Çocuklar diyet yapmalı mıdır: Cevap diyeti nasıl tanımladığınıza bağlı

Bu soruyu hem evet, hem de hayır diyerek cevaplandırabiliriz. Diyet kelimesine nasıl bir anlam yüklediğinize bağlı olarak cevap değişir. Diyet kelimesini, yiyecek, içecek miktarını oldukça kısıtlamak, aç kalmak olarak tanımlıyorsanız; hayır! Çocuklar asla diyet yapmamalı! Bunun yanı sıra sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı olarak tanımlıyorsanız; evet! Çocuklar kesinlikle diyet yapmalı!

Obezite, karaciğer yağlanması, tip 2 diyabet ve bunlara bağlı diyet hastalıklar yetişkinlerin yanı sıra artık çok ciddi oranlarda çocukları da tehdit etmeye başladı. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da hareketsiz yaşam ve kötü beslenme, özellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olarak obezite ile birlikte diğer sağlık sorunlarına neden olur.

Aileler çoğunlukla çocuklarını diyetisyene götürmekten çekiniyor. Bunun nedeni çocukların diyet yapamayacağını ya da yapmamaları gerektiğini düşünmeleri olabilir. Fakat gerçek bir diyetisyen, çocukların büyüme ve gelişmelerini olumsuz yönde etkileyecek hiçbir beslenme programı hazırlamaz.

Çocuklar için hazırlanan beslenme programları onların, yeterli düzeyde enerji ve protein almalarını, bunun yanı sıra vitamin-mineral ve gerekli tüm besin öğelerini almalarını sağlayacak bir düzende hazırlanır. Çocuklarınız ihtiyacı olan tüm besin öğelerini, sağlıklı şekillerde almış olur; büyüme ve gelişmeleri de bundan olumlu şekilde etkilenir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Her yoga sınıfında mutlaka karşınıza çıkacak insan karakterleri

Çocukların büyüme ve gelişmesinde en önemli rolü protein oynar. Her çocuk için yeterli düzeyde protein alımını sağlamak, onların bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlar. Süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı ve beyaz et ile balık eti, kuru baklagiller protein kaynağı besinlerdir. Yeterli düzeyde protein alan çocukların bu proteinleri vücutlarına kazandırabilmeleri için aynı zamanda yeterli düzeyde enerji almaları da gereklidir. Bu enerji kaynakları da tam tahıl taneleri, çavdar ya da kepek içeren ekmek ve ekmek grubu besinler ile vitamin, mineral ve posa kaynağı meyvelerdir. Sebzeler de çocukların büyümeleri, gelişmeleri ve sağlıklı kalmaları için gerekli vitamin, mineral ve antioksidanları içerirler. Özellikle besin gelişimi için çok önemli olan yağlar, sağlıklı kaynaklardan temin edilmelidir. Gerçek tereyağı, zeytin yağı, zeytin, kuru yemişler ve avokado sağlıklı yağ kaynaklarıdır.

Çocukların besin öğesi ihtiyaçlarının belirlenmesi, sağlıklı beslenme planlarının hazırlanması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gibi konularda hiç çekinmeden diyetisyenlerden bilgi alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bir fincan kahve alır mıydınız: Kahvenin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir