Sofralarınızda mora yer açın: “Antosiyanin”in gücü

Mor besinler neden bu kadar güçlüdür? Hangi konularda vücudumuza destek olurlar? Detoks etkileri neden bu kadar yüksektir? Pek çok besinde yer alan antosiyanini bakalım siz en çok hangi besinlerden sağlıyorsunuz?

Antosiyanin güçlü bir antioksidan türü olup genellikle mor besinlerin içinde oldukça yüksek miktarda bulunmaktadır. Diğer besin öğeleri gibi vücutta enerji olarak kullanılmaz ya da depolanmaz. Hücrelerinizin ve organlarınızın daha rahat çalışabilmesi için fayda sağlamaktadır. Yani vücutta düzenleyici olarak görev almaktadır. Kansere yakalanma riskini azaltmaktan tutun da hem karaciğer hem de kalp için oldukça yüksek detoks etkisine sahip bir antioksidan türüdür.

Antosiyanin hangi besinlerde bulunur?

  • Mürdüm eriği: Mor besin olarak düşündüğümüzde ilk aklımıza gelen meyvelerden birisi şüphesiz mor eriktir. Kabuklu tüketilmesi gereken mor erik; yeşil eriğe kıyasla 20 kat daha antioksidan etkilidir.
  • Orman meyveleri: Üzüm, ahududu, böğürtlen, yaban mersini gibi küçük taneli ve koyu renkli meyveler antosiyaninden zengin meyvelerdendir. Klinik çalışmalar, bu besinlerin tüketilmesi ile beyin hücrelerinde yıpranmanın daha az olduğunu göstermişlerdir. Bu da bize bu besinleri tüketmenin Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara yakalanma riskini azalttığını göstermektedir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kışa girerken daha güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapabilirsiniz?

Kilonuz etkilenmesin akşam yemekten sonra neler yenir

  • Kiraz: Tatlı bir yaz meyvesi olan kiraz, vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olurken aynı zamanda gut gibi inflamasyona neden olan hastalıkların da iyileştirilmesinde önemlidir.
  • Kırmızı lahana: Salatalarda oldukça sık tükettiğimiz kırmızı lahana, içerdiği antosiyanin oranı ile sebzeler arasında ilk sıralarda sayılmaktadır. Belirtmemiz gereken önemli bir nokta var; antosiyaninler pişmiş hali ile vücudumuzda daha kolay emilebilmektedir. Bu nedenle kırmızı lahanayı pişmiş hali ile ya da turşu yaparak fermente şekilde de tüketebileceğinizi unutmayın.
  • Kırmızı pancar: Rengini betalain dediğimiz bir maddeden alan kırmızı pancar da yine oldukça yoğun miktarda antosiyanin antioksidanını içermektedir. Saç ve cilt sağlığımıza oldukça faydalı olan bu sebzeyi sıklıkla kavurarak tüketiyoruz. Dikkat edilmesi ve vücudumuza maksimum fayda sağlaması için pişirme yöntemi olarak buharda ya da haşlama seçenekleri tercih edilmelidir. 

Sağlıklı beslenme planınıza sebzeleri ve meyveleri eklerken porsiyonlarına dikkat ettiğiniz gibi içeriklerine de dikkat etmelisiniz. Mor besinlerin bol antosiyanin antioksidanı kaynağı olduğunu ve beslenmenizi çeşitlendireceğini unutmayın ve her gün bir çeşit seçip tüketmeye özen gösterin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Memnuniyet yogası “Santosha” ve bir meditasyon deneyimi

İlginizi çekebilir: Beyaz çay tüketmeniz için 10 neden

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir