Page d'accueil » Guide de la mariée » Accessoires de mariée » Histoire de la fleur de la mariée
histoire de la fleur de mariée

Histoire de la fleur de la mariée

Düğünlerin vazgeçilmez aksesuarlarından bir tanesi olan gelin çiçeği, adında pek çok anlam barındırmaktadır. Düğün sırasında gelinin arkadaşları tarafından  en çok gözlenen an olan çiçek atma anı düğüne gelen herkesin hayallerini süsler. Düğün sırasında gelinin çiçek atması ve onu arkadaşlarının içinden bir kişinin yakalaması şeklinde gerçekleşen geleneksel bir olay olan çiçek atma,  yakalayan kişinin kısa zaman içerisinde evleneceğine işaret etmekte ya da bu şekilde olduğuna inanılmaktadır. Her genç kızın hayalini süsleyen evlenme gibi önemli bir noktaya işaret ettiğinden dolayı toplumumuz tarafından benimsenen bu gelenek esnasında neden çiçek atıldığını hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evetse gelin çiçeğinin tarihçesi hakkında bildiklerimizi size anlatalım.

Gelin Çiçeğinin Tarihçesi: Nereden, Nasıl Çıktı?

Gelin çiçeğinin tarihini incelediğimiz zaman 16. yüzyıla kadar gitmekteyiz. Bu dönemde İngiltere’de başlayan bu gelenek  yaza hazırlık sürecinde gelinlerin yıkanması sonrasında güzel kokmak için çiçeklerle kendilerini süslemeleri ile ortaya çıkmıştır. Daha sonra ise Yunanistan’da yapılan düğünlerde gelin ve damat için taç yapımında kullanılan çiçekler giderek tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır.

Dünya ile birlikte Ortadoğu’da da kullanılan bu çiçekler evlilik gerçekleştiren kişilerin sadece iyi anlamda bir hayat sürmeyeceklerini aynı zamanda kötü günlerde yaşayacaklarını ve bu günlerde birbirlerine daha sıkı kenetlenmeleri gerektiği gibi anlamlar ile de özdeşleştirilmiştir.

Bu bilgilere göre çiçek;

  • Yunanistan’da çiçeklerden gelin ve damat için özel taçlar yapılırdı.
  • Ortadoğu’da kötü günleri de hatırlatması için çiçeklerin arasına bir tane de acı çiçek (tarhun) eklenirdi.
  • İsveç ve Danimarka’da ise gelinler, güzel kokmanın tam tersi olarak kıyafetlerine gizli bir şekilde soğan, sarımsak gibi şeyleri saklayabilecekleri bir cep dikerler ve bunun iyi şans getireceğine inanırlarmış.

Gelin Çiçeği Neden Var?

Gelin çiçeği bir inanış ürünü olarak tarihe çıkmış ve bu amaca hizmet etmekten öte bir anlamı yoktur. Ancak içerdiği anlam her genç kızın hayallerini süsler ve gözükmek istediği gibi olmasında büyük bir rol oynar.

Gelinlerin çiçekleri taşımasında esas amaç temizlik ve güzel kokmaktır. Çiçeklerdeki koku gibi kokmak isteyen gelinler, bu nedenle yanlarında çiçek taşımak suretiyle bunu sembolize ederler. Toplumumuzda ise kadınların çiçek olmadan evlenmeyecekleri bir gerçektir. Bu nedenle bir inanış ürünü dahi olsa düğün sırasında kullanılması şarttır. Gelin çiçeğinin tarihçesi tamam da, gelin neden çiçek taşır ve bu çiçeği neden atar biliyor musunuz?

Peki Gelin Neden Çiçek Taşır?

Düğünde pek çok önemli detaylardan bir tanesi de çiçek taşımaktır. Tarihte dahi güzel kokmak için taşınılan bu çiçekler, günümüzde de güzelliği, hoşluğu ve iyiliği simgeleyen evlenen kişilere şans getireceğine inanılan dekoratif bir ürün olarak kullanılmaktadır. Kimi zaman gelin çiçeği canlı çiçeklerden oluşurken kimi zamansa yapay çiçeklerden oluşabilmektedir. Ancak esas amaç her zaman için güzel bir görüntü ve kokudur.

İnanç olarak baktığımızda ise şans getirdiğine inanılan çiçek taşımak, günümüzde bu anlamları içerdiğini bilen veya bilmeyen pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Özellikle düğün hazırlıkları yaparken o kadar küçük detaylar ile uğraşılmaktadır ki bazı şeylerin içerdiği anlamlar tam olarak anlaşılmadan düğün bitmektedir. Aradan belirli bir zaman geçtikten sonra ve hatırlanırsa şayet o zaman keşkelerin başlamasına sebep vermektedir. Keşke şöyle alsaydım, keşke şöyle atsaydım gibi gibi.

Pourquoi les fleurs de mariée sont-elles jetées ?

Şimdi geldik en önemli konuya. Gelin arkadaşları tarafından sabırsızlıkla beklenen an olan çiçek atma anında ilginç olaylar yaşanıyor. Zaman zaman sosyal medyaya düşen videolardan da görülebileceği üzere bu konuda kimi insanlar oldukça hırslı olabiliyorlar. Peki, bu kadar hırs yapmanın amacı nedir?

Gelin çiçeği neden atılır konusuna geçmeden önce bu işin tamamen sembolik bir değerinin olduğunu söylemek isteriz. Ancak içerdiği anlam sadece Türkiye’de değil tüm dünyada aşırı benimsenmiştir.

Düğün bitmesine yakın bir zamanda oyun oynanırken gelin bir anda arkasını döner ve bu anı sabırsızlıkla bekleyen arkadaşlarına doğru çiçeği fırlatır. Çiçeği yakalayan kişinin o andan sonra ilk evlenecek kişi olacağına inanır. Gelin çiçeği atma merasimi de böylelikle yakalayan kişiye herkesin imrenmesi ile tamamlanır.

Gelin Çiçeği Atmak

Gelin çiçeği atmak tarihe baktığımız zaman oldukça uygun görünmektedir. Tarihte ise bu geleneğin habercisi olan olaylar 11 ve 13. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. Bu tarihlerde Avrupa’da gerçekleşen düğünlerde düğünün sonuna doğru gelini kovalamaya başlar ve gelinlikten parça koparırlarmış. Bu parçaları saklarlar ve kendilerine şans getireceklerine inanırlarmış. Zaman içerisinde yanında getirdikleri kumaşlardan parçalar atarak arkadaşlarından kurtulmaya çalışan gelinler, son olarak ise çiçek işine girmiş gibi görünüyorlar.

Eh, gelinliklerine zarar vermek istemeyen ve onu saklamak isteyen kişiler tarafından bu adetlerin son bularak çiçek atılması âdetine giriş yapılması bir nevi epey hayırlı olmuş gibi görünmektedir.

Düğünde gelin ve arkadaşları arasında geçen olaylar tarihte pek çok farklı anlam ifade etse de son olarak çiçekle tatlıya bağlanmış gözükmektedir. Günümüzde böyle bir gelenekten dolayı  gelinin, gelinliğinin yırtıldığını düşünsenize? Neyse şansımızı pek zorlamayalım biz..

Navigation des articles

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *