Tiroid hormon seviyelerinizi nasıl destekleyebilirsiniz: Beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler

Boğazımızdaki kelebek şeklindeki küçük bez olan tiroid, kalbinizin atış hızını artırmak ve vücudunuzun kalorileri yakma hızı dahil olmak üzere birçok önemli sorumluluğa sahiptir. Bunu iki tiroid hormonunu salgılayarak yapar: Tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3).

Sağlıklı bir tiroidin korunmasına yardımcı olmak için normal tiroid hormon seviyelerini destekleyen vitaminler ve mineraller düzenli beslenmenizin bir parçası olmalı veya beslenmeniz yeterli miktarda sağlamazsa, ek formda tüketilmelidir.

İçindekiler

İyot ve tiroid

Tiroid sağlığı ve fonksiyonu ile ilgili en önemli besin iyottur. Tiroid hormon üretmek için iyot kullanır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde iyot tüketimi nedeniyle nadir görülen iyot eksikliği, çok az hormon üreten tiroid kaynaklı hipotiroidizm olarak bilinen bir duruma neden olabilir.

Diğer semptomların yanı sıra düşük enerji ve kilo alımına neden olan hipotiroidi hipertiroidizmden daha yaygındır.Hipertiroidi çok fazla tiroid hormonu üretildiğinde oluşur. Çok fazla iyot bazı insanlarda hipertiroidizmi tetikleyebilir, bu nedenle iyot takviyesi almak genellikle önerilmez.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bağışıklık güçlendirici bitkiler ve bitki çayları: Kış aylarında içinizi ısıtacak bağışıklık dostu bitki çayları ve şifalı bitkiler

Besinler ve tiroid

İyodine ek olarak, düzenli beslenmenize eklemeniz veya takviye olarak almanız gerekebilecek diğer vitamin ve mineraller de vardır.

  • A vitamini: Bu vitamin, genellikle iyi görme ve sağlıklı cilt ve dişler ile ilişkilidir, ancak aynı zamanda tiroid hormonu metabolizmasında rol oynar.
  • D Vitamini: Araştırmalar, hipotiroidizmin sıklıkla D vitamini eksikliğine eşlik ettiğini göstermektedir. Diyetiniz bu önemli vitamin için yeterli besin kaynaklarını içermiyorsa, D vitamini takviyeleri veya D vitamini içeren multivitaminler uygun olabilir.
  • Selenyum: Selenyum, tiroid hormonlarının metabolizması dahil olmak üzere vücutta birçok önemli işlevi olan önemli bir mineraldir. Vücuttaki normal selenyum seviyelerini korumak da tiroid hastalığını önlemeye yardımcıdır.
  • Çinko: Çinko eksikliği, tiroid fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir.
  • Demir: Yeterli demir seviyeleri tiroid sağlığı için de kritik öneme sahiptir. Selenyum ve çinko gibi demir de vücudun aktif olmayan T4 hormonunu aktif T3 hormonuna dönüştürmesine yardımcı olur.

Ne yemeli?

Tiroid vitamin ve minerallerinin en iyi besin kaynaklarından bazıları, Batı diyetlerinin çoğunda bulunan birçok ortak madde içerir. Böyle bir liste iyot yönünden zengin yiyeceklerle başlamalıdır. Aralarında:

  • Balık ve deniz ürünleri: Morina, yağsız, beyaz balık ve karides mükemmel protein kaynaklarıdır. Ton balığı ve diğer balık türleri iyi bir iyot kaynağı olabilir, çünkü doğal olarak iyotu deniz suyunda tutarlar.
  • Süt, peynir veya yoğurt gibi süt ürünleri: Çok fazla doymuş yağ tüketmekle ilişkili sağlık risklerini önlemek için az yağlı ürünlerle değiştirin.
  • Yumurtalarda bulunan iyotun çoğunu içeren yumurta sarısı: Yumurtalar selenyumun yanı sıra A ve D vitaminlerinin iyi kaynaklarıdır.
  • Lima fasulyesi: Aynı zamanda iyi magnezyum ve lif kaynaklarıdır.
  • Deniz yosunu: En iyi iyot kaynaklarından biridir. Üç çeşit deniz yosunu türü -kombu kelp, wakame ve nori- özellikle iyot kaynaklarıdır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Su orucu (water fasting) ile kilo vermek sağlıklı mı?

Diğer yararlı tiroid vitaminlerini almak için, diyetinizin sağlam bir A vitamini ve demir kaynağı olan ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler içerdiğinden emin olun.

Diğer iyi demir gıda kaynakları arasında kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve selenyum ile zenginleştirilmiş baklagiller bulunur.

Tiroid sağlığınızı korumak için

  • Sağlıklı, çok yönlü bir diyet, genellikle sağlıklı bir tiroid ve genel fiziksel sağlık için gerekli besinleri sağlamak için yeterlidir.
  • Diyetinizde yeterince iyot aldığınızdan, ayrıca A ve D vitaminleri ile çinko, magnezyum ve selenyum gibi bazı diğer önemli vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olun.
  • Özellikle bitkisel takviyeler veya hatta az miktarda tiroid hormonu içeriyorsa “tiroid vitaminleri” olarak satılan ürünlere karşı dikkatli olun.
  • Standart bir fiziksel boyut veya şekildeki değişiklikleri kontrol etmek için tiroid muayenesi yaptırın.Bir değişiklik fark ederseniz veya hipertiroidizm veya hipotiroidizm belirtileri görmeye başlarsanız, bir doktora görünün.
  • Tiroid hormonu seviyelerini kontrol etmek için yapılan kan testi, hipertiroidizm, hipotiroidizm veya seviyelerinizin sağlıklı bir aralıkta olduğunu doğrulamaya yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Karaciğer detoksuyla metabolizmanızı hızlandırın

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir