Sağlıklı ve mutlu yaşam için daha iyi uyku: Uyku ve stres arasındaki ilişki

Uyku, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın olmazsa olmazı. Ne yazık ki pek çoğumuz uykunun önemini yeterince ciddiye almıyoruz. Ancak yetersiz ve kalitesiz uyku, günlük aktivitelerimizi olumsuz etkiliyor ve hatta hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Kısa vadede kendini yorgunluk, dikkatsizlik, odaklanma ve hafıza problemleri ile gösteren uykusuzluğun etkileri, uzun vadede obezite,  kronik stres ve depresyona kadar varabiliyor. Kısacası yeterli ve kaliteli uyku, sizi daha mutlu, sağlıklı ve güvende kılıyor. Nasıl mı?

Zihinsel sağlık:

  • Beyni dinlendirir: Beyin, uyku esnasında bir sonraki güne hazırlık yapar; yeni şeyler öğrenmenizi ve öğrendiğiniz bilgileri hatırlamanızı sağlayacak bağlantılar kurar. Kaliteli uyku, bilgileri daha iyi işlemenizi ve daha iyi hatırlamanızı sağlar.
  • Hafızanızı güçlendirir: Yorgun olduğunuzda bir şeyleri hatırlamanın daha zor olduğunu fark ettiğiniz oldu mu? Uyku esnasında vücudunuz dinlenirken, beyniniz de anıları organize etmek ve depolamakla görevlidir.
  • Zihninizi güçlendirir: Gece uykularının yanı sıra gün içinde kısa kestirmeler, beyninizin daha üretken ve verimli olmasına yardımcı olur. Uyku, odaklanma yeteneğini, yaratıcılığı ve dikkati artırır, karar alma sürecini kolaylaştırır .
  • Beyni toksinlerden arındırır: Beynin lenfatik sistemi geceleri çalışırken; uyku esnasında toksinleri uyanık olduğunuz zamanlara oranla daha hızlı temizler.

Fiziksel sağlık:

  • Dinlendirir: Ne kadar kaliteli uyursanız, o kadar yenilenmiş ve yüksek enerjili uyanırsınız. Çünkü kas onarım süreci uykuda gerçekleşir.
  • Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir: Vücut uykudayken, enfeksiyonla savaşmakla görevli protein moleküllerinin üretimi artar. Kendinizi hasta olmak üzere hissettiğinizde uykuya ihtiyaç duymanızın nedeni de budur.
  • Kalbinizi korur: Düzenli uyku, kan basıncının düzenlenmesini ve kardiyovasküler sistem üzerindeki stres ve enflamasyon faktörlerini hafiflemesini sağlayarak, kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
  • Hormonlarınızı dengeler: En az 7 saatlik uyku, vücuttaki hormon dengesini düzenleyerek stres ve iştah kontrolüne yardımcı olur.

  • Bağışıklığınızı güçlendirir: Uzun süre uykusuz kaldığınızda, vücudunuzu yabancı ve zararlı maddelere karşı koruyan bağışıklık sistemi zayıflar.
  • Cildinizi güzelleştirir: Vücudun, yeni hücre üretimi, ölü hücrelerin temizlenmesi ve cilt detoksundan sorumlu hücreleri geceleri daha verimli çalışır.
  • Kilo kontrolüne destek olur: Uyku, ghrelin ve leptin isimli iştah hormonlarının dengelenmesine ve iştah kontrolüne yardımcı olur. Yetersiz uyku durumunda ghrelin seviyesi yükselirken leptin seviyesi düşer; açlık hissi artar.
  • Diyabet riskini azaltır: Yapılan araştırmalara göre, yetersiz uyku vücudun glukozu işleme sürecini etkileyerek tip 2 diyabet oluşumunu hızlandırabilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mutluluğun sırrı yediklerinde saklı: Stresi azaltmaya yardımcı olan 10 besin

Ruhunuz için:

  • Modunuzu yükseltir. Uykusuzluk ve yorgunluk bizi daha kırılgan kılar. Ne kadar iyi uyursanız, o kadar mutlu ve enerjik olur; o kadar kontrollü ve sakin kalabilirsiniz.
  • Stresi azaltır: Vücut, yetersiz uykuya stres hormonlarının salgısını artırarak tepki verebilir. Derin uyku ise vücudun fiziksel ve zihinsel olduğu kadar ruhsal olarak da dinlenmesini sağlar.

Huawei Watch Gt 2 ile uyku kalitenizi takip etmek çok kolay!

Düşük kaliteli uyku, çoğu kişi için büyük bir sorun haline geldi. HUAWEI TruSleep 2.0 uyku kalitesini, gerçek zamanlı kalp atış hızını, uyku nefes kalitesini izliyor ve uyku kalitesini değerlendirmek için büyük veri analizi kullanıyor. Uyku sorunlarını doğru bir şekilde analiz etmek için HUAWEI AI teknolojisi sayesinde uyku iyileştirme önerileri ile kişiselleştirilmiş uyku hizmetleri ve kullanıcıların uyku kalitesini iyileştirmelerine yardımcı olmak için raporlar sunuyor.

Uyku ve stres ilişkisi

Türk Dil Kurumu stresi “dayanıklılığı azaltan fiziksel veya mental gerilim, gerginlik” olarak tanımlarken; değişen çevre koşullarına uyum sağlamaya çalışırken içine girdiğiniz duygusal ve zihinsel zorluklar stres seviyenizi belirliyor. Stres, normal seviyelerde seyrettiğinde, daha verimli çalışmanızı, daha iyi odaklanmanızı ve hatta daha iyi performans göstermenizi sağlayabiliyor. Ne var ki, bu durum yalnızca kısa süreli olarak strese maruz kalındığında geçerli. Uzun süreli stres, kasılmış kaslar, yüksek kortizol seviyesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücutta ödem ve ihtihaplanmanın artışı ile kendini gösteriyor.  

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Türkiye’nin esnek ve yenilikçi spor platformu: Sporcard.com

Uykusuzluk stresin sebebi mi, sonucu mu: Stres mi uykuyu engelliyor, uykusuzluk mu stresi artırıyor?

Uyku ve stres arasındaki ilişkiye göz atıldığında, karşımıza bir “yumurta&tavuk” ilişkisi çıkıyor. Yani uykusuz kalmak stres seviyesinde artışa neden olurken, artan stres, uykuya dalmayı ve yenilenmiş uyanmayı zorlaştırıyor. Stres faktörleri vücudun savaş ya kaç tepkisini tetiklerken; artan adrenalin ve yükselen nabız ile strese giren vücut daha büyük bir tehditle karşı karşıya olma düşüncesiyle uyumaktan kaçınıyor.

Vücudunuz strese sağlıklı tepki verdiğinde, kortizol seviyesi stres faktörünün ortadan kalkmasıyla hızla düşüyor. Endokrin sisteminin bu tepkisi merkezi sinir sisteminde HPA isimli bölgede gerçekleşiyor. Stres tepkisinin yanı sıra uyku döngüsünün düzenlenmesinde görevli olan bu merkezdeki aşırı hareketlilik; uyku süresini ve REM uykusunu azaltıp uyku kalitesini düşürüyor, hafızayı zayıflatıyor ve uzun vadede daha çok strese yol açıyor.

Skolyoz çocuk

Yapılan araştırmalara göre geceleri 6 saatten az ya da 8 saatten fazla uyuyan kişiler,6-8 saat arası uyuyanlara göre depresyona daha meyilli oluyor. Ayrıca bir uyku bozukluğu olan insomniadan muzdarip kişilerde, depresyon ve anksiyeteye daha sık rastlanıyor.

Stres takibi için: Huawei Watch Gt 2

Huawei Watch GT 2 kullanıcıların HRV (kalp atış hızı değişkenliği) değerlerini kaydederek ve kullanıcının stres endeksi hakkında geri bildirim sağlayarak stresi azaltmasına yardımcı olan kendi geliştirdiği HUAWEI TruRelax teknolojisi ile birlikte geliyor. Huawei Watch GT 2, tüketicilere sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve yaşam tarzları geliştirmelerine yardımcı olmak için gün boyu fiziksel durum bilgisi sağlıyor.

Stressiz, kaliteli uykular için

Uykusuzluk ve stres içine girildiğinde çıkılamayacak bir döngü gibi görünüyor olsa da; bu döngüde kaybolmak zorunda değilsiniz. Deneyimlerinizden yola çıkarak size iyi gelen rahatlama teknikleriyle stres seviyenizi azaltıp, uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Daha az stres ve daha kaliteli uyku için:

  • Düzenli meditasyon yapabilir, yatmadan önce uyku meditasyonlarını deneyebilirsiniz.
  • Nefes egzersizleri ile zihninizin ve bedeninizin gevşemesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle, ruh halinizi geliştirebilir uykunuzu düzene sokabilirsiniz.
  • Uyku saatine yakın yemek yemeyi kesebilir, kafein ve alkol tüketimini sınırlandırabilirsiniz.
  • En büyük stres faktörlerinden biri olan iş hayatını işte bırakabilir; çalışma saatleri dışındaki vakitlerde dinlenip rahatlamayı önceliklendirebilirsiniz.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Salatalarınıza lezzet katacak pratik salata sosları

#HiçÇıkarma: Huawei Watch GT 2 ile daha sağlıklı bir sen

Huawei’nin en gelişmiş akıllı saati Huawei Watch GT 2 akıllı saat, daha sağlıklı bir sen olma yolunda sana destek olmak için tasarlandı. Hareket takibi ve nabız ölçümü gibi özelliklerinin yanı sıra stres takibi ve uyku kalitesi özellikleriyle de sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı “kaliteli uyku” için seni destekleyecek.

Şık görünümüyle diğer akıllı saatlerden ayrışan ve Kirin A1 yongasıyla güçlendirilen Huawei Watch GT 2; günlük kullanımda nabız takip modu, haftada 30 dakikalık Bluetooth çağrısı, 30 dakikaya kadar müzik çalma, 90 dakikalık egzersiz ve geceleri bilimsel uyku modu açıkken iki hafta boyunca sürekli çalışabiliyor. 46mm serisi, GPS takipli spor modunda 30 saatlik pil ömrü sağlıyor.

HUAWEI WATCH GT 2’Yİ HİÇ ÇIKARMA


Watch this video on YouTube

 

Bu içerik Huawei Watch GT 2 katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir:
Sağlıklı yaşam için daha çok hareket: Adım saymak ve nabız takibi neden önemlidir? 
2020’de mutlaka takip etmeniz gereken 9 wellness trendi: Akıllı asistanlar ön planda

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir