Karpal Tünel Sendromu için egzersiz önerileri

Kadınlarda daha sık görülen bir el bileği rahatsızlığı karpal tünel sendromu. Bilek kanalından geçen sinirin (median sinir) sıkışması sonucu elde şişme hissi, karıncalanma ile kendini gösterir. Daha spesifik olarak başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta uyuşma ve ağrı gözlenir. En sık görülen tuzak nöropatilerden bir tanesidir. Karpal tünel sendromuna kanal içindeki basınç artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır.

Fondu

Şişmanlarda, alkol alanlarda, şeker hastalığı, romatoid artrit ve damarsal hastalıklara sahip insanlarda normal durumlardan daha yaygın olarak karpal tünel görülebilir. Genellikle travmalara bağlı, aşırı kullanım veya az kullanıma bağlı gelişebilir. Marangozlar, kasaplar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar ve şoförlerin bu sendroma eğilimleri daha fazladır. Kadınlarda hamilelik sırasında görülebilir. Bu durum geçicidir. Doğumu takiben birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de rastlanabilir.

Karpal tünel sendromu tedavisinde, kayropraktik uygulamalar, fizyoterapi, egzersiz, hatta gerekli durumlarda cerrahi yapılabilir.

El ve el bileği hastalıklarında reçete edilen egzersizlerin amacı hastalığı gidermek veya önlemek, fonksiyonu artırmak, yaralanma riskini azaltmak ve kişinin genel sağlığına katkıda bulunmaktır. Hastalığın hangi evrede (akut/subakut/kronik) olduğu, dalgalanmalar gösterip göstermediği, yara varlığı, hastanın motor kontrol yeteneği, duyusal bozuklukları, hastanın genel sağlığı, psikososyal durumu, rehabilitasyon sürecine katılma isteği değerlendirilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İyi bir uyku uyumanız için yatak odanızda olması gerekenler

Karpal tünel sendromundan korunmak, karpal tünel sendromu varlığında semptomları hafifletmek ve hatta ortadan kaldırmak amacıyla eller, parmaklar ve el bileğini esnetme hareketleri çok önemlidir. Aşağıdaki egzersizleri her gün uygulayabilirsiniz:

Stretches For Carpal Tunnel Relief


Watch this video on YouTube

Sevgiler…

Referanslar:
1.Perez de Leon R, Auyong S. Chiropractic manipulative therapy of carpal tunnel syndrome. Journal of Chiropractic Medicine. 2002; 2(1): 75-78.
2.Ulvi H et al. Karpal Tünel sendromunda tanı ve tedavi yaklaşımları. Van Tıp Dergisi. 2004; 11(4):155-160.
3.Açıkgöz B, Sümer M. Karpal Tünel sendromu. 2000; Türk Nöroşirürji Dergisi. 10: 79-84.
4.Kürklü M et al. Karpal Tüneş sendromu ve median sinirin diğer tuzak nöropatileri. TOTPİD Dergisi. 2015; 14:566-571.

İlginizi çekebilir: Ayağınıza sağlık: Ayak ve bacaklarınızı güçlendirecek 2 egzersiz

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir