Kronik yorgunluk kaderiniz olmasın: Yorgunluğa karşı 4 beslenme tavsiyesi

Bir yerlere yetişmeye, bir şeyleri tamamlamaya, sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalıştığımız hayatlarımız kronik yorgunluğa gerçek birer aday. Ülkemizde yaşanılan acı olaylar, ay içerisindeki ısı dengesizlikleri, sağlıksız beslenme, stres, yetersiz egzersiz yapma, kalitesiz uyku… Birçok faktörün kronik yorgunluğu tetiklediğine dair çalışmalar mevcut. Tükenmişlik sendromu en bilinen ismidir. Bu haftaki yazımda “brain fog”dan söz edeceğim. Tam olarak Türkçe karşılığı mevcut değil ama en yakın kelime “şuur bulanması” olabilir. Buna neden olan 4 etkeni kaleme aldım.

Şuur bulanması tükenmişlik sendromunun en belirgin semptomlarından birisidir. Beynin zindeliğini ve mental sağlığını korumak için tüketmen gereken besinler kadar tüketmemen gerekenler besinler de önemlidir. Karşınızda bilimsel çalışmalarla göz hapsine alınan 4 sanık…

1. Yapay tatlandırıcılar

Geçen sene bir grup İsrailli araştırmacı yapay tatlandırıcıların sindirim sistemimizdeki floradaki bakterileri değiştirdiğini ve Tip 2 diyabete giden yolu açtığını ortaya koydu. Eğer diyabet hastası iseniz Alzheimer olma riskiniz 4 kat daha artıyor. Peki nasıl? Diyabet; insülin duyarlılığını azaltır, kan şekerini yükseltir ve beyin dejenerasyonu riskini artırır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çoğu wellness şirketinin başarısızlığa sürüklenme nedenleri

2. Yüksek cıva içeren balıklar

Büyük balıklar daha uzun yaşam sürdükleri için onlarda daha çok nörotoksin birikir. Özellikle de cıva. Cıva insanları bilişsel olarak etkiler. Ama özellikle beyinciği, yani vücudun denge merkezini etkiler. Çevre Koruma Kurumu’nun (EPA) verdiği tavsiyelere uyarak balıklardan aldığınız cıva miktarını azaltabilirsiniz.

  • Yüksek dozda cıva içeren köpekbalığı, kılıç balığı ve kral uskumru yemeyin.
  • Düşük dozda cıva içeren somon, karides, ton balığı, yayın balığı ve iri mezgiti haftada 2 kez tüketmek güvenli sınırlar içerisinde kalmanızı sağlar.
  • Orkinos için güvenli sınır ise haftada 1 kez tüketmek.

3. Şekerli içecekler

Şekerli içecekler beynin kilo kontrol sistemini olumsuz etkiliyor. Şekerli bir içecek daha da fazla yeme isteği oluşturuyor. Gereğinden daha fazla enerjiyi vücudumuza almamıza neden oluyor. Açlık ve tokluk sisteminizin düzenli çalışması için şekerli içeceklerden uzak durun.

4. Gluten

Alerjiler, depresyon, sindirim sistemi hastalıkları sebebiyle gündemde gluten… Gluten, buğday proteinidir. Bugün kullanılan buğday tarımında kullanılan buğdayın yaklaşık %99’unun genetiği değiştirilmiştir. Bu genetiği değiştirilmiş buğdayda en zararlı değişiklik gluten üzerinde olmuştur. Modern gıdalarda kullanılan gluten melezleşmiş ve bağışıklık sistemini uyarıcı hale gelmiştir. Birçok kişinin beyin-bağırsak sistemine zarar veren glutenin sizin için zararlı olup olmadığını, beslenme programınızdan gluten içeren her şeyi gerçekten çıkararak tespit edebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gece açlığına çözüm: Sağlıklı, pratik ve lezzetli gece atıştırmalıkları

İşlenmiş gıdalar genellikle trans yağ, yüksek miktarda şeker ve yapay malzemeler içerirler. Ayrıca beyin için risk teşkil eden obezite ve inflamasyonu teşvik edebilirler.

Hayat, hiç teşekkür etmeden alınır, gelişi güzel kullanılır, farkında olmadan yitirilir” demiş Voltaire. Kendi hayatınızın farkında olduğunuz günler dilerim…

İlginizi çekebilir: Bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebiliriz: 22 öneri ve 2 leziz tarif

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir