Nikah işlemleri hakkında bilinmesi gerekenler nikah işlemleri

Nikah İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu yazımızda evlilik arifesinde olan çiftlerin, 2020 yılı için nikah işlemleri hakkında bilmesi gereken önemli konulara değiniyor olacağız. Eğer siz de yakın zamanda nikah başvurusu yapmayı planlıyorsanız vereceğimiz bilgilerin işinize yarayacağını düşünüyoruz. İsterseniz nikah başvurusu için gerekli evraklar ile başlayalım. Sonrasında bilmeniz gereken diğer detaylara değinelim.

Nikah Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evlendirme dairesinden nikah tarihinizi almadan önce evraklarınızı eksiksiz olarak hazırlamalısınız ki sonradan bir pürüz çıkmasın. İhtiyacınız olan temel belgeler ise şunlardır:

  • Kimlikleriniz ve fotokopileri (Sürücü belgesi kabul edilmiyor.)
  • Vesikalık fotoğraf (6’şar tane çektirmenizi öneriyoruz.)
  • Sağlık raporu
  • Nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Evlenme beyannamesi

Bahsettiğimiz bu belgelerin tam olarak ne olduğunu, nereden ve nasıl alınacağını şu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz: Nikah için Gerekli Belgeler.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düğünden Sonra İki Soyadını Kullanmak

Fakat nikah başvurusu için istenilen belgelerde farklılıklar olabiliyor. Başka bir değişle, özel durumlardan dolayı veya başvurduğunuz belediyeye göre daha az veya daha fazla evrağa ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz yazıyı okumanızı şiddetle öneriyoruz. Bir örnek vermemiz gerekirse: Çiftler ikamet ettiği ilçelerin dışında evlenecekse, çiftin evlenme izin belgesi alması gerekiyor. Veya çiftin başvurduğu belediye e-devlet sistemiyle bağlantılıysa ikametgah belgesine ihtiyacınız olmayabiliyor. Bu yüzden emin olmanız adına başvurunuzu yapacağınız belediyenin internet sitesinden bilgi almanızı veya belediyeye önceden telefon etmenizi öneriyoruz.

Evlilik sağlık raporu en çok sorulan ve problem yaratan belgelerden biri olduğu için onu ayrı bir konuda ele aldık. Bu belgeyi nereden almanız, hangi testleri yaptırmanız gerektiğini ve diğer tüm detayları şu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz: Evlilik için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?.

Evraklar Tamam.. Şimdi Ne Yapacağım?

Evlilik başvurusunun kabul edilmediği veya ekstra belgeler istendiği bazı durumlar var. (Çiftlerden birinin 18 yaşını doldurmamış olması, iddet müddeti gibi) Bu yüzden müstakbel eşinizle evlenmenizde bir engel var mı, önceden kontrol etmeniz gerekiyor. Evlilik engelleri hakkında detaylı bilgiyi şu yazımızda bulabilirsiniz: Evlenme Engelleri Nelerdir?.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evlilik İçin İzin Belgesi

Eğer evlenmenizde bir engel yoksa nikah tarihi için başvuru yapabilirsiniz.

Nikah için Nereye Başvurulur?

Evraklarınızla birlikte nikahınızın kıyılacağı belediyeye bağlı evlendirme dairesine, sizin veya müstakbel eşinizin ikamet ettiği ilçedeki evlendirme dairesine veya ilçe müftülüklerine gitmeniz gerekiyor. (Köyde yaşıyorsanız başvurunuzu köy muhtarlığına yapabilirsiniz.)

Daha önceden söylediğimiz üzere: Eğer nikah çiftlerden birinin ikamet ettiği ilçenin kıyılacaksa evlenme izin belgesi almanız gerekiyor. (Bu evrağı alabilmek için sizin veya müstakbel eşinizin ikamet ettiğiniz ilçenin belediyesine başvurmalısınız.) Evlenme izin belgesi hakkında detaylı bilgiye ise şu yazımızdan ulaşabilirsiniz: Evlenme İzin Belgesi Nasıl Alınır?.

Nikah İşlemleri Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Detaylar

Evlilik başvurusu öncesinde çiftlerin aklına takılan soruların olması gayet doğal. İsterseniz bu soruları da yanıtlayalım ki eksik bir şey kalmasın.

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürüyor?

2-3 gün içerisinde tüm belgeleri toplayabileceğinizi düşünüyoruz. Fakat gitmeniz gereken kurumlar yaşadığınız yere uzaksa veya haftasonuna denk geldiyseniz bu süreye birkaç gün daha ekleyebilirsiniz.

Nikah Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Başvurunuzu belgelerinizi aldıktan sonraki 6 ay içinde yapmanız gerektiğini belirtelim. Aksi takdirde bazı belgelerin geçerlilik süresi bitiyor ve bazı belgeleri yeniden almanız gerekiyor.

Nikah Günü, Başvurudan Kaç Gün Sonraya Veriliyor?

Nikah günü almak artık çok daha kolay. Eğer yakın bir tarih istiyorsanız genellikle başvurunun ertesi gününe veya 2-3 gün sonrasına nikah günü alabiliyorsunuz. Eğer aklınızda yıldırım nikahı gibi hızlı bir nikah yapmak varsa şu yazımızı okuyabilirsiniz: Yıldırım Nikahı Nasıl Kıyılır?.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evlilik Kredisi Şartları - Nasıl Alınır?

Resmi Tatil veya Haftasonu Nikah Kıyılır Mı?

Eğer evlendirme memuru ve/veya evlendirme dairesindeki nikah salonu uygunsa, evet. Fakat şunu belirtmekte fayda var: mesai saatleri dışında fiyatlar çok daha yüksek oluyor.

Nikah İşlemleri Ücreti Ne Kadar?

Nikah işlem ücretleri hakkında bilgi almak için başvuru yapmak istediğiniz belediyenin internet sitesine girebilir veya telefonla arayabilirsiniz. (Yaklaşık bir fiyat vermek pek doğru olmaz ama tüm masraflar 250-700 TL bandında oluyor diyebiliriz.)

Nikah İzni Kaç Gündür?

Nikah izni, çalıştığınız kuruma göre 3 ile 7 gün arasında değişiyor. Evlilik izninizi almak için ne yapmanız gerektiğini, evlilik izninin ne zaman başladığını ve diğer detayları merak ediyorsanız, şu yazımızı okuyabilirsiniz: Evlilik İzni Kaç Gündür, Nasıl Alınır?.

Evlenince İşler Bitiyor Mu?

Hayır tabi ki.. Çiftlerin evlilik sonrasında yapması gereken bazı resmi işlemler var. Bunları şu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz: Evlilik Sonrası Yapılması Gereken Resmi İşlemler.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir