Yılın Düğün Rengine İlham Veren Fransız Rivierası’ndaki Büyüleyici Liman Kenti Marsilya’yı Tanıyın

Fransa’nın güneyinde yer alan büyüleyici bir sahil kenti olan Marsilya’nın, Minted + Brides 2024 Yılın Düğün Rengi Marseille Bleu’nün arkasındaki ilham kaynağı olması şaşırtıcı değil. Bu pitoresk liman kentinin renkle, bölgenin 19. yüzyıldan kalma mavi “angarya paltolarından” -ki bunlar günümüzde de popülerliğini korumaktadır- Fransız ressam Yves Klein’ın ticari markası olan IKB’ye (International Klein Blue) kadar uzun bir ilişkisi vardır.

Bugün mavi, canlı sokak sanatında, sevdikleri takımın mavi ve beyaz kıyafetlerini giyen futbol taraftarlarında ve Marsilya’nın kalbinden geçen Le Petit Train olarak bilinen mavi turist treninde görülebilen şehrin manzarasıyla bir bütündür. Şehrin imza kokteyli olan ve uzun zamandır Fransız Rivierası’nın rahat yaşam tarzıyla özdeşleşen pastis adlı aperatifin bile mavi bir versiyonu var.

Zamanın ve tarzın ötesine geçen bir renk olan Marsilya Mavisi’ni kutlarken, adını sanal olarak keşfetmek mantıklı olacaktır. Eğer bir destinasyon düğünü ya da Avrupa’da bir balayı düşünüyorsanız, sizi Marsilya ile tanıştırmamıza izin verin; maviyle örtülü bu kıyı şehri tam size göre olabilir.

Odyssey Travel’da Virtuoso lüks seyahat danışmanı olarak görev yapan Marion Taborda’dan Marsilya’ya dair genel bir bakış sunmasını ve konaklamak, yemek yemek, evlenmek ve ziyaret etmek için en iyi noktaları açıklamasını istedik. “Burası mavi renkli bir şehir ama burada kendinizi asla mavi hissetmeyeceksiniz!” diyor.

view of marseille, france's ocean, villas, and bridgeview of marseille, france's ocean, villas, and bridge

Fotoğraf Charlotte Ségurel / Getty Images

Marsilya Neyi ile Bilinir?

Güney Fransa’nın Akdeniz kıyısında yer alan Marsilya, ülkenin en eski ve ikinci büyük şehri olarak zengin bir tarihe sahiptir. MÖ 600 yılında Yunanlılar tarafından kurulan bu hareketli yer, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu arasında bir ticaret merkezi olarak ticarette önemli bir rol oynamıştır. Bugün Marsilya, pitoresk sahili, canlı pazarları, ideal iklimi, sıcakkanlı yerlileri ve muhteşem plajlarıyla hem denizciler hem balayı çiftleri hem de turistler için popüler bir destinasyondur. Taborda, “Şehrin diğer tüm Fransız şehirlerinden daha fazla güneş ışığı alması – ülkenin diğer bölgelerindeki 1.950 saate kıyasla yılda 2.858 saat – Marsilya’da evlenmek, balayı yapmak veya özel bir olayı gözlemlemek için bir başka nedendir” diyor.

Marsilya’da Nerede Kalınır, Ne Yenir, İçilir ve Evlenilir

Nerede Kalınır

Balayında beş yıldızlı bir deneyim arıyorsanız, InterContinental Marseille (1866 yılında Napolyon III tarafından otele dönüştürülen eski bir hastane) ve Sofitel Marseille Vieux Port, lüks konaklama birimleri ve teraslarından Eski Liman’ın nefes kesici manzaralarını sunmaktadır. Daha butik bir his için, aile işletmesi ve Michelin yıldızlı 16 odalı Le Petit Nice Passedat ve spa ve havalı bir kokteyl barı bulunan, 19. yüzyıldan kalma bir konaktan dönüştürülmüş 20 odalı, ultra romantik C2 Hotel’e göz atın. Okyanus kıyısındaki Les Bords De Mer Hotel Marseille’de havuz kenarında oturabilir veya Türk buhar banyosu için rezervasyon yaptırabilir ya da 1863 yılında Marsilya’da inşa edilen ilk otel olan tarihi Grand Hotel Beauvau Marseille Vieux-Port-MGallery’de zamanda geriye gidebilirsiniz. Eski Liman’ın ortasında yer alan otel, şehri keşfetmek için mükemmel bir noktadır.

