Tığ işi bebek battaniyesini bitirdikten sonra kenarlarının daha düzgün olması için modelin daha güzel gözükmesi için ütüleme işlemi yaparız. Bazen bu ütüleme işlemi örgüyü bozar ipi inceltir, parlatır. Hoş bir görüntü ortaya çıkmaz. Bizde bu görüntüyü sonlandırmak için oluşmaması için örgüde gerdirme yapıyoruz. Çok kullanışlı oldukça pratik bir o kadar örgüde çok güzel duran bir teknik. Örgü şal modellerinde de uyguladığımız tekniklerden. İsterseniz motifli battaniyeler ördüğünüzde motifleri birleştirmeden önce motif gerdirme yapabilir daha sonra birleştirebilirsiniz. Yada tüm olarak tüm motifleri de düzgünce kapsayacak şekilde gerdirmeyi yapabilirsiniz. Bebek battaniyesinde de uygulanacak bir yöntem. Detaylarıyla tığ işi battaniye gerdirme nasıl yapılır anlatalım.
İçindekiler
Örgüde Gerdirme Nasıl Yapılır?
Battaniyenin tamamen görünümünü değiştirecek, güzelleştirecek bir yöntem. Mutlaka battaniyelerinizde deneyin. Fakat battaniye doğal günlerden örülmüş olacak. Pamuklu iplik, yünlü iplik gibi. Eğer bu tarz ipler kullandıysanız su püskürtme yöntemini kullanabilirsiniz. Eğer akrilik ipler kullandıysanız ütüyle buhar yöntemini kullanmanız gerekir.
Örgüde kullanmanız gereken tekniklerin başında yer alıyor. Bu yöntem için örgüyü bitirmiş olmak gerekiyor. Daha sonra normal oda sıcaklığında suda çeşme suyunda örgünün tamamen ıslanmasını sağlayacağız. Bir süre leğen içinde bekletebilirsiniz. Çamaşır makinenizde hassas programda yıkayabilirsiniz. Daha sonra fazla suyunu nazikçe sıkalım.
Fazla suyunu sıktığımız örgümüzü bir havlu içine battaniye içine alıp fazla suyunu emmesini bekleyelim. Battaniyemiz düz şekilde olsun. Bükmeyelim veya gerdirmeyelim. Birkaç dakika beklemesi yeterli olacaktır. 5 dk falan. Şimdi düz bir zemine havlu, battaniye, strafor, mat gibi eşyalar üzerine dümdüz örgüyü serip kenarlarından iğneleyelim. Battaniyenin nasıl görünmesini istiyorsak o şekilde serip iğneleme yapalım. Daha sonra bu şekilde örgü iyice kuruyana kadar bekleyelim. 2-3 gün bekletebilirsiniz. Kuruma süresi battaniyenin büyüklüğüne, yoğunluğuna göre değişecektir. ( İğneleme yaparken leke oluşmaması için paslanmaz toplu iğneler kullanalım)
Kuruduktan sonra iğneleri çıkarmadan önce ütü buharı verip birde o şekilde kurumasını bekleyelim. İyice kuruduktan sonra iğneleri çıkartabiliriz. Battaniye kullanıma hazır hale gelecektir.
2. bir yöntem olarak spreyleme tekniğini kullanabilirsiniz. Battaniyeyi havlu üzerine yerleştiriyoruz. Bu tekniği sadece yünlü ipler veya pamuklu iplerle battaniyeler uyguladığınızda kullanın. Diğer iplerle bu teknik işe yaramayacaktır. Daha sonra tekrar battaniyeyi iğneleyelim. Battaniye ıslanıncaya kadar su püskürtelim. Son olarak kurumasını bekleyelim.
Ben ise gerdirme işlemini aşağıdaki gibi yapıyorum. Aynı teknikleri kullanıyorum. Örgüler çok güzel oluyor.
Kaynak : https://www.wikihow.com/Block-a-Crochet-Blanket