Laminatlar ve Kaplamalar, evdeki mobilyaları, duvarları ve dolapları süslemek için kullanılan en popüler dekoratif malzeme seçenekleridir. Tam olarak ne olduklarını, türlerini, ikisi arasındaki farkları ve bunları tanımlamak için bazı ipuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin.
İçindekiler
Kaplama ve Laminat Nedir?
Kaplamalar, kalın bir ağaç kütüğünden hassas bir şekilde kesilen ve aşağıda gizli bir yüzeye yapıştırıcı ile yapıştırılan ince ahşap katmanlarından oluşur. Dış katman gerçek masif ahşaptan oluşur. Daha küçük parçalar yeniden kullanılır, böylece minimum israf söz konusu olur. Doğanın rustik ve doğal özünü göstermek için öncelikle lüks iç tasarım projelerinde kullanılırlar.
Öte yandan laminatlar, aşırı basınç ve ısı kullanılarak tek ve sert bir tabaka oluşturmak için birbirine yapıştırılmış çok sayıda kraft kağıdı ve plastik reçine katmanından oluşur. Burada, ahşap-kompozitin üst katmanına farklı renkler veya dekoratif desenler basılır. Hindistan’da popüler olarak Sunmica olarak bilinirler.
Hem laminatlar hem de kaplamalar genellikle mobilyalarınız, dolaplarınız, dolaplarınız ve daha fazlası için kaplama malzemesi olarak kullanılır.
Farklı türlere kısa bir genel bakış
Yeni mobilya almaya karar verdiğinizde ya da tavan ve duvarlarınızı yenilerken aralarından seçim yapabileceğiniz laminat ve kaplama seçenekleri hiç de az değil. Farkında olmadan yakalanmamanız için size piyasada bulunan en popüler türlere kısa bir genel bakış sunalım.
Laminat Çeşitleri:
- Dokulu laminat
- Süet kaplama
- Taş sıva kaplama
- Nappa deri kaplama
- Ham ipek kaplama
- Parlak yüzeyli laminat
- Mat yüzeyli laminat
- Metalik laminat
- Akrilik kaplama laminat
- PVC kaplama laminat
- Dekoratif laminatlar
- Kompakt laminatlar
- Sonradan şekillendirilmiş laminatlar
- Düşük basınçlı laminatlar ve yüksek basınçlı laminatlar
- Endüstriyel laminatlar
Kaplama Çeşitleri:
- Rekonstitüe kaplama
- Kağıt destekli kaplama
- Endüstriyel dekoratif kaplama
- Arkalıksız ve arkalıklı kaplama
- Kompozit ve doğal kaplama
- Hazır kaplama
- Laminat kaplama
- Döner kesim kaplama
- Kaplama çekirdekli kontrplak
- Ham kaplama
- 2 katlı ahşap üzerine ahşap kaplama
- Ahşap kaplama çeşitleri
- Maun
- Huş ağacı
- Gül Ağacı
- Kırmızı meşe veya Beyaz meşe
- Tik ağacı
- Kiraz
- Akçaağaç
- Füme kaplama
- Çatlak kaplama
Artık ne olduklarını ve mevcut popüler çeşitleri bildiğinize göre, laminat ve kaplamalar arasındaki birçok faktöre dayalı farkları derinlemesine inceleyelim.
- Malzeme Türü
Kaplamalar doğal malzemeden yapılırken laminat yapay olarak üretilir.
- Çeşitlilik ve Türler
Doğal bir ürün olduğu için kaplamalarda yalnızca sınırlı sayıda ton ve tür mevcuttur. Laminatlar ise çeşitli dokularda, tonlarda, tasarımlarda üretilebilir ve dijital yazıcılar kullanılarak kişiselleştirilebilir.
- Isı, su ve hava koşullarının etkisi
Kaplamalar genleşip büzüşebildikleri için ısı, su ve aşırı hava koşullarından zarar görmeye açıktır. Öte yandan, laminatlar yapay olarak inşa edildikleri için su ve ısı gibi aşırı hava koşullarına belirli bir ölçüde direnebilir.
- Uzun Ömürlülük
Kaplamalar kolayca çizilebilir veya hasar görebilir, bu nedenle güzelliği korumak için üst yüzeyi parlatarak sürekli bakım gerektirirler. En az 15 yıl dayanabilirler.
Laminatlar lekelere ve çizilmelere karşı dayanıklı sert yüzeylere sahiptir, bu nedenle daha uzun ömürlüdürler. Bununla birlikte, üst katman aşındığında, yeniden cilalanamayacağı veya yeniden boyanamayacağı için tüm yüzeyin değiştirilmesi gerekecektir. Üreticiler laminat ürünleri için en az 10 yıl garanti vermektedir.
- Çevre dostu ve geri dönüştürülebilir
Kaplamalar doğal ve yenilenebilir kaynaklardır, bu nedenle toksik değildirler ve daha çevre dostudurlar. Ayrıca bir kereste kütüğünden birkaç kaplamalı ahşap dilimi üretilebildiğinden geri dönüştürülebilir.
Laminatlar ise toksik VOC gazları yayan plastik ve reçinelerden oluşur. Doğada geri dönüştürülemezler.
- Kalınlık
Kaplamalar 0,4 mm ila 6 mm kalınlığında, laminatlar ise 0,6 mm ila 18 mm kalınlığında mevcuttur.
- Fiyatlandırma
Kaplamalar, doğallığı ve bakımı nedeniyle laminatlardan nispeten daha pahalıdır. Laminatlar, aradığınız marka ve kaliteye göre farklı fiyatlandırılır.
- Kurulum ve Değiştirme
Kaplamaların montajı, mevcut herhangi bir yüzeye yerleştirilemedikleri ve özel yapıştırıcılar, araçlar ve beceriler gerektirdikleri için zor bir iştir. Kaplama levhaların benzer şekilde değiştirilmesi, türünün tek örneği oldukları için oldukça zor olabilir.
Öte yandan, laminatların dil ve oluk kilitleme sistemi ile mevcut herhangi bir yüzey üzerine montajı daha kolaydır. Bununla birlikte, levha hasar görürse, benzer görünümlü bir levha ile hızlı bir şekilde değiştirilebilir.
- Malzemenin tercih edilen kullanım alanları
Kaplamalar, masif ahşaba (ana malzeme) benzer şekilde ayırt edici, üst düzey ve estetik bir görünüme sahip olduklarından evinizin iç duvar panellerini, gardıroplarını ve dolaplarını süslemek için kullanılabilir. Kaplama ahşap dokular, ifade parçalarını vurgulamaya yardımcı olur.
Laminatlar genellikle masa üstlerinde, ofis mobilyalarında, zeminlerde, kapılarda ve mutfak dolaplarında kullanılır, çünkü bu alanlar ve parçalar sıklıkla kullanılır. Seri üretildikleri için gerçek ahşabın doğal hissinden de yoksundurlar.
Hangisi Daha İyi?
Laminatın mı yoksa kaplamanın mı daha iyi olduğunu seçmek söz konusu olduğunda, tek bir cevap yoktur. Her malzemenin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır ve her biri kendine göre güzel görünür. Bununla birlikte, zengin ve doğal görünümlü bir şey arıyorsanız, rakipsiz oldukları için kaplamaları tercih edin. Siyah, beyaz ve benzeri düz renklerle iç mekanlarınıza modern ve minimalist bir çekicilik katmak istiyorsanız laminatlar tam bir kazan-kazandır.
Ele alınması gereken bazı sorular daha
Ayrıca, bu işe girişmeden önce aşağıdaki gibi birkaç hızlı soruyu yanıtlamanız gerekir:
- Projeyi tamamlamak için toplam kaç parçaya ihtiyacınız var?
- Projenizin geri dönüş süresi nedir?
- Parçanın ne kadar süre dayanmasını bekliyorsunuz?
Hepsi bu kadar arkadaşlar! Umarız bu blog size laminatlar ve kaplamalar hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir. Peki, daha ne bekliyorsunuz? Devam edin ve ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre son satın alma işlemini yapın.
Ayrıca, Mat ve Parlak Kaplamayı Okuyun