Bahar alerjisi nasıl geçer: Bahar alerjisine karşı beslenme tüyoları

Baharın gelişi çoğunlukla heyecanla karşılanırken bazıları için bu durum endişeli bir bekleyişe neden olur. Kızaran ve sulu gözler, üst üste ve fazla sayıda hapşırıklar, kızarıklıklar, kaşıntılar… Kısacası yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyen bahar alerjisinin, günlük yaşamımızı olumsuz etkilememesi için uygulanabilecek bazı basit yöntemler var. Bu yöntemlerin temel amacı bağışıklık sistemini güçlendirmek.

Bahar alerjisi nasıl geçer?

Öncelikle vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi aldığından emin olun. Yeterli enerji alamayan vücut genel olarak işlevleri düzenli bir şekilde yerine getiremeyecektir. Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidratlardan, tam buğday ya da tam tahıllı olanları tercih etmeniz vücudunuza enerjinin yanı sıra posa ve vitamin de sağlayacaktır. Aynı zamanda meyveler de enerji ihtiyacımızı karşılarken posa, vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyaçlarımızı karşılamaya yardımcı olur. Yeterli enerji ile birlikte yeterli düzeyde protein de alınması oldukça önemli. Vücudun temel yapı taşları protein yapısındadır. Enzimlerimiz, hormonlarımız, dokularımız proteinler sayesinde üretilir ve yenilenir. Vücudumuzun düzenli çalışması için günlük protein ihtiyacımız ortalama kilo başına 1 gram proteindir. Yani 70 kilo olan bir insanın günlük alması gereken protein miktarı 70 gramdır. Karbonhidrat ve proteinle ile birlikte sağlıklı yağların da günlük beslenmemizdeki yeri oldukça önemlidir. Hücrelerimizin bütünlüğü ve hücrenin içine girip çıkan maddelerin sorumluluğu hücre zarında bulunan yağlardadır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Şehirde nefes molası: Akmerkez, Terasta Tarım ile İstanbulluları toprakla buluşturuyor

Protein, karbonhidrat ve yağları ihtiyacımız olan miktarlarda aldıktan sonra yeterli düzeyde vitamin ve mineral alıp almadığımızı da kontrol etmemiz gerekiyor. Genel olarak sağlıklı bir besin örüntüsü olan kişilerin vitamin ve mineral ihtiyaçları da karşılanır ancak bu konuyla ilgili endişeleriniz varsa bir doktora görünmenizde fayda var. Vitamin ve minerallerle birlikte antioksidan alımımız da oldukça önemli. Özellikle koyu renkli meyve ve sebzelerde bolca bulunan antioksidanlardan, bu besinlere günlük hayatımızda yer vererek faydalanabiliriz. 

Probiyotikler bağışıklık sistemimizi destekleyen faydalı bakterilerdir. Probiyotik bakteriler genellikle fermente gıdalarda bulunur, ancak aynı zamanda fermente gıdalarda bulunan histamin, alerji belirtilerini artırabilir. Bu süreçte fermente yani mayalı besin alımınızı azaltmanız bahar alerjisi belirtilerini hafifletebilir. Yoğurt, peynir, kefir, boza, nar ekşisi, turşu, ekşi mayalı ekmek, sirke, şarap ve bira fermente gıdalardandır. Probiyotik desteğini eczanelerden alacağınız tablet ya da şase formlar ile sağlayabilirsiniz.

Bahar alerjisini tetikleyen ve kaçınılması gereken şeylerin başındaysa paketli, işlenmiş gıdalara geliyor. İçlerine konulan koruyucu, renklendirici, kıvam verici olan katkı maddeleri her türlü alerjiyi tetikleyici etki gösterirler. Bu gıdaları özellikle mevsim geçişlerinde mümkünse hiç tüketmeyin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mide ağrısına ne iyi gelir? Nasıl geçer, ev çözümleri nelerdir?

Vücudumuzun yarısından fazla oluşturan su, yaşamımız için en değerli besin öğesidir. Vücudumuz, yeterli su olmazsa çalışamaz hatta hayatta kalamaz. Bahar alerijisinin etkilerini de en aza indirmek için gün içinde bolca su tüketilmesi gerekir. Bunun yanı sıra vücudun su kaybetmesine neden olan çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır.

 

İlginizi çekebilir: Portakal, tek C vitamini kaynağı değil: C vitamini deposu 10 besin

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir