Dar alanlarda bile birçok sebze yetiştirebilirsiniz. Evimizde balkonda yetiştirebiliriz. Dikey bahçe fikirleri ile. Hepimizin bahçeli evi yada bahçesi yok. Hobi bahçeleri yok. Evlerimizde balkonlarımız var. Balkonlarda veya bahçeleri olanlar için bahçesinde, memleketinde evi olanlar için bahçesinde uygulayabileceği bahçe düzenleri, organik bahçecilik fikirleri ile güzel bir yazı ve görseller hazırladık. Hepimizin işine yarayacak bilgiler. Köye göçler başladı. Yazın köyüne gidip bağ bahçe işleri ile uğraşanlarımız çok. Ya da imkanı olanlar hobi bahçeleri aldı ve organik sebze meyve yetiştirmeye başladı. Ya da benim gibi balkonlarda saksılarda yetiştirmeye başladı. Çok güzel görseller, fikirler hazırladık. Onlara geçmeden önce bahçelerimizde yapabileceğimiz dekorasyonlara, tarımla ilgili pratik fikirlere değinelim.
Son zamanların popüler çalışmalarından biride susuz tarım. Susuz tarım hugelkultur nedir, nasıl yapılır önceki yazılarımızdan detaylı yapılışına ulaşabilirsiniz. İmkanınız, zamanınız varsa tüm bahçede olmasa bile küçük bir bölümde deneyebilirsiniz. Bahçelerinizde sebzelerinizin düzeni kadar dekorasyonuna da önem veriyorsanız araba lastiği ile bahçe dekorasyonu galerimizi inceleyebilirsiniz. Taşlarla yapılmış bahçe fikirleri de çok hoşunuza gidecek. Bahçenize küçük bir sera yapmak isterseniz sizlere pprc boru ile sera yapımı yazımızı incelemenizi öneririm. Çok pratik bir şekilde bahçelerinize sera yapabilirsiniz.
Organik Bahçe Nasıl Yapılır Fikirler
Organik bahçecilik fikirleri ile ilgilenirken birazdan vereceğimiz bilgilerden de faydalanmak gerekir. İlaç kullanmadan, doğal gübrelerle, doğru sebzeleri yan yana dikerek bahçelerimizden en yüksek verimi alabiliriz. Hazırsanız hangi sebzeyi nasıl dikeriz, nasıl en yüksek verimi alırız inceleyelim.
- Eğer bahçenize lahana ekmeye karar verdiyseniz yanına kadife çiçeği dikmeyi unutmayın. Neden derseniz lahana kurtları, lahana böcekleri ve diğer zararlı böcekler kadife çiçekleri bu böcekleri püskürtmeye yeterli olacaktır.
- Salatalık ve turpları da yan yana dikmelisiniz. Salatalıkların yanına turp ektiğiniz zaman salatalığa gelecek böceklerden kurtulursunuz. Solucan otu ve nasturtium da işe yarayacaktır. Salatalıklar için yapabileceğimiz diğer şey ise ayçiçekleri. Gölge sağlamak için salatalıkların yakınına ayçiçekleri ekebiliriz. Ayçiçeklerin gövdelerine de salatalıkları asabilirsiniz.
- Sıra geldi soğan ve havuca. Havuçların yanına soğan ekebilir ve sineklerden kurtulabilirsiniz.
- Bahçe için bilmemiz gereken diğer şeyler ise fesleğen sinekleri kovar, nane fareleri uzaklaştırır. Sivrisinek ve karıncaları uzaklaştırır. Biberiye ise fasulye böceklerini, lahanada bulunan böcekleri, havuç sineklerini uzaklaştırmaya yardımcı olur. Lavanta ise hoş kokusunun yanında pireleri, güveleri, sinekleri, sivrisinekleri uzaklaştırır.
- Bu bilgiler sadece böcekleri uzaklaştırmak için değildir. Daha verimli sebzeler daha çok sebzeler yetiştirmeye de yarar. Gölge oluşturarak yabani otlardan kurtulmak için havuç ve soğan arasına marul ekebilirsiniz. Havuç ve soğan büyüdüğünde marulları sökebilirsiniz.
- Mısır, kabak ve fasulye. Fasulye mısır saplarını büyütür. Aynı zamanda ise mısır ve kabağı beslemek için topraktaki azotu sabitler. Kabağın büyük yaprakları yabani otları engellerler. Bir aile gibi bu 3 sebze birbirini besler. Yan yana dikebilirsiniz.
Bahçenizde aradığınız bolluk bereket ise doğru sebzeleri yan yana yetiştirin. Bu bilgileri evinizde balkonlarda da yapabilirsiniz. Saksılarda, plastik kasalarda yetiştirebilirsiniz. İşte birkaç fikir.
Şimdi organik bahçecilik fikirleri ile ilgili görselleri inceleyelim.
Kaynak : www.simplemost.com/plants-grow-side-side-thriving-garden/