Hiç içi sarı karpuz gördünüz mü: Sarı karpuz nedir, faydaları nelerdir?

Manavdan bir karpuz aldınız, eve gelip kestiniz ve içi sapsarı! Ne düşünürsünüz? Yanlış bir seçim yaptığınızı mı? Manavın size olmamış karpuz verdiğini mi?

Sarı karpuzu daha önce hiç görmemiş ya da duymamışsanız bu gibi şeyler düşünmeniz normal, ancak sarı karpuz da bildiğimiz karpuz gibi bir meyve çeşididir. İçinin rengi dışında diğer karpuzlardan çok farklı değildir. Genetik bir mutasyon geçirdiği için içinde kırmızı renk veren likopen bulunmaz ya da çok az bulunur. Likopen; domates, elma, nar, çilek gibi birçok meyve ve sebzeye kırmızı rengini veren bir bileşiktir. Aynı zamanda vücudumuz için pek çok faydası da vardır. Sarı karpuzda bulunmaması bir açıdan besin değeri kaybı gibi görünse de bu meyvenin de kendine özgü bir besin öğesi içeriği ve faydaları vardır. Sarı karpuzun tadı kırmızı olandan biraz daha tatlıdır ve meyvenin tadında kayısı dokunuşları vardır.

Sarı karpuzlar, bazı önemli farklar dışında normal kırmızı karpuzlarla aynı besinsel özelliklerin birçoğunu içerir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, bu karpuzların, yüksek miktarda A ve C vitamini içerdiğini göstermektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaza hazırlık diyetlerinin gözdesi mercek altında: Kereviz

Bu meyvenin her bir porsiyonunda günlük A vitamini ihtiyacınızın %18’i ve C vitamini ihtiyacınızın %21’i karşılanır. Bir porsiyonu 50 kaloriden az kalori içermesinin yanı sıra orta miktarda potasyum ve sodyum barındırır. Kırmızı karpuz, likopen içeriği bakımından yüksek olsa da sarı renkli karpuzlar beta karoten ve diğer birçok güçlü antioksidan bakımından oldukça zengindir.

Sarı karpuzu kesmeden önce 2-3 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Karpuzun düzenli olarak döndürülmesi raf ömrünü uzatacaktır. Bununla birlikte, karpuzun bir kısmını kestikten sonra, kalan kısmını bir çeşit plastik ile kapattığınızdan emin olun. Bu tür karpuzları kesmeden önce, kabukları bazı bitki kimyasallarını ve böcek ilacı kalıntılarını tutmaya meyilli olduklarından iyice yıkadığınızdan emin olun. Dilimlenmiş sarı karpuz, buzdolabında 3-5 gün saklanabilir, ancak bu noktadan sonra bir miktar tatlılığını ve sululuğunu kaybetmeye başlayacaktır.

Kırmızı ve sarı karpuz arasındaki fark

Kırmızı ve sarı karpuz arasındaki birincil fark, yukarıda da bahsettiğim gibi, içeriğindeki bileşiklerin yarattığı farklardır. Kırmızı karpuzlara renk veren bileşik likopen iken, sarı karpuzlar, havuçlara da renk veren madde olan beta-karoten içerir. Bu temel kimyasal farklılıkların yanı sıra, sarı karpuzlar aynı zamanda daha tatlı bir tada ve kırmızı karpuzlardan daha kalın bir kabuğa sahiptir. Bu karpuzların her ikisi de antioksidan seviyenizi artırmak için iyi birer kaynaktırlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  UrbanSpinners düzenlediği ikinci Girl Power etkinliğine herkesi davet ediyor

İlginizi çekebilir: Portakal, tek C vitamini kaynağı değil: C vitamini deposu 10 besin

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir