Detoks ve şok diyetler ne zaman yapılmalı?

Sağlıklı beslenme bireyin günlük ihtiyacı olan enerjiyi yeterli ve dengeli beslenme ile karbonhidrat, protein ve yağdan karşılamasıdır.

Günlük olarak normal bir bireyin aldığı toplam enerjinin %55-60’ı karbonhidrat kaynaklı olmalıdır. Ama bahsettiğimiz sağlıklı beslenme tanımına uygun olabilmesi için tercih ettiğimiz karbonhidratların basit yerine kompleks olması gerekmektedir. Kompleks karbonhidratlardan kastımız tam tahıl ürünler, kepekli ürünler, taze meyve ve sebzelerdir.

Sağlıklı bir vücut için protein de çok önemlidir. Sağlıklı bir birey için günlük protein miktarı, enerjinin %12-15’i kadarını oluşturmalıdır. Protein kaynaklarımız bitkisel ve hayvansal kaynaklı olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Hayvansal kaynaklı proteinler et, yumurta, tavuk, balık vb., bitkisel kaynaklı proteinler ise mercimek, kinoa, karabuğday gibi besinlerden oluşmaktadır.

Alınan günlük enerji miktarının %25-30’luk kısmını ise yağlar oluşturmaktadır. Sağlıklı bir beslenme adına yağların alımına çok dikkat edilmelidir. Trans yağ almamaya özen gösterilmeli, katı yağların alımına dikkat edilmelidir.

Tabii ki sağlıklı beslenmenin tam manasıyla sağlanması için vitamin ve minerallerden de gereksinim kadar alınması şarttır. Bu konuda hazırladığım, sağlıklı bir diyet ile nasıl 10 kilo verilir youtube videoma bakabilirsiniz:

Detoks Nedir?

Detoks, vücuttaki toksinlerden arınmaktır. Belirli periyotlarla yapılmaktadır ve vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Detoksta en çok tercih edilen 3 günlük olanıdır. Bu süre zarfında besin alımı minimuma indirilerek vücudun rahatlamasının sağlanması ve atık maddelerden kurtulma amaçlanır.

Detoks konusunda her kafadan bir ses çıktığı bir dönemdeyiz, çeşit çeşit detoks kürleri medyaya sunuluyor. Detoks yeri geldiğinde vücuda çok faydası olan bir yoldur fakat bu her insanda, her aklına estiğinde kullanılacak bir yol değildir. Çoğu insan bilinçsizce bu kürleri uygular, çözüm alır, bırakır sonra ise her başı sıkıştığında sürekli detoksa başvurur. İleriki adımlarda ise bu detokslar işe yaramaz ve çeşitli ölüm diyetleri dediğimiz, insan sağlığına son derece zararlı adımlar atar. Bu adımları atmasa bile metabolizmasında ve vücudunda çok büyük hasarlara sebebiyet verebilir.

Detoks yararlıdır, fakat diyetisyen kontrolünde ve sadece onun belirlediği kurallar eşliğinde yapıldığı sürece.

Şok Diyet Nedir?

Diyet yapan bireyler belirli bir aşamaya geldiklerinde kilo vermede duraklama yaşarlar. Bu durumun sebebi metabolizmanın diyete alışması ve eski yavaş hale tekrar dönmek istemesidir. İşte bu duruma karşı metabolizmayı şaşırtmak ve hızlandırmak amacıyla şok diyetler uygulanır. Bu diyetler sayesinde metabolizma tekrar hızlanır ve bireyin kilo vermesi devam eder.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kalp dostu alışveriş sepetinde neler olmalı?

Şok diyetler 3-5 gün süre ile yapılmaktadır. Detoks diyetinden farkı ise detoksta kırmızı et, süt ve süt ürünleri, balık, ekmek ve tahıl gibi besinler tüketilmezken şok diyetlerde tüketilebilir. Şok diyet 3 gün boyunca belirli kaloride sadece karbonhidrat ya da protein ya da yağ alınması gibi çeşitli şekillerde yapılmaktadır.

Kilo almak da zayıflamak da bir süreçtir

Son dönemlerde birçok yerde insan sağlığına zararlı karışımlar görür olduk. 1-2 haftada 5-10 kg verme garantisi veren sayfalar, medya ya da çeşitli kurumlar… İnsan sağlığını hiç umursamadan tehlikeye atan bu kurumlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Şok diyet, detoks, zayıflama, kilo alma, hastalıklara özel beslenmeler ve bu gibi daha birçok duruma ancak ve ancak diyetisyen kontrolünde, diyetisyenin önerdiği şekilde beslenme ile çözüm bulunabilir. Beslenme tüm yaşamımızı etkileyen önemli bir olgudur. Hiç düşünmeden attığımız bir adım hayatımıza mal olabilir.

Daha önceleri merdiven altı imalatlar ile satılan zayıflama haplarıyla komaya giren binlerce insanı ya da bu yüzden hayatını kaybeden yüzlerce insanı hatırlayın. Düşünün bir küçük ilaç ya da bir sıvı sizlere nasıl kilo verdirebilir? Sizlerin vücuduna nasıl zararlar verir? Unutmayın bir sabah uyandığınızda bu kilolar sizi bulmadı ya da bir ilaç içerek bu kilolara sahip olmadınız. Belki 10 yıl, belki 20 yıl, belki de 1 yıl içerisinde aldınız o kiloları. Alırken nasıl bir süreç varsa, verirken de bir süreç yaşamalısınız.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yoga ile her düştüğünüzde yeniden ayağa kalkmak mümkün

Bir beslenme tarzı olarak diyet

Her gün duyarız “su içsem yarıyor” cümlesini, sizler doğru beslenmediğiniz için kilo alıyorsunuz, kendinizi kandırmayın. Eğer kilo aldıysanız öncelikle oturun düşünün, bakın, görün yanlışlarınızı, destek alın. Son dönemlerde yapılan araştırmalar gösteriyor ki kilo alan ya da veren bireylerin bu durumlara gelmelerinde psikolojik sorunlar çok etkili. Gerçekten kilo almak ya da vermek istiyorsanız öncelikle buna kendiniz inanın. Diyet bir süre yapılıp bırakılacak bir olgu değildir. Diyet yaşam boyu sürdürülmesi gereken bir beslenme tarzıdır.

Diyetisyenler sadece diyet yazmaz, verdikleri diyet örnekleri ile sizin nasıl doğru beslenmeniz gerektiğini, sizlere öğretir. Sağlığınızı korumaya ya da belirli bir hastalığa sahipseniz sizlerin geri kalan ömrünüzde kaliteli bir yaşam sürdürmenize yardımcı olur.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir