, güneşin evinize ulaşmasını önleyerek gölge miktarını artırdığınızda daha da etkili olacaktır. Bunu iki pratik yöntemle gerçekleştirebilirsiniz:
- Peyzaj düzenlemesi: Peyzaj düzenlemesi, gölge eklemek için çok etkili olabilir. Bol yapraklı ağaçlar veya asma gibi geniş alana yayılacak yeşil bitkiler güneş ışınlarından evinizi koruyabilir.
- Tenteler: Evinizin dış duvarlarına monte edilen tenteler, güneşin evinizin duvarlarına çarpmasını önleyebilir. Kollu veya otomatik açılıp kapanabilen tenteleri varsa bahçenize veya balkonunuza taktırarak güneş ışınlarının şiddetini ve miktarını azaltabilirsiniz.
Yaz aylarında evinizi serin tutmak, sadece klimanın gücüne bağlı kalmak yerine, güneşin etkisini azaltarak daha konforlu bir yaşam alanı yaratmakla da mümkün olabilir. Ayrıca Sıcak yaz aylarında evinizi serin tutmanıza yardımcı olacak öneriler başlıklı yazımızda da ilham alabileceğiniz pek çok fikri bir arada bulabilirsiniz.
Kaynak: lifehacker
İlginizi çekebilir: D vitamini ve bronzluk için ideal güneşlenme süresi nasıl bulunur?