Nerede Yenir

Marsilya, sebze yahnisi (ratatouille) ve deniz ürünleri çorbasından (bouillabaisse) nohut bazlı böreklere (panisse) ve portakal çiçeği aromalı tatlı ekmeklere (navettes) kadar birçok mutfak geleneğine sahiptir – ve bir de şehrin imzası olan aioli ve pistou sosları vardır. Bu lezzetleri ve daha fazlasını Marsilya’nın birçoğu muhteşem deniz manzarasına sahip muhteşem restoranlarında bulabilirsiniz. Taborda, “Gündelikten beyaz masa örtüsüne kadar Marsilya’da harika restoran sıkıntısı yok” diyor.

Taborda’nın favorileri arasında açık hava terası ve panoramik liman manzarasıyla Michelin yıldızlı Les Trois Forts, Marsilya’nın hemen dışındaki bir sahil bölgesinde yer alan ve günün balığına göre değişen bir menüye sahip Le Petit Nice Passedat ve Akdeniz’e bakan engebeli bir taş yarımada üzerine tünemiş, deniz ürünleri odaklı, sabit fiyatlı menüsü ve geniş şarap seçkisiyle tanınan L’Épuisette restoranları yer alıyor.

Les Tamaris’in menüsünde makarna ve pizza gibi Provence ve Amerikan yemeklerini bir arada bulabilir ve muhteşem gün batımı manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Canınız İtalyan yemeği çekiyorsa, La Vieille Pelle’ye gidin; bu rustik tarzdaki restoranın şefleri odun fırınında otantik İtalyan pizzaları hazırlıyor. Marsilya’daki en iyi bouillabaisse için Taborda, bir aile işletmesi olan ve 1946’dan beri Marsilya’da hizmet veren Chez Michel’i ve balıkların doğrudan masanızda hazırlanabildiği Chez Fonfon’u önermektedir.

Nerede İçilir

Sıcak bir günün ardından Sofitel Hotel’deki Dantès Skylounge’da muhteşem manzarası ve lezzetli tapaslarıyla serin bir kokteylle gevşeyin (eğlenceli bilgi: bar adını Alexandre Dumas’nın Monte Kristo Kontu‘ndaki kahramandan almıştır). Girmek için gizli bir şifreye ihtiyaç duyacağınız speakeasy tarzı bir bar olan Carry Nation’da rezervasyon gereklidir. Canlı bir İngiliz barı olan Red Lion’da ve küçük bir balıkçı köyü olan Les Goudes manzaralı bir mahalle barı olan 20.000 Lieues’de terasta otururken güzel gün batımlarının, canlı müziğin ve soğuk biranın tadını çıkarın. Karaoke size göreyse, hem açık hem de kapalı oturma alanına sahip White Rabbit’te bulabilirsiniz.

Nerede Evlenilir

Bazı çiftler Marsilya’nın birçok otelinde evlenirken, diğerleri şehrin hemen dışında evleniyor. Taborda, “Bölgede kiralanabilecek muhteşem villalar ve malikâneler konusunda hiçbir sıkıntı yok,” diye paylaşıyor. “Bu büyük evler ‘Mas’ olarak adlandırılıyor ve masal gibi kokteyl partileri ve düğün resepsiyonları için ideal.” Favorilerinden bazıları: Marcel Pagnol tepelerinde özel bir arazide yer alan Provencal çiftlik evi Bastide de la Salette, Eski Liman’a arabayla 45 dakika uzaklıkta. Ya da Marsilya’dan sadece 20 dakika uzaklıkta Provence kırsalında yer alan Bastide de Toursainte, içeride veya yıldızların altında yemek yiyebileceğiniz lüks ama gösterişsiz bir kır düğünü için ideal bir mekandır.

Winston Churchill’in Fransız Rivierası’ndaki tatilleri sırasında kaldığı bir zamanların ünlü Revestel Oteli, Marsilya’dan yaklaşık 40 dakika uzaklıkta 150 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan Domaine de Canaille’e dönüştürülmüştür. Burada okyanus manzaralı 5.000 metrekarelik bir terasın yanı sıra ısıtmalı bir yüzme havuzu ve özel şefler ile yoga eğitmenlerine erişim imkanı bulacaksınız. Düğünü zeytinlikler ve badem ağaçlarıyla çevrili bir yerde mi yapmak istiyorsunuz? Olağanüstü Şato, Marsilya’ya arabayla 30 dakikalık mesafededir ve Alpilles dağlarının muhteşem manzarasına sahip 17. yüzyıldan kalma bir araziye sahiptir.

city of marseille, france, port and church in backgroundcity of marseille, france, port and church in background

Steve Lorillere / Getty Images

Marsilya’da Yapılacak ve Görülecek Kayda Değer Şeyler

Düğün hafta sonunuz ve balayınız boyunca bölgenin popüler tarihi ve kültürel kurumlarını ziyaret ederek Marsilya’nın sunduğu her şeyden yararlanın. Kesin olan bir şey var ki siz (ve misafirleriniz!) keşfedecek yer bulamayacaksınız.

  • Eski Limanda yürüyün: Le Vieux Port olarak bilinen Eski Liman, 2.600 yılı aşkın bir süredir Marsilya’nın kalbi olmuştur. Ziyaretçiler burada sahil boyunca alışveriş yapabilir, yerel kafe veya restoranlardan birinde kahve veya yemeğin tadını çıkarabilir ya da liman boyunca uzanan ve hem eski ahşap balıkçı teknelerini hem de parlak yeni yatları görebileceğiniz bir gezinti yolu olan Quai des Belges’de ve günün balıklarını sergileyen bir balık pazarında gezinebilir.
  • Bir kaleye tırmanın: Eski Liman’ın girişinde Marsilya’nın en çok ziyaret edilen iki anıtını keşfedeceksiniz: Kraliyet yönetimine karşı sivil bir isyanı bastırmak için 1660 yılında Louis XIV tarafından inşa edilen Fort Saint-Jean ve yine yerleşik ayaklanmaları bastırmak ve Marsilya’yı denizden gelen düşman saldırılarına karşı korumak için inşa edilen Fort Saint Nicolas.
  • Şehrin en ünlü anıtını ziyaret edin: Hem bir kale hem de bir mabet olan Notre-Dame de la Garde, Eski Liman’a bakan kayalık bir tepenin üzerinde yer alan Bizans tarzı bir Katolik bazilikasıdır ve dudak uçuklatan panoramik manzaralar sunar. “Bonne Mère” (iyi anne) olarak bilinen Meryem Ana heykeli kilisenin çan kulesinin tepesinde durmaktadır ve 19. yüzyıldan beri şehrin koruyucusu olarak kabul edilmektedir.
  • Şirin bir mahalleyi keşfedin: Marsilya’nın en eski bölgesi olan La Panier dar sokakları, kafeleri, renkli sokak sanatı ve grafitileriyle hayranlık uyandırmaktadır. Burada Marsilya’ya özgü bir kurabiye olan navette deneyebilir veya 600 yılı aşkın bir süredir şehirde üretilen bir kalıp Savon de Marseille sabunu satın alabilirsiniz. Ziyaretçiler ayrıca Fransa’nın en büyük ve en eski katedrallerinden biri olan Roma-Bizans tarzı Cathedrale de la Major’daki Venedik mozaiklerine hayran kalabilir ve Place des Moulins’de çevredeki binalarla kaynaşmış 15 yel değirmeninin kalıntılarını tanımlamaya çalışırken tahmin oyunları oynayabilirler.
  • Bir müzeyi keşfedin: Marsilya, Marsilya Doğa Tarihi Müzesi ve yaya köprüleri tarihi bölge ile eski liman bölgesi arasında yaya bağlantısı sağlayan MuCEM gibi şehrin tarihine adanmış müzeler de dahil olmak üzere sayısız kültürel kuruma ev sahipliği yapmaktadır. MuCEM’in bitişiğinde, uluslararası sergilere ve seminerlere ev sahipliği yapan Villa Mediterranean’ı bulacaksınız.
  • Müzik ve film sahnesine katılın: Şehir, Marsilya Uluslararası Belgesel Film Festivali, Marsilya Caz Festivali ve şehrin gayri resmi müzik marşı olan hip-hop da dahil olmak üzere çeşitli müzik türlerinin yer aldığı popüler bir müzik etkinliği olan Fiesta des Suds gibi sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
  • Biraz tiyatro izleyin: Sanat, Marsilya’nın gece hayatında önemli bir rol oynamaktadır. Büyük iç mekânı ve sahnesiyle Opéra de Marseille yıl boyunca çeşitli prodüksiyonlara ev sahipliği yaparken, Ballet National de Marseille ve Théâtre national de Marseille çeşitli çağdaş tiyatro ve dans gösterileri sunmaktadır.
  • Bir parkta gezinin: Sekiz dönümlük bir alana yayılan Palais Longchamp Parkı, basamaklı şelaleleri, fokurdayan çeşmeleri ve İngiliz tarzı bahçeleriyle Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Fransa’nın Önemli Bahçeleri arasında gösterilmektedir. Park içerisinde ziyaretçiler Güzel Sanatlar Müzesi ve Marsilya Doğa Tarihi Müzesi gibi müzeleri bulabilirler.
  • Küçük bir balıkçı kasabasının keyfini çıkarın: Marsilya’nın kenarındaki şirin bir köy olan Les Goudes, endüstriyel ve askeri bir geçmişe sahipti, ancak şimdi bir şapel, bakkal dükkanı ve ziyaretçilerin oturup su manzarasını izleyebilecekleri masalsı restoranların bulunduğu büyüleyici bir kasaba.
beach in marseille, francebeach in marseille, france

Vincent Jary / Getty Images

Balayı Çiftleri İçin En İyi Marsilya Plajları

Marsilya, Fransa’nın en çarpıcı plajlarından bazılarını içeren muhteşem manzaralı sahil şeridiyle tanınmaktadır. Taborda, “Birçoğunda calanques olarak bilinen gizli koylar vardır ve bunlar romantik geziler için idealdir” diyor. “Bazı plajları şehir sınırları içinde bulabilirken bazılarına arabayla kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.” İşte Taborda’nın favorilerinden birkaçı:

  • Calanque de Port Pin, Calanques Ulusal Parkı içinde, Eski Liman’dan yaklaşık bir saat uzaklıkta yer almaktadır. Kireçtaşı kayalıkları ve turkuaz suları burayı yürüyüşçüler ve plaj müdavimleri için popüler bir yer haline getirmektedir.
  • Bir yeraltı tatlı su kaynağına sahip olan Calanque de Sormiou, Calanque Milli Parkı’ndaki calanque’ların en büyüğüdür.
  • Ultra şık Plage de la Baie de Singes, La Baje des Singes restoranından erişilebilen küçük bir koyda yer almaktadır; burada şezlonglarda dinlenebilir ve Akdeniz’in 360 derecelik manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
  • Plage du Prado, Marsilya’nın merkezine 15 dakika uzaklıkta bulunan insan yapımı bir plajdır; sürekli deniz meltemleri su sporları meraklılarını cezbederken, elverişli konumu yerel restoran ve barlara kolay bir yürüyüş sağlar.
  • Fiyort benzeri girintileri, yükselen kayalıkları ve budaklı yaşlı çam ağaçlarıyla bilinen Calanque d’En Vau’ya ulaşmak için pürüzlü kayalıklardan bir saatten fazla yürümeniz gerekecek, ancak muhteşem manzaralar bu yürüyüşe değer.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir