Sinir sistemi ve yürüyüş arasındaki ilişki

Sinir sistemimiz bedenimizin iletişim ağını oluşturur. Bedenin içinden ve bedene karşı dışarıdan gelen her türlü uyaran ve haberleşme sinir sistemimiz aracılığıyla gerçekleşir. Bedenin tek bir amacı vardır, o da en uzun ve en kolay şekilde hayatta kalmak. Bunun karşılığında üzerinde yarattığımız olumlu veya olumsuz her türlü strese karşı adaptasyon gerçekleştirerek en uzun süre hayatta kalmaya çalışır. Bunun için doğru veya yanlışa bakmaksızın zaman içinde öğrendiği yöntemlerle bütün kas, sinir ağı, organ, zihin, duygu, düşüncelerimiz vb. her türlü fiziksel ve zihinsel işleyiş sürecini maruz kaldığı strese göre doğru veya yanlış manipüle edebilir ve değiştirir.

Bu durumda bedenimizde yine pozitif ve negatif pek çok fiziksel ve zihinsel süreci oluşturabilir. Birçok sağlık problemine sinir sistemimiz üzerindeki yük dengesi ve beraberinde etkilediği beden işleyiş sistemleri bozulmaları etki sağlamaktadır.

Egzersiz, beslenme, dinlenme, psikolojik dayanıklılık gibi kavramlar bedenimizle ilgili işleyişi değiştirme, geliştirme ve destekleme için elimizdeki en etkili araçlardır. Geçen haftalarda farklı alanlarından bahsettiğimiz sanayi devrimi sonrası yine oluşan en büyük olumsuzluklar arasında hareketsiz yaşam, beslenme bozuklukları ve psikolojik problemler gelmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düğün Bütçesi Nasıl Kontrol Altında Tutulur

Bedende bütün sistemler birbiriyle bütünleşik bir şekilde çalışır. Bu muazzam işleyiş sayesinde hayat tarzımızda yapacağımız çok ufak başlangıçlar domino etkisi şeklinde zamanla ilerleyecektir. Bunun için pek çok farklı destek araçları olsa da fark etmeden gün içinde pek çoğumuz bilinçsiz şekilde aslında en büyük destekçilerimizden birini gözden kaçırıyoruz. Hayatımızda yer alan ve bunu bilinçli hale getirip en güzel ve basit şeylerden biri yürüyüştür. Yürüyüş, kendi beden sağlığımıza göre koşullarını ayarlayabileceğimiz en etkili fiziksel aktivitelerden biridir. Yürüyüşün pek çok fiziksel ve zihinsel faydalarını gözden kaçırmamamız da ve hayatımıza katmamızda fayda var.  İşte yürüyüşün çeşitli faydaları:

Fiziksel faydaları

  • Kalp sağlığı: Düzenli yürüyüş, kalp-damar sistemini güçlendirir ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Kas ve kemik gücü: Kasları çalıştırır ve kemikleri güçlendirir, osteoporoz riskini azaltır.
  • Kilo kontrolü: Düzenli yürüyüş, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye ve kiloyu korumaya yardımcı olur.
  • Kan şekeri kontrolü: Özellikle yemeklerden sonra yapılan kısa yürüyüşler, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemi: Düzenli yürüyüş, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Taze meyveler ve sebzelerle hazırlayabileceğiniz lezzetli smoothie tarifleri

Zihinsel faydaları

  • Stres azaltma: Yürüyüş yapmak, endorfin salgısını artırarak stresi azaltır ve ruh halini iyileştirir.
  • Kaygı ve depresyonla mücadele: Düzenli fiziksel aktivite, özellikle doğada yapılan yürüyüşler, kaygı ve depresyon belirtilerini hafifletir.
  • Zihinsel keskinlik: Yürüyüş, beynin daha iyi oksijen almasını sağlar ve zihinsel netlik ile odaklanmayı artırır.
  • Yaratıcılık: Doğa yürüyüşleri gibi sakinleştirici ortamlarda yürümek, yaratıcı düşünceyi teşvik eder ve problem çözme becerilerini geliştirir.
  • Uyku kalitesi: Düzenli yürüyüş, uyku kalitesini artırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır.

Yürüyüş, günlük yaşantınıza kolayca dahil edilebilecek bir aktivite olduğu için hem bedensel hem de zihinsel sağlığınızı desteklemek adına düzenli olarak yapılması tavsiye edilir.

Hem fiziksel hem zihinsel olarak sinir sistemi regülasyonuna da fayda sağlar.

İlginizi çekebilir: Daha daha dahalar yetmedi mi?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir