Bir vegan kahvaltıda ne yer: Lezzetli bir menü önerisi

Kahvaltının; hayatımızda ne kadar büyük bir öneme sahip olduğu artık bilinen bir gerçek. Sağlık üzerindeki -beden-kitle endeksi, psikoloji, kronik hastalıklar (DM, hipertansiyon, obezite gibi)- etkisine istinaden birçok çalışma yapılmakta ve veriler paylaşılmaktadır.

Bilimsel araştırmalar vücuda alınan gıdaların kişinin psikolojisinde yaptığı duygu durum değişikliklerini, beyin ve bağırsakta ortak olarak bulunan seretonin ve endorfin ile açıklıyor. Ve böylece “ne yersen O’sun” yaklaşımı ortaya çıkıyor. Bazı gıdaların eksik alınması endişeye, bazı gıdaların fazla alınması karamsarlığa, korkuya ve depresyona; özellikle güneş ışığına doğrudan maruz kalmış yeşil yapraklı gıdaların ise sakinlik ve huzur verdiğine dair çalışmalar bulmak da mümkün.

Yoga felsefesinde de kahvaltı güne başlarken uykudan, nefesten ve güneşten sonra aldığımız “prana” yani yaşam gücü olarak belirtilir. Uyandığımızda aldığımız yaşam gücü seviyesi uyku sayesinde yeterince yüksek olduğu için, uyandıktan dört saat sonra kahvaltı yapılması gerektiği belirtilir. Aynı zamanda güneş ışınlarından en çok etkilenmiş gıdalar (yeşil yapraklı bitkiler) ile beslenmemizin yaşam gücümüzü yükselteceğine de dikkat çeker. Acı ve mutsuzlukla beslenmenin yaşam gücü üzerinde olumsuz etkiler yapacağı da bilinir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Köpeğinizin uyku pozisyonu ne anlatıyor?

Bu nedenlerle sizlere sağlıklı, pratik, şiddetsiz ve pranası yüksek bir kahvaltı tabağı hazırladım. Vegan kahvaltıda; sandviçlere, ezmelere, çeşitli mezelere, reçellere, zeytinlere, bol sebzeye, meyveye, kuruyemişe, besleyici tohumlara ve daha nicelerine yer verilebilir. Benim menüm -her biri birbirinden ayrı- keşfetmeye çalıştığım deneyimlerle var oluyor genellikle. İşte vegan kahvaltı tabaklarımdan biri…

Patlıcan ezmesi için malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • 100 gr ceviz

Yapılışı

  • 2 adet patlıcan ocakta közlenir, kabuğu soyulur, içerisine tuz ve zeytinyağı (bir yemek kaşığı) eklenir.
  • Karıştırıcıda kıyılmış 100 gr cevize eklenerek karıştırılmaya devam edilir.
  • Püre haline geldiğinde; sandviç içerisine, kızarmış ekmek üzerine ekleyebilir ya da doğrudan meze olarak kullanabilirsiniz.

*Zeytinyağında bir yemek kaşığı salça, bir çay kaşığı çemen, ezilmiş fındık ve tuz ile hazırlayacağınız karışım da lezzetli bir seçenek olabilir.

*Havucun birçok menümde yeri ayrıdır. Fakat kahvaltılarda genellikle rendelenmiş, limon, kekik ve zeytinyağı ile karıştırılmış halini tercih ediyorum. Denemek isteyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir: Renkli, sağlıklı ve doyurucu bir vegan lezzet: Mankapa

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir