Sağlıklı bir yaşam sürme isteği ve arayışı, alışılagelmiş spor ve fitness anlayışını yeniden şekillendiriyor. Geleneksel yöntemlerin ötesine geçen yenilikçi teknolojiler, sağlık yolculuğunda daha kişiselleştirilmiş, etkili ve motive edici deneyimler sunuyor. Bu yazımızda, hem fiziksel hem de zihinsel refahı teknoloji aracılığıyla optimize etmeyi amaçlayan beş girişimi derinlemesine analiz ediyoruz.
İçindekiler
EGYM
2010’da kurulmuş olan EGYM, egzersiz esnasında kişiselleştirilmiş elementlerin önemini vurguluyor. Bu girişim, hem bireysel spor yapan insanlara hem de fitness kulüplerine hitap ediyor.
EGYM, temelde eğitmensiz veya az sayıda personel ile faaliyet gösteren spor salonlarını hedef alıyor. Girişim, bu kulüpler için otomasyon çözümü sunarak bu kulüplerde spor yapan kişilerin egzersiz deneyimlerini kişiselleştiriyor. EGYM’in çözümü, çeşitli fitness ekipmanlarını ve kardiyo aletlerini daha akıllı bir hale getiriyor. Bu akıllı ekipmanlar sayesinde kullanıcılar kişisel hedeflerine uygun antrenman programları ile tanışabiliyorlar. Ayrıca, bu çözüm aracılığıyla güvenli bir spor deneyimi de yaşanıyor. Yapay zeka destekli bu sistemler, kullanıcıların antrenman sürecini sürekli olarak analiz ediyor. Analizden sonra da kişisel gelişime göre özel programlar kullanıcılara sunuluyor. Bu sayede, düzenli olarak spor yapan bireyler nasıl ilerlemelerini gerektiğini fark ederken spor salonları da üyelerine daha verimli bir hizmet sunuyor.
Seri F finansmanda bulunan EGYM, geçen yıl düzenlediği yatırım turunda 231 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 409.2 milyon dolara ulaştırdı. Fitness dünyasında akıllı devrim yapmayı hedefleyen girişim, şu anda dünya çapında 18000’den fazla spor salonuna hizmet veriyor.
Fiture
2019 kuruluşlu Fiture, evde yapılan egzersizleri daha verimli ve sürdürülebilir bir hale getirmeyi amaçlıyor. Bu girişim, Motion Engine teknolojisini kullanarak yenilikçi bir çözüm geliştiriyor.
Fiture, etkileşimli fitness aynası üretiyor. Bu akıllı aynada bir spor eğitmeninin sanal görüntüsü yer alıyor. Bu eğitmen çeşitli spor hareketlerini sergiliyor ve kullanıcılar da aynaya bakarak aynı hareketleri tekrarlayabiliyorlar. Kullanıcıların sanal eğitmenle etkileşime geçmeden önce ağırlık çalışması, boks veya dans gibi egzersizler arasından istedikleri programı seçmeleri gerekiyor. Seçim yapıldıktan sonra da sanal eğitmen aracılığıyla antrenman serüveni başlıyor. Girişimin akıllı aynası, yapay zeka desteğiyle gerçek zamanlı geri bildirim sağlıyor. Örneğin, bir kullanıcı bir hareketi yanlış bir şekilde sergiliyorsa bu durum kullanıcıya bildiriliyor. Ayrıca, aynanın üzerinde egzersiz esnasında kaç kalori yakıldığı ve kalp atışı gibi bilgiler de yer alıyor. Bunlarla birlikte, egzersiz bittikten sonra aynadaki sanal eğitmene beşlik bile çakılabiliyor. Kullanıcılar, bu aynadan memnun kalmazlarsa 30 gün içinde ürünü iade edip paralarını geri alabiliyorlar.
Fiture, son yatırım turunda 1.3 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 392.3 milyon dolara yükseltti. Girişim, akıllı aynası sayesinde hem etkileşimli hem de verimli bir spor deneyimini evlere getiriyor.
Tempo
2015’te kurulmuş olan Tempo, evde spor deneyimini özelleştirmeyi amaçlıyor. Bu girişim, yapay zekanın gücünden yararlanarak yaşam alanında egzersiz yapan kişilere benzersiz bir spor yolculuğu sunuyor.
Tempo, evde spor yapmayı kolaylaştıran bir kit geliştiriyor. Bu kitin içerisinde ağırlık ve dambıl gibi spor ekipmanları bulunuyor. Ayrıca, girişimin kitine yapay zeka destekli eğitmen de dahil. Kullanıcıların ilk olarak 12 aylık bir abonelik oluşturması gerekiyor. Daha sonra, girişimin kiti kullanıcılara iletiliyor. Kit geldikten sonra da kullanıcıların fitness hedeflerine göre bir spor planı seçmeleri önem taşıyor. Kullanıcılar, bir iPhone yardımıyla girişimin yapay zeka eğitmenine bağlanabiliyorlar. Bu eğitmen, üç boyutlu sensörler aracılığıyla yapılan her hareketi algılıyor. Eğer bir hareket yanlış yapılıyorsa eğitmen rehberlik yaparak kritik noktaları açıklıyor. Girişimin kiti sayesinde güç çalışması, kardiyo, HIIT ve boks gibi çeşitli antrenman türleri uygulanabiliyor. Girişimin kitleri, farklı ekipmanlar içerdikleri için farklı ücretlere sahip. Bu kitler, evde spor yapmaya ilk kez başlayacaklardan yoğun bir egzersiz geçmişi olanlara kadar herkese hitap ediyor. Kullanıcıların kitten memnun kalmaması durumu için de 30 günlük ücretsiz deneme imkanı bulunuyor. Girişimin geliştirdiği eğitmen, kalp atış hızından vücuttaki yağ yüzdesine kadar pek çok detayı kullanıcılarla paylaşıyor. Bu sayede, kullanıcılar hem hedeflerine ne kadar yaklaştıklarını anlıyorlar hem de spor salonundaki eğitmenlere danışmadan etkili bir şekilde egzersiz yapabiliyorlar.
Seri C finansmanda bulunan Tempo, son yatırım turunda 220 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 298.8 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, yapay zeka teknolojisiyle evde antrenmanı spor salonu deneyimine en yakın şekilde sunuyor.
Ultrahuman
2019 kuruluşlu Ultrahuman, sporun zihin ve metabolizma üzerindeki etkilerini vurguluyor. Bu girişim, temelde spor yapan kişilerin metabolik sağlıklarına odaklanıyor.
Ultrahuman, bir akıllı saatten 11 kat daha hafif bir akıllı yüzük geliştiriyor. Tek şarjla 6 güne kadar çalışabilen bu yüzük, kalp atış hızı değişkenliğini, hareketi ve vücut sıcaklığını doğru bir şekilde ölçüyor. Bu ölçümler sayesinde kullanıcılara sağlıklarını her gün iyileştirmelerine yardımcı olacak kişiselleştirilmiş bilgiler sunuluyor. Girişimin bir diğer önemli çözümü ise Ultrahuman M1 isimli ürünü. Bu ürün, vücuda yapıştırılıyor ve vücuttaki glikozu baz alarak yenilen gıdaların ve yapılan egzersizlerin vücut üzerindeki etkilerini gerçek zamanlı ölçüyor. Girişim, akıllı yüzüğü ile M1’in birlikte kullanılmasını öneriyor. M1’den gelen glikoz verileri, akıllı yüzükten gelen uyku ve hareket verileri ile birleşerek metabolik sağlığı iyileştirmek adına derin bilgiler sunuyor.
Seri B finansmanda bulunan Ultrahuman, bu yıl düzenlediği yatırım turunda 25 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 60.1 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, kişisel sağlık ve fitness takibi için geliştirdiği akıllı giyilebilir cihazlar ile adından sık sık söz ettiriyor.
Zygo
2017’de kurulmuş olan Zygo, su sporlarıyla ilgilenen insanları merkeze alıyor. Bu girişim, suda fitness için eksiksiz bir sistem geliştiriyor.
Zygo, uzun pil ömrüne sahip kulaklık benzeri bir cihaz üretiyor. Kulak bölgesine takılan bu cihaz, rehberli egzersizler, yüzme dersleri, sesli kitaplar, müzikler ve podcastler sunuyor. İçerik kütüphanesi fazlasıyla geniş olan bu ürün, yüzerken veya dalış yaparken sesli etkileşim içinde bulunmak isteyenlere hitap ediyor. Suda spor yapan bireyler, bu cihazı takarak istedikleri içerikleri dinleyebiliyorlar. 500’den fazla antrenmana ev sahipliği yapan cihaz, gelişmiş ses ve uzak menzil özellikleriyle ön plana çıkıyor. Cihazdaki rehberleri eğitimlere ulaşılması için girişimin uygulamasının indirilmesi gerekiyor. Uygulama ve cihaz arasındaki eşleşme sayesinde suda uygulanabilecek her türlü egzersize erişim sağlanıyor. Girişimin geliştirdiği bu çözüm, su sporlarını seven bireylerin su altındayken eğlenmesine, motive olmasına ve bilgilenmesine yardımcı oluyor.
Zygo, son yatırım turunda 2.5 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 4 milyon dolara yükseltti. Girişim, yüzey altı ses teknolojisi sayesinde su altı antrenmanlarını yeni bir seviyeye taşıyor.
Kaynak: Exploding Topics, MasterBorn, Crunchbase, Tracxn, PitchBook
İlginizi çekebilir: Gelişmekte olan Web3 fitness uygulamaları