Ülseratif kolitiniz varsa: Nasıl beslenmeli, nelerden kaçınmalısınız?

Bağırsak alışkanlıklarınızda uzun süren ve  kalıcı değişiklikler yaşıyorsanız herhangi bir sindirim sistemi hastalığı yaşıyor olabilirsiniz. Uzun süren ishaller veya kabızlıklar, karın ağrısı, dışkıda kan, bir veya iki günden fazla süren ateşler, inflamatuar bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin habercisi olabilir. Chron gibi, ülseratif kolit de en çok bilinen sindirim sistemi hastalıklarındandır ve beslenme bu hastalıkta önemli rol oynuyor. Ülseratif kolit için belirlenen tek bir diyet listesi ne yazık ki mevcut değil. Belirtiler ve şikayetler kişiden kişiye göre değişebildiği için uygulanan beslenme programının da mutlaka kişiye özel olması önemli. Bazı önemli noktaları işte şöyle:

Ülseratif kolit beslenmesi: Ülseratif kolit hastaları ne yemeli, ne yememeli?

  • Uzun süre aç kalmayaya özen gösterin ve kişisel durumunuza göre 3 veya 4 saatte bir daha küçük porsiyonlarda beslenin. Bir anda çok fazla yüklenmek sindirim sisteminizde hassasiyete sebep olabilir.
  • Mutlaka bir beslenme günlüğü tutun. Günlüğe o gün yediklerinizin yanı sıra sindirim sistemi durumunuzu da not edin. O gün kaç kere dışkıladığınızı, dışkınızın durumunu ve özellikle gaz ve şişkinlik şikayetlerinizi de belirtmeyi unutmayın.
  • Probiyotik ve prebiyotiklerden destek alın. Avrupa Klinik Beslenme ve Metabolizma Derneği (ESPEN)’ne  göre inflamatuar bağırsak hastalıklarında probiyotik tedavisi koruyucu etki gösteriyor. 
  • Eğer chron ve ülseratif kolit gibi herhangi bir inflamatuar bağırsak hastalığı yaşıyorsanız aldığınız besinleri sindirme ve emebilmede sorunlar yaşıyorsunuz demektir. Bu durumda bazı vitamin ve minerallerin eksikliğini yaşıyor olabilirsiniz. Mutlaka düzenli hekim kontrolü ile vitamin, mineral seviyelerinizi kontrol ettirin.
  • Alkol ve kafein içeren besinlerden, karbonatlı içeceklerden uzak durmanız önemli. Kişisel hassasiyetlere göre değişmekle beraber, süt ürünleri, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler de şikayetleri tetikleyebilir. Bu besinleri de deneyerek tüketmenizde fayda var.
  • Aşırı yağ, baharat ve şeker içeren besinleri tüketmekten kaçının. Bu besinler bağırsaklardaki inflamasyona da katkıda bulunabilir.
  • Omega-3 içeren besinler, taze sebze ve meyveler, özellikle kırmızı, mor renkte olanlar, zerdeçal gibi bazı baharatlar da inflamasyonun azalmasına yardımcı olur. 
  • Nutrients dergisinde  yeni yayımlanan bir çalışmaya göre ceviz tüketimi ülseratif kolite karşı koruma sağlayabilir. İnsanlar üzerindeki etkiyi anlamak için daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulsa da bu çalışma iki hafta boyunca ceviz tüketiminin kolonik mukozanın onarım sürecine katkıda bulunabileceğini gösteriyor.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  “Şişede durduğu gibi durmuyor” peki nasıl kullanılıyor? Alkol kullanımının risk kriterleri

İlginizi çekebilir: İkinci beynimiz bağırsak için sağlık önerileri: Mikrobiyota sağlığı için nasıl beslenmeliyiz?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir