İçindekiler
- 1 Lekeleri çıkarmak için 3 etkili ev çözümü:
- 2 Kabartma tozuyla lekeleri çıkarma
- 3 Kabartma tozu aşağıdakilerden lekeleri çıkaracaktır:
- 4 Lekeleri sirkeyle çıkarmak
- 5 Sirke aşağıdakilerden lekeleri çıkaracaktır:
- 6 Sitrik asitle lekelerin çıkarılması
- 7 Sitrik asit aşağıdakilerden lekeleri çıkaracaktır:
- 8 Evin dışındaki lekeleri çıkarma
- 9 Evde ek bakım
- 10 Tipik yaz lekeleri ve bunların nasıl çıkarılacağı
Lekeleri çıkarmak için 3 etkili ev çözümü:
- kabartma tozu,
- sirke özü,
- sitrik asit.
Her evde bulunan ürünlerle lekelerin nasıl çıkarılacağına dair bir rehberin yanı sıra, çim izleri veya dondurma lekeleri gibi yaz kirleriyle nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları nelerdir?
Ana kural:
Lekeye ne kadar direkt ve hızlı müdahale ederseniz etkisi o kadar iyi olur. İpuçlarımız kir gidermenin ilk aşamasıyla ilgilidir. Giysilerinizi en sonunda geleneksel deterjanlar kullanarak yıkamak her zaman faydalıdır.
Kabartma tozuyla lekeleri çıkarma
Lekeleri çıkarmak için kabartma tozu üç şekilde kullanılabilir:
- Yağ veya şarap gibi sıvı bir maddenin neden olduğu lekelerde, lekenin tam kirli olduğu yere toz serpin. 30 dakika bekletin, ardından kıyafetlerinizi silkeleyin ve yıkayın.
- Macun benzeri bir karışım elde etmek için kabartma tozunu biraz suyla karıştırın, ardından lekeye uygulayın.
- Yaklaşık iki paket kabartma tozu ve sudan oluşan bir solüsyon hazırlayın ve ardından kıyafetlerinizi bu karışıma batırın. Bu çözüm örneğin ter lekeleri ve sararmış malzeme durumunda işe yarayacaktır.
Kabartma tozu aşağıdakilerden lekeleri çıkaracaktır:
- yağ,
- kırmızı şarap,
- Kahve,
- sebze.
Lekeleri sirkeyle çıkarmak
Kurumuş lekeye sirke serpin ve maddenin etki etmesini bekleyin. Bir süre sonra temiz bir bez alıp materyaldeki kiri dikkatlice çıkarabilirsiniz. Son adım, kıyafetleri etikette belirtilen izin verilen en yüksek sıcaklıkta yıkamaktır.
Ayrıca sirkeli bir durulama hazırlayabilir ve kıyafetlerinizi bu karışıma batırabilirsiniz. Bunu yapmak için bir kaseye ılık su dökün ve biraz sirke ekleyin. Kıyafetlerinizi karışıma batırın ve birkaç saat bekletin. Bu sürenin sonunda malzemeyi iyice durulayın.
Sirke aşağıdakilerden lekeleri çıkaracaktır:
- makyaj kozmetikleri,
- çimen,
- deodorant,
- kalem mürekkebi.
Sitrik asitle lekelerin çıkarılması
Sitrik asit kullanarak lekeleri çıkarırken daima eldiven giyin. Toz halindeki asidi, 1 litre suya 10 g sitrik asit oranında suda çözün. Rahatsız edici deodorant izlerinden kurtulmak için beyaz çamaşırları bu karışıma koyabilirsiniz. Bir süre sonra kıyafetleri her zamanki gibi yıkayın.
İpucu : Renkli giysiler için, önce göze çarpmayan bir yerde test yaparak asidin kumaşın rengini bozmayacağından emin olun.
Sitrik asit aşağıdakilerden lekeleri çıkaracaktır:
- domates sosu,
- kırmızı şarap,
- çikolata,
- meyve,
- deodorant.
Evin dışındaki lekeleri çıkarma
Seyahat ederken yanınızda leke çıkarma çubuğu bulundurmanızda fayda var. Bu ürün özellikle yağlı lekelerle iyi başa çıkar. Renkli giysiler söz konusu olduğunda, öncelikle preparatın etkisini göze çarpmayan bir yerde test edin. İpek ve diğer hassas malzemeler leke çıkarıcı çubuklarla kullanıma uygun değildir.
Evde ek bakım
Evde yağ, yağ, sos, kan, yumurta veya makyaj lekeleriyle etkili bir şekilde baş etmek için renkli ve beyaz çamaşırlarda leke çıkarıcı ve leke çıkarma sabunu kullanmakta fayda var. Hassas malzemelere ve kalıcı olarak renklenmeyen malzemelere dikkat edin. Son adım her zaman çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkamak olmalıdır.
Tipik yaz lekeleri ve bunların nasıl çıkarılacağı
Çikolata
Lekeli eşyayı ılık suda yıkamak ve evde lekeye yıkama sıvısı uygulamak en iyisidir.
Renkli malzemelerde lekenin kenarlarına limon suyu sürün ve ardından durulayın.
Kahve
Siyah kahve lekeleri (sütsüz) ılık su ve bulaşık deterjanı ile çıkarılabilir. Daha sonra çamaşırlarınızı karbonat çözeltisine batırabilirsiniz (yünlü, ipekli veya hassas renkli kumaşlarda bunu yapmayın).
Krem şanti
Soğuk maden suyu ile çıkarılabilir. Daha sonra nemli kumaştaki lekeleri çıkarmak için sabun kullanabilir, ardından çamaşırları çamaşır makinesinde düşük sıcaklıkta yıkayabilirsiniz.
Dondurma
Geçici olarak soğuk su kullanılabilir. Lekeye tuz sürmek rengi koruyacaktır. Sıradan bir dondurma lekesini çıkarmak çoğu zaman oldukça zorlu bir iş haline gelir. Böyle bir leke aşağıdakilerden oluşur:
- proteinler,
- yağ,
- meyve, çikolata veya kahve gibi renklendirici maddeler.
Öncelikle kirli bölgeyi soğuk suyla durulayın, çünkü bu, ılık suda kesilecek olan proteini çözecektir. Bu aşamada ayrıca renklendirici maddelerin bir kısmını malzemeden çıkaracaksınız.
Daha sonra lekeli bölgeye bir miktar leke çıkarma tuzu sürüp etki etmesini bekleyin, ardından kumaşı tekrar soğuk suyla durulayın. Leke çıkarma sabunu kullanın. Kısa bir süre bekletin ve çamaşırları izin verilen en yüksek sıcaklıkta yıkayın. Kumaş üzerinde göze hoş görünmeyen leke izleri kalırsa, ürünü tekrar yıkayın.
Çimen
Çim lekelerini suyla veya çamaşır makinesinde çıkarmaya çalışmayın çünkü çimlerdeki tanenler kumaşın daha derinlerine nüfuz edecektir. Özel leke çıkarıcıların yanı sıra sirke de kullanabilirsiniz. Kurumuş lekenin üzerine biraz sirke serpin ve çamaşırları etikette belirtilen en yüksek sıcaklıkta yıkayın. Malzemenin türü izin veriyorsa çamaşır suyuna çamaşır suyu eklemeye değer. Lekeleri çıkarmak için sirkenin yanı sıra sitrik asit veya sabun da kullanabilirsiniz.
Toprak ve kum
Kir ve işaretleyicilerle kirlenen giysiler çalkalanmalı ve ılık suya batırılmalıdır. Daha sonra leke çıkarma sabununu kirli bölgelere sürün. Çözümün malzemenin daha derin kısımlarına ulaşmasını sağlayan bir fırça kullanmak iyi bir fikirdir. Son olarak çamaşırları çamaşır makinesinde yıkayın. Kumaş üzerinde iz kalırsa özel bir leke çıkarıcı kullanarak tüm işlemi tekrarlayabilir veya sirke kullanabilirsiniz.
Deodorant
Beyaz deodorant lekeleri genellikle kolayca çıkarılabilir. Çamaşır deterjanının içerdiği ter, deodorant ve yüzey aktif maddeler birbirleriyle reaksiyona girdiği için sarı, sonraki her yıkamada daha yoğun hale gelir. Bu lekelerle savaşmak için kanıtlanmış bir ev ilacı olan sitrik asit kullanabilirsiniz.
Birkaç çay kaşığı sitrik asit tozunu suda eritin. Lastik eldiven giyin ve kıyafetlerinizi sıvıya batırın. Yaklaşık 24 saat bekletin ve ardından çamaşır makinesinde yıkamadan önce tekrar iyice durulayın.
Renkli giysilerdeki deodorant ve ter lekelerini çıkarmak için, onları az miktarda sirkeli suda bir saat bekletmekte fayda var. Öncelikle kumaşın renginin solmadığından emin olmak için giysinin görünmeyen bir kısmında test yapın.
Güneş losyonu
Yüksek yağ içeriğinden dolayı güneş losyonu lekelerine yağ lekesi muamelesi yapılmalıdır. Lekeyi kağıt havluyla dikkatlice sildikten sonra aktif oksijenli ve yağ önleyici formüllü leke çıkarıcı kullanabilirsiniz. Ayrıca yağı eritmek için lekeye bulaşık deterjanı da uygulayabilir ve ardından nemli bir bezle kıyafetleri silebilirsiniz. Her iki yöntemde de giysiyi çamaşır makinesinde yüksek sıcaklıkta yıkamadan önce lekeyi iyice durulayın. Beyaz çamaşırlarda bulaşık deterjanı kullanmaya karar verirseniz, lekeye ayrıca bir miktar sıvı deterjan sürüp yarım saat bekletin. Daha sonra çamaşırları izin verilen en yüksek sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkayın.
Ketçap, hardal ve barbekü sosları
Lekeleri kuvvetlice ovalamadan dikkatlice kurulayın. Daha sonra kirli çamaşırları en kısa sürede soğuk ya da ılık suya koyun ve yaklaşık on dakika kadar bu suda bekletin ki liflerin içerdiği lekeleyici maddeler çözünsün ve çamaşırlara bulaşmasın. Leke çıkarıcı sprey veya leke çıkarma sabunu, leke bırakan maddelerin kalıntılarını çözmenize yardımcı olacaktır. Son olarak çamaşırları izin verilen en yüksek sıcaklıkta yıkayın ve enzim içeren bir deterjan kullanın. Ayrıca leke çıkarma tuzu ve malzemenin türü izin veriyorsa bir miktar solvent bile ekleyebilirsiniz. Leke yine de kurursa gliserin yardımcı olacaktır. Ketçap lekesini içine batırın ve ardından yukarıda anlatılan tüm adımları izleyin.
Çilek, kiraz ve benzerleri
Meyvelerin içerdiği boyalarla baş etmenin en kolay yolu kıyafetlerinizi olabildiğince çabuk karbonatlı maden suyuna batırmaktır. Karbondioksit, boyaların giysilerin liflerine nüfuz etmesini önler. Güneş aynı zamanda doğal bir ağartıcı görevi gören paha biçilmez bir yardımcıdır. Çamaşırları dışarıya asın ve zaman zaman lekeyi ıslatın. Güneş ışığının sağladığı etki yetersiz çıkarsa meyve lekesi sıvı çamaşır suyu veya bu tür lekelere özel bir leke çıkarıcı ile ıslatılabilir. Yaklaşık on dakika sonra kıyafetleri bol su ile iyice durulayın ve çamaşır makinesinde yıkayın. Çamaşır suyu içeren deterjan eklemeyi unutmayın. Kirli çamaşırlar beyaz değilse hafif bir ağartıcı ve renkli çamaşırlar için deterjan ve ağartıcı katkı maddesi kullanın.
Karbon ve kurum
Öncelikle kiri ovalamayın. Bunun yerine kurum ve karbon parçacıklarını süpürün veya silkeleyerek çıkarmayı deneyin. Daha sonra bir miktar leke çıkarma tuzu sürün ve birkaç saat kumaşın üzerinde bırakın. Giysileri tekrar elektrik süpürgesiyle çekin ve çamaşır makinesinde izin verilen en yüksek sıcaklıkta yıkayın.