Erkeklerin dikkatine: Metabolizmanız için önemli 3 vitamin

Erkek beslenmesi ile kadın beslenmesi pek çok noktada birbirinden ayrışır. Çünkü kadınların ve erkeklerin metabolizması aynı değildir, bu sebepten besin öğesi ihtiyaçları da farklı düşünülmelidir. Genellikle kadınların bu konuda daha ilgili olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; erkekler de en az kadınlar kadar dikkatli ve ilgililer.

Her vitaminin farklı bir görevi var

Erkekler genel olarak kadınlara kıyasla daha az sebze meyve tüketirler, protein kaynağı besinlere de daha düşkündürler. Aslında daha seçicidirler diyebiliriz. Bu sebeple vücutları için gerekli olan bazı vitaminleri eksik alabilirler. Vücutlarına aldıkları her vitamin ve mineralin vücudun sağlıklı bir düzende işleyişi için ayrı görevi vardır. A vitamini; sağlıklı görme fonksiyonu ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. B grubu vitaminlerinden B1, hücrelerin karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olurken, B2 vitamini hücrelerin enerji üretmesine yardımcı olur. B3 vitamininin ise bambaşka bir görevi vardır ve vücuttaki sinir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Suda eriyen vitaminlerden biri olan C Vitamini ise bağışıklık sistemimiz için gerekli olanlardan. Görüldüğü üzere birçok vitaminin sağlığımız üzerinde önemli etkileri var. Bugün ise erkekler için önemli 3 olan vitamini sizlerle paylaşmak istedim.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kolajen hakkında merak edilenler: Kolajen nedir, hangi besinlerde bulunur?

Bağışıklık sistemi için D vitamini

D vitamininin vücut için önemini daha önceki yazılarımda da birçok kez anlattım. D vitamini; başta kemik sağlığı, bağışıklık sistemi ve kansere karşı korunma da dahil olmak üzere birçok alanda görev alır. Vücut için gerekli olan D vitamininin önemli bir kaynağı güneşte bulunan ultraviyole ışınlar, geri kalan kısmını da yiyecekler oluşturur. Bilindiği üzere besinlerden yeterince D vitamini almak zordur. Bunun için cildin doğrudan güneş ışığı görmesi gerekmektedir. Bu duruma gün boyu kapalı bir alanda çalışma şartları da eklenince vücudumuz D vitamini üretmesi için gerekli olan güneş ışınlarına yeterince maruz kalamıyor. D vitamini sentezini artırmak için ince ve açık renkli kıyafetler giyerek güneş ışınlarından maksimum yararlanabilir ve yine beslenmenizde yağlı balıklara (somon ve uskumru gibi) yer verebilirsiniz. Eksikliği durumunda hekiminizden destek almayı da ihmal etmeyin.

Kalp sağlığı için folat

Folat veya folik asit deyince kafanız karışıyor olabilir. Folat, doğal yollardan besinlerle alınan ve vücutta çok etkin bir vitamin olan B9 vitamini şeklidir. Folik asit ise B9 vitamininin sentetik bir şeklidir. Önemli B vitaminlerinden biri olup sadece kadınların değil erkeklerin de kalp hastalıklarından korunmasına yardımcıdır. Erkekler kadınlara oranla kardiyovasküler hastalıklarla 10 yıl daha erken tanışırlar. Folat bu noktada kalp damar hastalığına yol açabilecek bir madde olan homosistein birikimini önler. 19 yaş ve üzeri erkekler için günlük ortalama gereksinim 330 mcg’dir ve beslenme düzeninde turunçgillere, çilek, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz ve brüksel lahanası gibi koyu yeşil sebzelere yer vererek ihtiyaç karşılanabilir. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Doğum ve doğum sonrasında doula desteği almak üzerine merak edilenler

Yaşlanma karşıtı C vitamini

Bağışıklık sisteminde etkili olan ve antioksidan kapasitesi yüksek olan bir diğer vitamin ise C vitaminidir. C vitamini, serbest radikalleri nötralize ederek vücutta koruyucu bir rol oynar ve vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Ayrıca yaraların iyileşmesi ve yaşlanmada etkili bir protein olan kolajenlerin üretiminde de vücudumuz C vitaminine ihtiyaç duyar. Erkeklerin C vitamini ihtiyacı kadınlardan biraz daha fazladır. 19 yaş ve üzeri kadınlar için günlük ortalama C vitamini ihtiyacı 95 mg iken, erkekler için 110 mg’dır. Beslenmenizde C vitamini içeren besinlerden portakal, maydanoz, dolmalık biber, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, çilek, domates, kivi, limon, kavun, karpuz, ananasa yer vermeniz günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Vücudunuza yardımıcı olun: 5 adımda anti-inflamatuar beslenme

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir