Sağlıklı bir kış geçirmek için: Bağışıklık sisteminize Ayurveda ile yardımcı olun

Etrafta hastalıklar kol geziyor. Influenza virüsü, domuz gribi, boğaz enfeksiyonları ile sadece nezle oluyorsan şanslısın. Ofiste her gün işe gelemeyen 3-5 kişi var. Bir de gelmek zorunda olup ofisin içinde atlatanlar var, onların işi gerçekten zor. Hiç hasta olmayanların ise bağışıklık sisteminin özel olarak incelenmesi gerekiyor.

Ben geçen pazarı hastanede serum ile geçirdim. Uzun zamandır boğazımı bu kadar şiş ve ağrılı hissetmemiştim.

Ben yaklaşık üç yıldır, ekimden mayısa kadar her gün bağışıklık güçlendiren katkımı mutlaka içiyorum ki hasta olmayayım. Ama artık durum bağışıklık güçlendirici ile savaşacak durumu geçmiş, virüsler boğazıma kamp kurmuştu. Neyse ki serum ve sonrasında uzun bir uyku ile kendime geldim. Uyku yine bana iyi bakmıştı. İyileşmiş, bedenimi ve zihnimi dinlendirmiştim. Sanki dünden daha enerjiktim, zihnim daha açık, ruhum daha sakindi. Bir serum ile hayatımın yolculuğuna çıkabilecek kadar iyi hissediyordum.

Şimdi diyeceksiniz ki, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”

Hem Ayurvedik beslen, sindirim sisteminin toksinlerinin öneminden bahset, hem de ilaçları iç. Evet haklısınız! Ama kendimi sadece ilaçlara teslim etmiyorum tabii ki. Harika bir karışım çayım var, onu mutlaka içiyorum. Merak edenler için tarifini yazıma ekleyeceğim.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kronik sindirim problemlerimi ve tükenmişlik sendromumu nasıl iyileştirebilirim? 

Ayurveda ile ilgilenmeye başladığımdan beri sağlığımda inanılmaz bir düzelme var, bunu birçok yazımda özellikle anlattım. Ama bugünün koşullarında, kendinizi ne kadar korusanız da, yediğiniz içtiğimiz çoğu besin doğal değil. Durum böyle olunca bedenin kendi kendine savaşmasının mümkün olmadığını kabul ediyorum.

Ama bu katkıların bedenimin bana verdiği sinyallerle doğru zamanda olmasına özen gösteriyorum. Örneğin şu hepimizin bildiği nezle, grip ilacını nezle olmadan önce kullanıyorum. Kendimde kırıklık hissediyorsam hiç tereddüt etmeden bir tane içiyorum. Bağışıklık güçlendiricilerimi ofis veya etraftaki hastalık durumuna göre bir ya da iki tane alıyorum. Hastalık ne kadar artarsa bedenimi güçlendirme seviyem de mutlaka artıyor. Boğaz ve burun spreyim yine hasta olmadan kullandığım yardımcılardan. Bunun dışında özellikle nezle, grip için gerekmedikçe başka ilaç kullanmıyorum.

Beslenmeme ayrıca özen gösteriyorum. Kış boyunca tane karabiberi, dağ kekiğini, fesleğeni, toz muskatı, sarımsağı neredeyse tüm yemeklerime ekliyorum. Salatama kekik ve naneyi mutlaka döküyorum. Tatlı portakal, yeşil elma, ayva ve duruma göre diğer meyveler de yardımcı destek. Yeşil biberi çıtır çıtır yemekten keyif alıyorum. Belki bilmiyor olabilirsiniz ama yeşil biberdeki C vitamini portakaldakinden daha fazla. Kırmızı lahana kavanozlanmış olarak sürekli dolapta.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanızı sağlayacak düşünme biçimleri

Yani aslında bugünün koşullarında çare ne tek başına modern tıp, ne de kadim bilimler.

Çare önce sizin kendinizi dinlemeniz. Bedeninizin sinyallerine duyarsız kalmamanız. Bedeninizi dinlemeye başladığınızda göreceksiniz ki kendi dengesini size söyleyecek. Bedeninizi dinlediğinizde, onun sadece bedeninizle ilgili değil, zihniniz için de konuştuğunu anlayacaksınız. Çünkü bedeninizi rahatsız eden her şey zihninizde iz bırakır. Siz görmek ya da duymak istemeseniz de ya da zihniniz illüzyon yapıp her şey yolunda gibi davransa da gerçekle yüzleşmek uzun sürmez. İşte bu noktada zihnin illüzyonu bozulur, uykuya giden hastalık yolu açılır.

Benim için bu mikropların, virüslerin kol gezdiği dünyadan kendimi korumak daha kolay. Anlattığım medikal ve Ayurvedik çözümler ile iyileşmek ya da hasta olmamak mümkün.

Benim için büyük sorun bedenimi, zihnimi ve ruhumu dinlemediğim zamanlarda gelen geçici hastalık hali. Ben ne kadar savaşsam, gerçeği görmek istemesem de, bir şekilde yaşadıklarımı bedenim, zihnim, ruhum kabul etmeyince etmiyor. Sonrası uzun uyku hali ile hoş geldin yeni kararlar, yeni başlangıçlar, yeni farkındalıklar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Daha zinde ve sağlıklı hissetmenin 10 yolu

En başta bahsettiğim muhteşem çayım sadece bedensel hastalık için değil, bütünsel sağlık için de birebir. Ben iyileşirken çok faydasını gördüm, size de ısrarla tavsiye ederim.

O zaman işte buyurun tarifi:

Ayurvedik kış çayı tarifi

  • Ihlamur, ısırgan otu (kurutulmuş)
  • Kuru nane
  • Limon, melisa (kurutulmuş)
  • Zencefil (toz ya da kurutulmuş değil)
  • Zerdeçal (toz değil, meyve olarak)
  • Elma kabuğu
  • Limon dilimi
  • Tarçın

Damak zevkinize göre tarçını, limonu, elma kabuğunu artırıp azaltabilirsiniz.

Bu muhteşem kış çayı ile, Vata mevsimini geçirelim. Bahar ve yaz için serinletici, dinlendirici yeni ılık çaylar için denemelerim başladı. Güzel formüller ile karşınıza çıkabilirim.

Bu sayfalarda Ayurveda için tekrar bir araya gelene kadar mutlu ve dengede kalın.

İlginizi çekebilir: Rehberiniz bedeniniz olsun: Kendi sağlıklı yaşam dengeniz

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir