2022 Sağlıklı beslenme trendleri: Moringa, yuzu, foksiyonel içecekler ve çok daha fazlası

2022 yılına girmemize yaklaşık 2 ay kadar bir süre kalmışken, yeni yılın sağlıklı ve iyi yaşam trendlerinin neler olacağıyla ilgili tahminler de yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Bu yıl özellikle pandemi koşullarının zorunlu kıldığı alışkanlık değişimleri ve farklılaşan ihtiyaçlarımız nedeniyle sağlıklı yaşam trendleri de hızlı bir değişime uğradı ve neredeyse her yeni güne yeni bir sağlıklı yaşam trendiyle uyandık. Besin takviyelerinden adaptojenlere, pek çoğunun adını yeni duyduğumuz doğal destekleyiciler, sağlıklı beslenme ve bağışıklığı destekleme konularında değişimin merkezinde yer aldı. Amerika’nın en büyük taze, sağlıklı ve organik market zinciri Whole Foods Market yayınladığı yeni raporda 2022 sağlıklı beslenme trendleri ile ilgili tahminlerini açıkladı. İşte 2022 yılı için öngörülen en popüler 10 beslenme trendi: 

1. Kentsel tarım uygulamaları

Büyük şehirlerde her geçen gün daha da popüler hale gelen, genelde dikey mimarili kentsel ve kapalı tarım uygulamalarının sayısında 2022 yılında önemli bir artış yaşanması bekleniyor. Binaların çatılarında yapılan seracılık faaliyetleri; *hidroponik tarım; geleneksel akuakültür (balık, kerevit, karides üretimi) ve hidroponik tarımın birleşimi olan akuaponik uygulaması; kentsel tarımcılık faaliyetlerinde en öne çıkan trendler arasında olacak.

 *Toprak kullanmadan, su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirme yöntemi.

2. Yuzu

Asya’nın bazı bölgelerinde, özellikle de Japonya’da yetiştirilen, ekşi ve mandalina büyüklüğünde aromatik bir narenciye meyvesi olan Yuzu’yu 2022 yılında marketlerde daha sık göreceğiz. İçeceklerde, salatalarda ve yemeklerde lezzet verici olarak kullanılan ve turunç ve limon arası, ekşi ve buruk bir tada sahip olan bu meyvenin turşusunun ve sirkesinin yapılabildiği, tatlılarda ve çorbalarda kullanılabildiği de biliniyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vücudun her bölgesini çalıştıran bodyweight egzersizleri

İlginizi çekebilir: Kış mevsimi meyveleri: Bağışıklık destekleyici, vitamin deposu kış meyveleri, faydaları ve meyveli tarifler

3. Reduceterianism

Türkçe’de henüz bir karşılığı olmayan reduceterianism, tamamen vejetaryen veya vegan beslenmeye hazır olmayan, ancak yine de tüketim tercihlerinde gezegene ve çevreye saygılı seçimler yapmak için et, süt ve yumurta tüketimini azaltmayı odağına alan bir beslenme stili. Bu beslenme stiline sahip olan kişiler hayvansal ürün tüketimini sınırlandırmanın yanı sıra tükettikleri hayvansal gıdaların endüstriyel yöntemlerle üretilmemiş olmasını (serbest gezen tavuk yumurtası, organik et, merada otlayan ineklerin sütü gib) tercih ediyor; tükettikleri hayvansal ürünleri küçük çiftliklerden ve yerel üreticilerden temin etmeyi önceliklendiriyorlar.

İlginizi çekebilir: Vegan vejetaryen farkı: Vegan ve vejetaryen beslenme hakkında her şey!

4. Hibiskus (Ebegümeci)

C vitamini açısından son derece zengin bitkilerden biri olan hibiskusun çayını içmiş olabilirsiniz, ancak 2022 yılında bu vitamin deposu bitkiyi muhteşem pembe rengi ve ekşi aromasıyla sadece çay olarak değil reçellerde, meyveli yoğurtlarda, soğuk içeceklerde ve tatlılarda tüketeceğiz gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir: Hibiskusun faydaları: Hibiskus çayı ile genel sağlığınızı destekleyin

5. Moctail: Alkolsüz kokteyller

Sağlığına dikkat eden ve kaliteli bir yaşam sürdürmeye çalışan Y kuşağı ve Z kuşağının tüketim tercihleri, içecek trendlerini önemli ölçüde değiştirdi ve önümüzdeki yıl da değiştirmeye devam edecek gibi görünüyor. Gece dışarı çıkmayı ve bolca alkol tüketmeyi seven önceki nesillere göre sosyalleşirken alkol yerine alkolsüz içecekleri tercih eden Y ve Z jenerasyonu bireyleri sayesinde margarita ve tekila gibi pek çok içkiyle hazırlanan kokteyllerin alkolsüz versiyonları yeni yılda daha fazla hayatımızda olacak gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir: Kombucha ile hazırlayabileceğiniz lezzetli kokteyl tarifleri

