40 yaş ve sonrasında kilo vermek biraz daha zorlaşabilir. Fiziksel aktivite düzeyindeki değişiklikler, hormonal dengesizlikler ve yeme alışkanlıkları vücudun yağ depolanmasına yatkınlık oluşturabilir. Bu gibi durumlarda ufak ipuçları bizlere yardım edebilir.
İçindekiler
- 1 Yüksek yağlı tatlılar ve hamur işleri yerine meyveleri tercih edin
- 2 Kahvaltınızı asla atlamayın
- 3 Gün içindeki kalori alımınızı saatlere göre dengeleyin
- 4 Pişirme yöntemine dikkat edin
- 5 Kalori alımınızı sınırlandırın
- 6 Herhangi bir iş ile ilgilenirken yemek yemeyin
- 7 İçecek tercihlerinize dikkat edin
- 8 Egzersize zaman ayırın
Yüksek yağlı tatlılar ve hamur işleri yerine meyveleri tercih edin
Meyveler diğer şekerli, unlu ve yağlı tatlılara göre daha düşük kalorilidirler. Aynı zamanda en önemli nokta bol antioksidan içermeleri, yüksek vitamin ve mineral değerleridir. Yaşımız ilerledikçe ihtiyacımız olan sağlıklı içerikleri meyvelerden sağlayabiliriz.
Kahvaltınızı asla atlamayın
Kahvaltı günün en önemli öğünü, metabolizmanızın çalışmaya başlaması için bir yakıt niteliğindedir. Proteinden yüksek, yumurta ve peynir ile yapılan bir kahvaltı hem tok kalmanıza hem de kas kitlenizi korumaya yardımcı olacaktır.
Gün içindeki kalori alımınızı saatlere göre dengeleyin
Yüksek kalorili öğününüzü akşama bırakmamaya, gece geç saatlerde yemek yememeye özen gösterin. En yoğun kalori alımını kahvaltıdan başlayarak öğle yemeğine yerleştirin. Akşama sebze ya da salata tüketerek daha rahat bir sindirim sistemi ile uykuya dalmış ve yağ depolanma riskini azaltmış olabilirsiniz.
Pişirme yöntemine dikkat edin
Evde hazırladığınız yemeklerde genellikle zeytinyağı kullanmaya, kızartma, hamur işi tarzı yemeklerden uzak durmaya özen gösterin. Eğer dışarıda çok sık yemek yiyorsanız da menüdeki kremalı ve soslu yiyeceklerden uzak durun.
Bir tabak makarna evde yaptığınızda 300 kalori iken dışarıda yediğinizde 400-500 kaloriye kadar çıkabilir. Bunu göze alarak ızgara etleri ve zeytinyağlı sebzeleri ön plana alabilirsiniz.
Kalori alımınızı sınırlandırın
Artık aldığınız kalori kadar kalori harcamıyor olabilirsiniz. Bu noktada bir beslenme günlüğü tutmayı ya da bir aplikasyondan yararlanmayı deneyebilirsiniz.
Herhangi bir iş ile ilgilenirken yemek yemeyin
Yemek yemek için ayrı zaman dilimi ayırıp daha özenle yemeye dikkat edin. Çünkü diğer yandan herhangi bir işe odaklanmak ne kadar yediğimizi fark etmememize dolayısıyla da tokluk hissini zor yakalamamıza neden olur.
İçecek tercihlerinize dikkat edin
Asitli, kremalı içecekler ile bir ana öğün kalorisi alabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu nedenle mümkün olduğunca kahvelerinizi şekersiz ve kremasız, çaylarınızı da şekersiz tercih etmelisiniz.
Egzersize zaman ayırın
Sağlıklı beslenmeye ek olarak yaptığınız her fiziksel aktivitenin kilo vermenize olumlu etkili olduğunu unutmayın. Günde 10.000 adım atmaya, sevdiğiniz bir spor türünü haftada 2 gün orta şiddette yapmaya özen gösterin. Kendinize ayırdığınız vakti daha kaliteli kullandığınızda motivasyonunuzun arttığını fark edeceksiniz.