Bebek yeleklerinden çok güzel bir örnek. Altta kullandığımız örneği istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Yine altta kullandığımız örgü modellerini farklı yerlerde de kullanabilirsiniz. Bebek örgü modellerinde kullandığımız bu örneği şal modellerinde de kullanabilirsiniz. Hemen örgü modelleri bebek yeleği tarifine geçelim.
Son Model Bebek Yelekleri
Örgü modelleri bebek yeleğinde kullanılan malzemeler, 3 adet düğme, 3 numara tığ, 1 adet iplik. Modelde verilen ölçüler 1 – 8 aylık bebekler için uygundur.
Yeleğimize roba kısmından başlıyoruz. Robası için 104 zincir çekiyoruz. Üzerine 3 zincir çekip 4. zincire batıp üçlü trabzan yapıyoruz. Bu sıramızda yeleğimizin bedenlerini ayıracağız. Sağ ön beden için 18 trabzan yapıyoruz. Kol ayrımı için 19. zincire batıp bir tane trabzan yapıyoruz. Üzerine 2 zincir çekip aynı zincire batıp bir tane trabzan daha yapıyoruz. Bir sonraki zincir içine batıp kol için 13 trabzan örüyoruz. Ayrım kısmında 14. zincire batıp bir trabzan üzerine 2 zincir aynı zincir içine bir trabzan daha yapıyoruz. Arka beden için 40 tane trabzan örüyoruz. 41. de ayrım yapıyoruz. Diğer kolu için 13 trabzan örüyoruz. 14 .zincirde ayrım yapıyoruz. Diğer ön beden için 18 trabzan örüp ilk sıra da beden ayrımı tamamlıyoruz. Bundan sonraki sıralar ise trbabzan sayıları aynı şekilde örüyoruz. Ayrım kısımlarında 2 trabzan aralarında iki zincirle arttırma yapıyoruz. Arttırmalar ayrım kısımlarında yapılır. Trabzanlar aynı şekilde örülür.
Roba kısmını 9 sıra örüyoruz. 10. sırada kol birleşimi yapacağız. Dönüşlerde 3 zincir çekiyoruz. Her bir zincir içine birer tane trabzan yapıyoruz sıramızı ayırdığımız sıraya kadar örüyoruz. 1. ve 2. Boşluktan kolları birleştiriyoruz. Boşluğun içerisine 1 tane trabzan yapıyoruz. İpi üstüne alıp diğer boşluğun içerisine de 1 tane trabzan yapıyoruz. Kolu birleştirdik. Ayrım kısmına kadar trbzanları örüyoruz. Diğer iki yuvayı da başta yaptığımız kol birleşimi gibi yapıyoruz. Kalan sırayı da örüp bitiriyoruz. Yeleğin kol birleşimini tamamladık. Model 5 ve 5 katları zincir üzerinden kurulur. 11.sırada modelin ilk sırasını örmeye başlıyoruz. 5 zincir çekip geriye dönüp ilk zincire batıp 2 tane trabzan yapıyoruz. Çektiğimiz zincirle 3 tane trabzan yaptık. 1 zincir çekiyoruz 4 trabzan atlayıp 5. Trabazana batıyoruz. Aynı zincire 3 tane trabzan yapıyoruz. Sıra sonuna kadar devam ediyoruz. Modelin 2. Sırasında 5 zincirle geriye dönüp 2 trabzan arasındaki boşluğun içine 3 dolumlu fıstık yapıyoruz.Üzerine 1 zincir çekip aynı boşluğun içerisine 2 tane 3 lü trabzan yapıyoruz. Aynı zincire 3 dolumlu fıstık yapıyoruz. Fıstığı kapatmadan bir sonraki boşluğun içine de fıstık yapıp 2 fıstığı bir topluyoruz. Bir zincir çekip aynı zincire 2 tane trabzan yapıyoruz. Bu sıramızı da bu işlem tekrarıyla bitiriyoruz. Modelin 3. Sırasında 5 zincir çekip ilk yuvanın içine batıp 3 tane trabzan yapıyoruz. Araya 1 zincir çekip 2 fıstık ortasına batıp 3 tane trabzan yapıyoruz. Sıra sonuna kadar devam ediyoruz. Model tekrarı ile 9 sıra model kısmı örüp bitiriyoruz. Kenar oyası en son sıradan başlanıp yaka kısmına kadar yapılır. Yan trabzanla yaka kısmına sık iğne yapılır. Yeleğin sol tarafında düğme için 3 adet ilk açılır. Yeleğimizi prenseslerimiz güle güle giysin.
İlk olarak yeleğin alt kısmında kullanılan örneğin yapılışını öğrenelim. Bu model çeyizlik yeleklerde de çok kullanılıyor.
Son olarak ise tığ ile örülmüş benzer fıstıklarla yapılmış yakadan başlama bebek yeleği yapılışına göz atalım. Üst roba aynı kalıp alt kısımda dilediğiniz tığ örneği kullanabilirsiniz. Benzer bir modelin yapılışına videodan göz atalım.