2020 hepimiz için şaşkınlık verici bir yıl oldu, aklımıza gelmeyenler başımıza geldi. Biz bu şaşkınlıklar içinde karantinalar, evden çalışmalar, hareketsiz kalmalar yaşadık ve bunların etkisiyle beslenme düzenimiz iyice bozuldu. Ben de tüm bu karmaşa sonrasında 2020’yi güzel kapatalım ve 2021’e de güzel başlayalım diye uygulanabilir önerilerimle karşınızdayım. Bağışıklık sistemimiz daha da kuvvetlensin diye haydi anlatacaklarımla güzel bir rutin oluşturun, çünkü bu sağlıklı yaşam rutininde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
İçindekiler
- 1 1. Düzenli, dengeli, kaliteli UYKU!
- 2 2. Her gün KAHVALTI yapıyoruz.
- 3 3. Her gün EN AZ 2 litre SU içiyoruz.
- 4 4. Her gün en az 5 porsiyon MEYVE ve SEBZE tüketiyoruz.
- 5 5. Her gün 2 kupa YEŞİL ÇAY içiyoruz.
- 6 6. Her gün en az 40 dakika EGZERSİZ yapıyoruz!
- 7 7. Abur-cubur, paketli yiyecek-içecek ve en zor ve önemlisi de ŞEKERLİ her türlü yiyecekten uzak duruyoruz!
- 8 8. Yatmadan 2 saat önce GECE ara öğünde aç hissediyorsanız 1 bardak süt/yoğurt/kefir, tok hissediyorsanız 1 meyve yiyebilirsiniz!
1. Düzenli, dengeli, kaliteli UYKU!
Çok kolay gelebilecek bir ilk madde, lakin iş yaşamından, sosyal medya uygulamalarından dolayı uykusunu aksatan çok kişi biliyorum. Günlük 6-8 saat arası uyku en ideali olacaktır. Evde düzen kurmak, kaliteli uyumak, bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Uykunuzu iyi almadığınızda vücudunuz yorgun olur ve enerjisiz hissedersiniz. Vücut çok akıllıdır, bu enerjisizliği ancak yiyeceklerle dolduracağını bilir ve böylelikle uykusuz olduğunuz günlerde siz nedenini anlamadan, daha çok acıkır, daha çok tatlı yemek istersiniz. Uyku kalitenize dikkat ederseniz de tam tersi gün içinde daha enerji dolu, daha verimli olursunuz.
2. Her gün KAHVALTI yapıyoruz.
Özellikle muhakkak yumurta içeren, proteinli bir kahvaltı yapıyorsunuz. Yılın büyük kısmı yaptığınız simitli, poğaçalı kahvaltıları geride bırakmanın zamanı geldi, hatta belki de metabolizmaları da uyandırmanın zamanı geldi. Çok yağlı olmayan bir peynir, belki biraz zeytin, bol yeşillik ve tam tahıllı birkaç dilim ekmek ile sağlıklı bir şekilde güne başlıyoruz.
3. Her gün EN AZ 2 litre SU içiyoruz.
Eğer ki normalde de 2 litre içiyorsanız onu birazcık artırın ve 2,5 için, 2,5 içiyorsanız da 3 litre içmeye çalışın. Çünkü bu süreçte kilo da vermek, ödem de atmak istiyorsanız, vücudun biraz daha fazlasına ihtiyacı olacaktır. Ve suyun hepsini birden değil, gün içinde özellikle aralarda acıktığınız zamanlarda aklınıza gelmesini sağlayın. İçtiğiniz suyu bardak bardak sayın.
4. Her gün en az 5 porsiyon MEYVE ve SEBZE tüketiyoruz.
Sabah kahvaltıda güzel bir söğüş tabağınız, öğle ve akşam muhakkak rengarenk salatalarınız, haşlanmış, ızgara ya da fırında sebzeleriniz, zeytinyağlı sebze yemekleriniz ya da sebzeli tencere yemekleriniz, aralarda taze meyveleriniz ile günlük porsiyonlarınızı renk renk, çeşit çeşit tamamlamaya çalışın. Vitamin ve minerallerden her mevsimde en çok ihtiyacımız olanlar bu grupta mevcut…
5. Her gün 2 kupa YEŞİL ÇAY içiyoruz.
Yeşil çay muhteşem bir antioksidan ve metabolizma hızlandırıcıdır. Neleri değiştirdiğine kendiniz şahit olacaksınız. Bu maddeyi, kendisine yeşil çay dokunan hamileler, emziren anneler uygulamasın, onlar kendilerine dokunmayan ıhlamur, rezene gibi çayları tercih edebilirler. Tabii yeşil çay sevmeyenler de kış aylarında ıhlamurdan destek alabilirler.
6. Her gün en az 40 dakika EGZERSİZ yapıyoruz!
Özellikle evden çalışanlar, gün boyu hareket etmeyen, evden çıkmayanlar, muhakkak ya evde YouTube üzerinden egzersiz yapın ya da muhakkak… Burada bahsettiğim, ara vermeden yapılan, en az 40 dakikalık bir egzersiz. Eğer amacınız biraz kilo vermek ise bu süreye 20 dakika daha ekleyebilirsiniz.
7. Abur-cubur, paketli yiyecek-içecek ve en zor ve önemlisi de ŞEKERLİ her türlü yiyecekten uzak duruyoruz!
Sağlıksız gıdaları yeni yılda hayatınızdan çıkarmak için de yeni yılı beklemeyin, şimdi, şu an başlayın. Geçen yıldan beri başarılı olamamanızın sebebi az da olsa, sık sık bunlara hayatınızda yer vermeniz olabilir. Hatta belki de fark etmeden çoğu zaman ipin ucunu kaçırıyorsunuzdur. Her kaçamağınızı bir deftere not edin, hatta kaçamaklarınız için kendinize ekstra yürüyüş planlayarak kontrolü elinize almaya çalışın.
8. Yatmadan 2 saat önce GECE ara öğünde aç hissediyorsanız 1 bardak süt/yoğurt/kefir, tok hissediyorsanız 1 meyve yiyebilirsiniz!
Gece ara öğününde acıktığınızda bunları yiyebilirsiniz, yani burada asla kaçamak yapmamalısınız. Unutmayın gece kaçamakları gün içindeki kaçamaklara göre daha zor yakılıyor ve vücudunuzda kalıcı oluyorlar.
Tüm bu maddeleri yeni yıla kadar hayatınıza tam olarak sokmaya başlayın, biraz da dikkat ederseniz çok rahat bir şekilde 3-5 kg arasında kilo da verebilirsiniz. 2020’nin son ayını en iyi şekilde bitirmek yine sizin elinizde, hemen bu maddeleri not alın ve sonuçlarınızı benimle de paylaşın, sevgiler…
İlginizi çekebilir: Bol proteinli kahvaltılar: Yumurta ile yapabileceğiniz 7 farklı tarif