6. Ekolojik dengeye saygılı tam tahıllar

Enerji gereksinimimizi karşılamak için karbonhidratlara ihtiyacımız olduğu kaçınılmaz bir gerçek olsa da, son 10 yılda tercihlerimizi glisemik indeksi düşük ve çok daha sağlıklı olan tam tahıllardan yana kullanma eğilimimizde önemli bir değişim yaşandı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin gündemde olduğu pandeminin, orman yangınlarının ve doğal felaketlerin de etkisiyle, tam tahıl dünyasında 2022 yılında, doğaya saygılı şekilde üretilen ve ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlayan tahılların yükselişine şahit olacağız. Toprak sağlığını iyileştiren tarım uygulamaları ve küçük üreticilerin ürettiği tahıllarla, ilaçsız ve mümkün olabildiğince doğal yollarla yetiştirilmiş ürünlere olan ilginin artması bekleniyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  “Asla Pes Etmeyen” 15 gönüllü ünlü isim sosyal sorumluluk için bir arada!

İlginizi çekebilir: Permakültür nedir: Ekolojik dengeye saygılı ve doğayla uyumlu bir yaşam için benimsemeniz gereken 12 prensip

7. Ayçekirdeği

Ayçekirdeğini 2022 yılında popüler olması beklenen ilk 10 beslenme trendi arasına girmesinin sebebi elbette popüler bir atıştırmalık olması değil. Selenyum ve potasyum deposu olan bu sağlıklı yağ kaynağını artık dondurma ve vegan peynir gibi pek çok temel besin maddesinin içinde de göreceğiz. Krema bazlı krem peynir, sos, fıstık ezmesi gibi ürünlerde, özellikle temel besin maddelerinin vegan versiyonlarında ayçiçeğinin püre halinde kullanımı giderek daha da yaygın hale gelecek gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir: Yağlı tohumların faydalarını keşfedin: 8 yağlı tohum ve sağlığınıza etkileri

8. Moringa

‘Mucize ağaç’ olarak da bilinen moringa bitkisi, uzun yıllardır Hindistan, Afrika ve Güney Asya’da geleneksel şifa uygulamalarında yaygın olarak kullanılıyor. Hızlı büyüyen, kurak iklimlere dayanıklı moringa ağacının yaprakları potasyum, protein, A vitamini, demir, kalsiyum ve C vitamini gibi insan vücudu için oldukça yararlı besin öğelerini içeriyor. Piyasada toz halinde bulunabilen moringanın, smoothie’lerde, soslarda ve unlu mamullerde kullanımının yaygınlaşması bekleniyor.

İlginizi çekebilir: Uzak Doğu’dan gelen şifa: Mucizevi bitki “moringa”

9. Fonksiyonel içecekler

Kombucha ile başlayan sağlıklı ve fonksiyonel içecek trendinin önümüzdeki dönemde farklı formlardaki içeceklerle daha da popüler hale gelmesi bekleniyor. Probiyotikli çaylar ve gazlı içeceklerden botanik bitkilerden elde edilen bitkisel toniklere (çim suyu gibi) sağlık için sayısız fayda sunan, bağışıklık sistemini destekleyen ve besleyici değeri yüksek içeceklerin 2022 yılında en popüler beslenme trendleri arasında yer alacağı öngörülüyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Duruşunuzu değiştirin: Dik dursak her şey düzelir mi?

İlginizi çekebilir: Kombucha nedir: Kombu çayı hakkında her şey

10. Zerdeçal

Ayurvedada ve geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılan zerdeçalın ‘yeni bir beslenme trendi’ olduğunu söylemek zor olsa da zerdeçal önümüzdeki dönemde, tam tahıllı unlu mamüllerde, turşularda ve dondurma gibi pek çok gıdada karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Bağışıklık sistemini destekleyen ve güçlü bir antioksidan kaynağı olan zerdeçalın farklı yiyeceklerde kullanımının yaygınlaşması, bu mucizevi baharatı 2022 yılının en popüler beslenme trendleri arasına sokuyor.

İlginizi çekebilir: Zerdeçal nedir? Zerdeçalın mucize faydaları

2022 yılının beslenme trendleriyle ilgili bütün bu öngörüler gıda sektörünün geleceğine dair farklı bir bakış açısı sunsa da, sağlıkla ilgili önceliklerimizin değişmesini ve tüketicilerin sürdürülebilir alternatiflere ilgi göstermesini göz önünde bulundurduğumuzda pek de şaşırtıcı değil gibi görünüyor. Fonksiyonel besinlerin ve fonksiyonel beslenmenin ön planda olduğu; C vitamini deposu hibiskustan moringa ve zerdeçal gibi süper besinlerin popülerlik kazandığı bu listede sadece lezzetin değil, tükettiğimiz gıdaların besleyiciliğinin ve sağlık için sunduğu faydaların da önemli hale geldiğini görüyoruz. Üstelik beslenme tercihlerimizde sadece kendi sağlığımızı değil, gezegenin de sağlığını gözeterek bitkisel beslenmeye, yerli üretime, küçük üreticilerin desteklenmesine ve tükettiğimiz besinlerin kaynağını sorgulamaya yönelik önemli bir yol kat edeceğimizi söylemek de mümkün.

Kaynaklar: Mind Body green, Eating Well, Whole Foods Market

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir