Kilo almanızın nedeni uyku alışkanlıklarınız olabilir: Uyurken nelere dikkat etmelisiniz?

Ulusal Sağlık Enstitüleri’ndeki bilim insanlarına göre, odada televizyon veya yapay ışıkla yatmak, kişide ağırlık kazanımı ve şişmanlığın gelişmesi için risk faktörü olabilir.

10 Haziran’da yayınlanan araştırmada, araştırma ekibi 35-74 yaş arasındaki 43.722 kadından alınan anket verilerini kullanmış ve kadınların ışıksız, küçük bir gece lambası ile, odanın dışında bir ışık ile, odada bir ışık veya televizyonla mı uyuduğunu sormuş.

Sonuçlara göre gece uykusunda yapay ışığa maruz kalma ile kilo alma arasında bir ilişki var. Aslında çalışmada güzel bir haber de var; “Yatmadan önce ışıkları kapatmak kadınların obez olma ihtimalini azaltabilir” deniliyor.

Sonuçlar gece kişinin maruz kaldığı yapay ışık seviyesine göre değişiyordu. Örneğin, küçük bir gece lambası kullanmak veya dışarıdan gelen hafif bir ışığa maruz kalmak kilo alımı ile çok yüksek oranda ilişkili değil. Ama buna rağmen bir ışıkla veya aynı odada televizyonla uyuyan kadınların, takip süresi boyunca kilo alma olasılıkları %17 daha fazla bulunmuş.

Araştırmacılara göre gece ışığa maruz kalmak uyku hormonu olan melatoninin ve sirkadyen ritmin baskılanmasına sebep olabiliyor. Sirkadyan ritm kelimesini eminim daha önce duymuşsundur. Aslında ona uyku ve uyanıklılık döngüsü veya biyolojik ritm de deniyor. Sirkadiyan ritmin birçok görevi var, uyku düzeni, iştah kontrolü, hormon seviyeleri, kan basıncının düzenlenmesi, vücut ısısının ayarlanması ve günlük aktivitelerimizin yanı sıra düzenli bir sirkadyan ritm kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı da koruyucu etki gösterebiliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Enerji deposu fıstık ezmesi ile hazırlayabileceğiniz rafine şekersiz tarifler

Peki daha sağlıklı bir sirkadyen ritm ve uyku düzeni için neler yapabiliriz? İşte sana 5 önemli öneri;

  • Gün içinde en az 6 saate uyumayı ihmal etme. Unutma az uyku şişmanlatıyor. Yapılan çalışmalar günde 4 saatten az uyuyanların hem vücut ağırlığı hem de bel çevresi değerlerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.
  • Karanlıkta uyumaya özen göster. Çünkü melatonin salınımı, ışığa duyarlı ve karanlıkta yoğun biçimde salgılanıyor. Özellikle gece saatlerinde en yüksek seviyelerine ulaşıyor, kişiden kişiye göre değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılandığı biliniyor. Bu sebeple uykunu bu saatlere denk getirmeyi unutma.
  • Eğer uyku düzenini etkiliyorsa akşam saatlerinde çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinleri tercih etme.
  • Gece yatmadan daha rahat bir uyku için bir bardak melisa veya papatya çayı iç.
  • Yapılan çalışmalar akşam saatlerinde yenilen yemeklerinde uykusuzluğa, konsantrasyon yoksunluğuna sebep olabileceğini söylüyor. Yani uykuya geçişte besinlerin de çok büyük önemi var. Uyku problemi yaşıyorsan uyumadan 1-2 saat önce besin alımını kesmende fayda var. Yağlı, şekerli, baharatlı, ağır besinler yerine daha hafif ve muz, süt, badem gibi uykuya geçişi kolaylaştırıcı besinleri tercih edilebilirsin.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Glutensiz 21 günde hayatımda neler değişti?

İlginizi çekebilir: Duygularınız ne yiyor: Hangi ruh halindeyken, hangi besinleri daha çok tüketiyorsunuz?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir