Evcil hayvanların bakım rutini nasıl olmalı?

Evcil hayvanların mutlu, sağlıklı bir şekilde yaşam sürmeleri, keyifle oyunlar oynamaları ve iyi bir yaşam kalitesine sahip olabilmeleri için düzenli bir bakım rutinine ihtiyaçları var. Evcil hayvan sahiplerinin bu rutinlere sadık kalmaları, tüylü dostlarının hem fiziksel hem de duygusal sağlığı için çok önemli. VetAmerikan’dan Veteriner Hekim Aysu Altun, evcil hayvanların bakım rutinini şu şekilde ele alıyor:

<em>veteriner hekim aysu altun<em>

Can dostlarımızın da tıpkı bizler gibi sağlık ve hijyenlerini korumaları için çeşitli bakımlara ihtiyacı vardır. Bu yazımızda evcil hayvanlarımızın bakım rutinlerini konu aldık.

İçindekiler

Tüy bakımı

Özellikle evde beslenen kedi ve köpeklerin tüy dökmesi, çoğu evcil hayvan sahibinin en büyük problemlerinden biridir. Ne yazık ki bu durumu tamamen engelleyemesek de, azaltmak adına yapabileceğimiz birçok şey mevcut.

  • Öncelikle gündelik taramaya uygun taraklarla evcil hayvanımızı düzenli olarak her gün taramalıyız. Fakat tüy bakımı için tek bir tarak genellikle yeterli değildir. Sık dişleri olan bir tarakla (furminatör) haftada 2-3 kere taramak hem kıtık oluşumunu engelleyecek hem de tüy dökülmesini minimalize edecektir.
  • Eğer kediniz uzun ve bol tüy döken bir kediyse, ayrıca malt kullanmanız kedinin yalamayla yutacağı tüy topaklarının sindirim sistemini tıkamasını önleyecektir.
  • Eğer tüylerle baş etmek sizin için çok zor hale geldiyse ve kıtık oluşumu başladıysa, sık olmamakla beraber, evcil dostunuzu tıraş ettirebilirsiniz.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaş gruplarına göre çocuk yogası: 5-8 yaş

Tırnak bakımı

Evcil dostlarımız genellikle kendi tırnak bakımlarını kendileri yapmaktan daha çok hoşlansa da, bazen tırnaklarını yeterince kısaltamayıp kendilerine ve çevrelerine zarar verebilirler. Fazla uzun tırnaklar zamanla dönerek tırnağın cildin içine doğru yönelmesine yol açabilir veya uzun tırnakları bir yerlere takılıp kopabilir. Bu nedenle, kedi ve köpeklerinizin tırnaklarını aylık olarak kontrol etmeli ve fazla uzadılarsa onlar için özel üretilmiş tırnak makasıyla kesmelisiniz. Ayrıca, kendi kendilerine tırnaklarını kısaltıp törpüleyebilmeleri için -kedi sahibiyseniz- evde mutlaka tırmalama tahtası bulundurmalısınız.

Ağız ve diş bakımı

Kedi ve köpeklerimizin de bizler gibi günlük olarak dişlerinin temizlenmesine ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, her gün mutlaka onlar için özel üretilmiş fırça veya parmak fırçalarıyla dişlerini temizlemeli, ayrıca düzenli periyotlarla veteriner hekiminize danışıp diş temizliği yaptırmalısınız. Bu bakım sayesinde ağızda meydana gelebilecek birçok enfeksiyon, diş çürümesi ve diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Köpeğiniz için de diş temizliği için özel üretilmiş kemiklerden faydalanmanız, bakım rutininizi kolaylaştıracaktır.

Kulak bakımı

  • Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilecek kulak enfeksiyonlarının önüne geçmek için kedi ve köpeklerinizin kulaklarını özellikle yürüyüşlerden sonra yabancı cisim açısından kontrol etmelisiniz.
  • Eğer evcil hayvanınıza banyo yaptırıyorsanız, kafasını yıkamamalı, kulağına su kaçmasını engellemelisiniz. Kulağa su kaçması kulak içi pH’ını bozacak ve kulak içini bakteri, mantar vb. hastalık yapıcı etkenlerin üremesi açısından uygun hale getirecektir.
  • Evcil dostunuzun kulağını temizlerken veteriner hekiminizin önerdiği solüsyonları kullanmaya özen göstermeli, kulak çubuğu gibi fazla derine girip kulak zarına zarar verebilecek araçlardan kaçınmalısınız.
  • Eğer evcil hayvanınızın kulağında normalden fazla akıntı, kaşıma davranışı varsa, kir ve kötü koku geliyorsa, en kısa zamanda veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Romantik Bir Kış Düğünü İçin Tavsiyeler

Göz bakımı

Evcil dostlarımızda dikkat etmemiz ve bakımını aksatmamamız gereken en önemli organlardan biri de gözlerdir. Günlük olarak veteriner hekiminizin önerdiği bir temizleme solüsyonu ve temiz bir pamuk yardımıyla evcil dostunuzun göz ve özellikle çapak biriken göz pınarlarını temizleyebilirsiniz. Bunu yaparken gözü irrite etmemeye özen göstermek ise dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. 

Özellikle basık burunlu kedi ve köpek ırklarında da göz problemleri sık görülmektedir. Eğer gözlerde normalin dışında bir çapaklanma, akıntı veya kızarıklık görürseniz, en kısa zamanda veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi öneririz.

*Bu yazı VetAmerikan’dan Veteriner Hekim Aysu Altun tarafından kaleme alınmıştır.

İlginizi çekebilir: Kedilerde süt tüketimi nasıl olmalı?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir