Yaşam gücü enerjisini dengelemek ve düzenlemek için: QiGong Egzersizleri

Qi (Çi), kelime anlamı olarak, yaşam gücü enerjisidir. Qigong, diğer ifadeleriyle Chi-Kung ya da Chi-Gong, geleneksel Çin tıbbında, “Qi” enerjisinin dengeli ve düzenli bir şekilde bedende akmasını sağlayacak çalışmalara verilen genel addır.

Çin egzersiz sistemlerinin hepsinde QiGong uygulamaları bulunmaktadır ve 3 ana başlık içinde incelenebilir:

1.Medikal Qigong: Akupunktur, masaj ve şifalı otlar gibi metotlarla “qi” enerjisini dengeleme çalışmalarıdır.

2.Savaş Sanatı Olarak Qigong: Wei-Dan (dışsal) denilen bu çalışmalarda nefes de kullanılarak “chi” enerjisi daha çok kol ve bacaklarda açığa çıkartılır ve açığa çıkan bu enerji kanallarda dolaştırılır ya da saklanır. Ayrıca Kung-Fu (Gung-Fu) ve Taiji-Quan gibi savaş sanatları içerisinde bedensel sağlık, dayanıklılık ve güç sağlanması gayesiyle yapılan fiziksel Qigong egzersizleri de vardır.

3.Ruhsal/Zihinsel Qigong: Nei-Dan (içsel) denilen bu çalışmalarda yoğunlaşarak (ve sakinleşerek) organlardaki “qi” dengelenir, enerji kanallarda dolaştırılır, fazla enerji bedenin güvenli kısımlarında saklanır. Meditasyon çalışmalarını da içeren bu uygulamaların içine Taiji ve benzeri içsel sistemler girmektedir.

Medikal QiGong 5000 yıl öncesine dayanmaktadır ve günümüzde Geleneksel Çin Tıbbi içinde, yakın zamanda da Modern Entegratif Tıbbın içinde yer alan bir disiplindir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuklarla geri dönüşüm zamanı: Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz 3 tasarım

İlginizi çekebilir: Doğuyla batının iç içe geçtiği, geleceğin tıbbi yaklaşımı: Entegratif tıp

QiGong egzersizlerinin faydaları

QiGong egzersizlerinin en önemli avantajı, sadece ayakta durarak yapabiliyor olmanızdır. Bir yere oturmanıza, herhangi bir aksesuara gerek kalmadan her yerde sadece ayakta yapabilirsiniz.

Qigong egzersizlerinin düzenli bir şekilde yapılması bağışıklık sistemini güçlenmekte ve oksijen dengesindeki güçlü etkisi nedeniyle bedensel, zihinsel ve ruhsal aktivitelerde canlanmaya neden olmaktadır.

Qigong egzersizlerinin iskelet sistemimiz, kas, tendon, sinir sistemimiz, dolaşım sistemimiz, uyku düzenimiz, beden ısımız, lenf ve endokrin sistemimiz, sindirim sistemimiz, akciğerlerimiz tüm organlarımıza, organlarımızdan öte düşüncelerimize, duygularımıza, zihnimize olumlu etkilerinin olduğunu gösteren klinik çalışmalar bulunmaktadır.

O zaman dans, o zaman QiGong:

Qigong for Beginners


Watch this video on YouTube

 

İlginizi çekebilir: Kendinize uygun olan meditasyon tekniğini bulma rehberi

 

Referanslar:
1.Klein P et al. Meditative Movement, Energetic, and Physical Analyses of Three Qigong Exercises: Unification of
Eastern and Western Mechanistic Exercise Theory. Medicines 2017, 4, 69; doi:10.3390/medicines4040069.
2.Chang PS et al. Intervention fidelity in Qigong randomized controlled trials: A method review. Geriatr Nurs. 2018 Aug 6. pii: S0197-4572(18)30177-0. doi: 10.1016/j.gerinurse.2018.07.001. [Epub ahead of print].
3.Zou L et al. Effects of Meditative Movements on Major Depressive Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Clin Med. 2018 Aug 1;7(8). pii: E195. doi: 10.3390/jcm7080195.
4.Tai HC et al. Effect of Tai Chi Synergy T1 Exercise on Autonomic Function, Metabolism, and Physical Fitness of Healthy Individuals. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Jun 27;2018:6351938. doi: 10.1155/2018/6351938. eCollection 2018.
5.http://www.kaplanwingchun.com/TR/chi-gong-qi-gong-qigong Erişim tarihi:17.08.2018.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  En ileri yoga pratiği, yapabildiklerinize ve yapamadıklarınıza kalbinizde yer açmak

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir