Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme: Flavonoid açısından zengin beslenmek

Sağlıklı beslenme; sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Bedene iyi bakabilmenin en basit, en kolay, en uygulanabilen yöntemlerindendir. Sağlıklı beslenme deyince birçok faktör söz konusudur. Liften zengin beslenme, bitkisel kaynaklı protein alma, omega-3’ten zengin beslenme, antioksidan içerikli beslenme, antikansorejen beslenme gibi beslenmeyi sağlıklı kılabilecek birçok beslenme çeşidi arasından, bu yazımda iyi bir antioksidan olan flavonoidlerden bahsedeceğiz. Özellikle kanser ve kalp hastalıkları ile ilgili yapılan çalışmaların sonucunda ortak nokta olarak flavonoid bileşeninden zengin bir beslenme ön plana çıkmaktadır.

Peki Flavonoid nedir?

Genellikle meyvelerde, sebzelerde, bazı tahıllarda, çaylarda, şarapta bulunan bir grup bileşiktir. Antiinflamatuvar, antikanserojen etkileri ile bilinir ve en çok antioksidan özellikleri ile ön plana çıkarlar. Özellikle kansere karşı koruyuculukları ile bilinen polifenollerin bir alt sınıfındadırlar.

Flavonoid ile ilgili yapılan çalışmalarda; özellikle kadınların diyetlerinde flavonoidi zengin tutmaları sonucunda meme kanseri riskinin önemli ölçüde azalabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Bir başka araştırma; 1.658 kişiden alınan gıda analizleri sonucunda kalp hastalıkları riskinin önemli ölçüde azaltması ile ilişkili bulunmuştur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Eğlenceli ve sağlıklı tarifler: Löp löp mezgit

Başka bir çalışmaya göre; 23 yıl boyunca 50 bin Danimarkalı bireyin beslenmesi incelenmiş ve flavonoidden zengin, sebze çeşitliliğinin olduğu beslenme türünün kalp-damar hastalıkları ve kanser gelişimini azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya göre miktar yaklaşık olarak günde 500 mg flavonoid alımı ile anlamlı bulunmuştur. Ayrıca çalışmada bir diğer dikkat çeken nokta da flavonoid alımının sigara ve alkol kullananlarda kan değerlerini iyileştirdiği ve kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığıdır. Bunların yanında flavonoidler ile ilgili önemli bir bilgi de kan damarlarının işlevini geliştirdiği, inflamasyonu azalttığı yönündedir.

Günlük alım miktarları için belirlenmiş bir değer yoktur. Her besinde farklı oranlarda bulunup besinlerin kendi içindeki türlerine göre de farklılık göstermektedirler. Elmanın bile 50’den fazla türü olduğunu ve farklı boyutları olduğu düşünüldüğünde bir elma yiyerek şu kadar flavonoid alırsınız demek çok doğru olmasa da, beslenmede bol sebze ve meyveye yer vermek, mevsiminde tüketmek, olabildiğince iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş olanlarını tüketmekle, beslenmede alınan flavonoid miktarı yüksek olmaktadır.

Özellikle turunçgiller, çilek, elma, yabanmersini, brokoli, yeşil yapraklı sebzelerden ıspanak, marul, çay (özellikle yeşil çay), %85 ve üzeri kakao içeren bitter çikolata, kırmızı şarap flavonoid açısından iyi kaynaklardır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aralıklı oruç (Intermittent fasting) nedir ve nasıl uygulanır?

Bu faydaları bilip beslenmenize flavonoid kaynaklarını eklemek için her gün küçük ve renkli, çeşitli bir meyve kasesi tüketerek ya da bir öğününüzün ya da yemek yanındaki garnitürlerinizin sebzelerden oluşmasına dikkat ederek işe başlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Vejetaryen beslenme ile kilo vermek mümkün müdür?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir