Bağırsaklarınıza iyi bakın: Dikkat etmeniz gereken 3 altın kural

Bağırsaklarımız biliyoruz ki trilyonlarca bakteriye ev sahipliği yapıyor. Ben bağırsaklarımızı biraz dünyaya, içindeki bakterileri de insanlara benzetiyorum. Nasıl insanların iyisi, kötüsü, mutlusu, mutsuzu bir arada yaşayabiliyorsa, bağırsaklarımızda da iyi ve kötü bakteriler bir aradalar. Yani sadece iyi bakterilerden oluşan bir bağırsak florası mümkün değil. Burada asıl amaç iyileri daha baskın hale getirebilmek. Çünkü kötüler baskın olursa, başta sindirim problemleri olmak üzere, birçok sağlık sorunu yaşanmaya başlıyor.

Peki bağırsaklarımıza ve oradaki iyi bakterilere en iyi şekilde bakabilmek için neler yapabiliriz? Aslında genetik faktörler elbette önemli ama çevresel faktörler de çok büyük oranda bağırsak sağlığını etkiliyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı, alkol, sigara gibi alışkanlıklar ve stres bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkilerken, sağlıklı beslenme ve egzersiz de olumlu etkileyen etmenler arasında.

İçindekiler

Çeşitli beslenin

Bağırsaklarda yaşayan bakterilerin miktarı kadar, çeşitli olması da çok önemli. Bağırsaklarınızda ne kadar çeşitli bakteri varsa o kadar sağlıklısınız demektir. Bakteri çeşitliliğini artırmanın yolu ise çeşitli beslenmek; farklı besinler sindirim için farklı bakterilerin çoğalmasına katkıda bulundukları için çeşitliliği artırırlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  En etkili esansiyel yağlar, kullanım alanları ve faydaları

Özellikle sebze ve meyveler bu noktada önemli, çünkü yüksek oranda sindirilemeyen lif içerirler ve bu lifler bağırsakta bulunan bazı bakteriler tarafından sindirilip onların büyümelerini teşvik eder. Tam tahıllar ve kuru baklagiller de yine lif içeriğiyle bağırsak dostu besinler arasındadır.

Probiyotik besinler

Yoğurt, lahana turşusu, kombucha gibi fermente besinler bağırsaklar için faydalı. Fakat bir besine probiyotik diyebilmek için son kullanma tarihine kadar belirli sayıda bakteri içermesi gerekiyor. Bu sebeple aslında bağırsaklar için faydalı bile olsa her besine probiyotik diyemiyoruz. Özellikle ev yapımı ürünlerde faydalı bakterileri artıracağız derken bulaşma riskiyle zararlı olanları da artırabiliyoruz, dikkat etmekte fayda var.

Probiyotik içecek

Probiyotik bakterinin, bağırsaktaki diğer bakterilere oranla daha fazla ve baskın olması sayısız sağlık faydası yaratıyor. Bu durumda her gün düzenli probiyotik almak da çok büyük önem taşıyor. Piyasada içine probiyotik bakteri eklenmiş ürünler var, bu konuda etiket okuma alışkanlığı kazanmak ve bilinçli tüketici olmak çok önemli. Tükettiğiniz ürünlerin de güvenilir markalardan olmasına dikkat edin. Ürünün içindeki probiyotiklerin isimlerinin bilinmesi ve ürünün yeterli miktarda probiyotik içermesi çok önemli. Her probiyotik bakterinin etkin dozu farklıdır, bu sebeple konu probiyotikler olunca etiket okumak çok daha değerli hale geliyor. Benim son zamanlardaki favorim probiyotik içecek. Sindirimi kolaylaştırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve yoğurt kaynaklı olduğu için de protein içeriyor. Ben en çok sadesini sevsem de, kayısılı, ananaslı ve çilekli seçenekleri de var. Sizin de seveceğinize eminim. Hem damak zevkinize hem de bağırsaklarınıza çok iyi gelecek…

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mevsim geçişlerinde hem bağışıklığınızı güçlendirecek hem damaklarınızı şenlendirecek lezzetli tarifler

Disbiyozis nedir Ne zaman probiyotik tedavi kullanmak gerekir

 

İlginizi çekebilir: Yorgunluğunuzun sebebi D vitamini yetersizliği olabilir mi?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir