Haşimato tiroidin altında ne yatıyor: Nasıl beslenmeli?

Haşimato tiroidi, bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluk sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Yani vücut, tiroid bezini yabancı doku olarak algılayıp yok etmek ister. Vücutta adeta bir savaş hali hakimdir. Eğer siz de yorgunluk, depresyon, ağırlık kazanımı, kabızlık, kilo alma, soğuğa karşı tahammülsüzlük, yüz şişkinliği, kuru cilt, saç dökülmesi ve ses kısıklığı gibi sorunlar yaşıyorsanız Haşimato tirodiniz olablir. Haşimato hastalığı olan tüm bireylerde hipotiroidizm gelişmez, ancak Haşimato hastalığı tipik olarak hipotiroidizmin nedenleri arasında yerini alır. Endişelenmeyin beslenme tedavisi ile kontrol altına almak mümkün.

En iyi diyet hangisi?

Haşimato hastalığı için geçerli, en iyi ve herkesin uygulayabileceği bir beslenme tedavisi ne yazık ki yok. Tedavideki asıl amacımız tiroid yerine bozulmuş sindirim sistemini onarmaktır. Çünkü bireyler genellikle; artan bağırsak geçirgenliği ve bağırsak disbiyozisinden muzdariptirler. Her iki sindirim sistemi rahatsızlığı sağlıklı bireylere kıyasla Haşimato gibi otoimmün hastalıklara sahip bireylerde daha yaygın gözlemlenebilir. Ayrıca bu iki bağırsak problemi hastalığın seyrini de olumsuz etkiler. Bu rahatsızlıkları beslenme düzeninizde yapacağınız ufak değişikliklerle kontrol altına almak mümkün ve böylece Haşimato’nun etkilerini de azaltabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yoga felsefesi: Yoga’nın 8 basamağı ve temel Yoga öğretileri

Gluten suçlu mu?

Gluten içeren yiyecekler Haşimato hastalığının nedeni olmasa da, bazı insanlar için otoimmün tepkiye neden olabilir. Bu durum iltihaplanmalara ve doku tahribatlarına yol açar. Araştırmalar Haşimato tiroidi olan kişilerin çölyak hastalığına yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu göstermiştir. Gastroenteroloji dergisinde yayınlanan bir çalışmada gluten intoleransının büyük ölçüde tüm otoimmün hastalıklarla ilişki olabileceği ileri sürüldüğü için Haşimato hastalığı olan bireylerde gluten duyarlılığı görülmesi arasında bir bağlantı kurulmuş. Bu sebeple eğer sizde hassasiyet yaratıyorsa buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdaları hekim veya diyetisyen kontrolünde beslenmenizden çıkarmanız, semptomları kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Peki ya süt?

Çalışmalar Laktoz intoleransının, Haşimato hastalarında sıklıkla meydana geldiğini gösteriyor. 8 haftalık bir laktoz kısıtlı diyetle, TSH seviyesinde anlamlı olarak düşme gözlemlendiğini gösteren çalışmalar var. Bu bireylerin, sütün içeriğinde bulunan protein bileşeni olan kazeine karşı alerji veya intolerans yaşama olasılıkları daha yüksektir. Bu yüzden eğer yine hassasiyet yaratıyorsa sindirim sistemi semptomlarını şiddetlendirmemek adına beslenme düzeninizden laktoz içeriği yüksek besinleri elimine etmek fayda sağlayabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  ‘Yakan İçin Yarış. Şimdi Rövanş Zamanı!’

Son olarak, beslenme düzeninizde yapacağınız sağlıklı beslenme dokunuşlarının yanı sıra, düzenli egzersiz de süreci yönetmenize yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Beslenme düzeninizde ufak değişikliklerle daha sağlıklı olabilirsiniz: Lif alımını artırın

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir