İçinizi ısıtarak bağışıklığınızı güçlendirin: Kış için 7 bitki çayı önerisi

Kış ayları bağışıklık sisteminin azaldığı, vücut direncinin düştüğü ve bu durumlara bağlı olarak hastalıkların en sık görüldüğü zamanlardır. Bağışıklık sistemi, vücudun savunma mekanizması olarak tanımlanabilir.

Savunma sisteminde yer alan hücrelerin görevini yapabilmesi, vücudun zararlı mikroorganizmalardan korunabilmesi ve vücuttan zararlı toksinlerin atılabilmesi için yeterli ve dengeli beslenme temel şartlardan bir tanesidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral kaynaklarının dengeli şekilde beslenme düzeninde yer alması gerekir.

Vücut direncinin artmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde A, B, C ve E vitaminleri; çinko, selenyum ve demir gibi mineraller etkilidir.

Bağışıklık sistemi denilince ilk akla gelen ve en fazla etkili olan vitamin, C vitaminidir. Portakal, mandalina, limon, greyfurt, kivi, ananas, çilek, kuşburnu, kapya biber, maydanoz ve ıspanak C vitamininden zengin sebze ve meyvelerdir. Yumurta, brokoli, havuç, hurma, balkabağı, kabak, karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, patates, muz, tam tahıllı ekmek çeşitleri, yulaf ezmesi, keten tohumu, ceviz, badem, fındık gibi besin çeşitleri bağışıklığı artıran vitamin kaynaklarına örnek verilebilir.

Sarımsak, soğan, kabak çekirdeği, mantar gibi besinler de selenyum ve çinko minerallerinin kaynakları arasındadır. Prebiyotik kaynağı besinler de bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemli kaynaklardır. Kefir, peynir, ayran, süt ve yoğurt gibi prebiyotik açısından zengin olan besin çeşitleri beslenme düzeninde yer almalıdır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aşırı kafein tüketimi ölümcül mü?

Tüketilen besin çeşitleri kadar kış aylarında içilen bitki çayları da bağışıklık sisteminin ve vücut direncinin güçlenmesine yardımcı olabilir. Antioksidan kaynağı sayılan, aynı zamanda vitamin ve mineral açısından zengin olan bitki çayları sayesinde nezle, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı ve gribal enfeksiyonlara yakalanma riski azaltılabilir.

Aynı zamanda vücutta oluşan enfeksiyonların iyileştirilmesine de yardımcı olabilirler. Kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, rezene, ekinezya, yeşil çay, hibiskus gibi bitki çayları kış aylarında içilmesi gereken bitki çayları arasındadır. Bu çayların vücutta etkisinin doğru gözlemlenmesi için doğru demlenmesi ve şekersiz içilmesi gerekir. Kaynamış suyun içinde 5-6 dakika bekletilip süzüldükten sonra hazırlanan bitki çayı içilebilir.

Günde 3-4 fincandan fazla içilmemesi önerilir. Yüksek tansiyon ve böbrek hastalarının, gebe ve emziren kadınların doktora danıştıktan sonra tavsiye edilen bitki çaylarından içmeleri önerilir.

  • Kuşburnu: C vitamini açısından oldukça zengindir. Antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır.
  • Adaçayı: Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
  • Ihlamur: Özellikle kış aylarında daha çok tercih edilmesinin nedeni öksürük kesici ve boğaz ağrısını azaltıcı etkisinin bulunmasıdır. Aynı zamanda gribal enfeksiyonlara karşı da koruyucu etki gösterir.
  • Rezene: C ve B vitaminleri, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri içeren bir bitki çayıdır. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda hazımsızlık, gaz şikayeti gibi sindirim sorunlarına karşı da sıklıkla tercih edilebilir.
  • Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendirmesi sayesinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda iltihap söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
  • Hibiskus: Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Soğuk algınlığının tedavi edilmesinde ve yüksek ateşin düşürülmesinde de tercih edilebilir.
  • Yeşilçay: Önemli bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay vücut direncini artırır ve hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Vücuttan toksin atımını desteklemesi sayesinde zararlı maddelerin ve mikropların vücuttan uzaklaştırılmasına da yardımcı olur. Yeşil çayın kullanım detaylarına ayrıca buradan ulaşabilirsiniz.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Toprağın altında büyüyen mucize: Zencefil

İlginizi çekebilir: Kış aylarında sağlıklı bir cilt için nasıl beslenmelisiniz?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir