Muz temel olarak Güneydoğu Asya kökenli bir meyve ancak dünyanın her yanındaki sıcak iklimlerde yetiştirilebiliyor. Beslenmenize sağlıklı bir meyve eklemek isterseniz mükemmel bir tercih olacaktır.
Muzda lifler ve pek çok besleyici bileşen vardır ve bazıları şöyle:
- Potasyum
- B6 vitamini
- C vitamini
- Çeşitli antioksidanlar ve fitobesinler
Aşağıda muzun bilimle kanıtlanmış 11 faydası bulunuyor…
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
İçindekiler
- 1 Besinler bakımından zengindir
- 2 Kan şekeri düzeylerini iyileştirebilir
- 3 Sindirim sağlığını destekleyebilir
- 4 Kilo vermeye yardımcı olabilir
- 5 Kalp sağlığını destekleyebilir
- 6 Antioksidan doludur
- 7 Daha tok kalmanıza yardımcı olabilir
- 8 Olgunlaşmamış muz insülin hassasiyetini iyileştirebilir
- 9 Böbrek sağlığını iyileştirebilir
- 10 Spordan sonra iyileşmeyi hızlandırır
- 11 Beslenmenize eklemesi kolaydır
- 12 Sık sorulan sorular
Besinler bakımından zengindir
Muzda iyi miktarda karbonhidrat, su, lif ve antioksidan vardır ancak protein miktarı azdır ve yağ yoktur.
Bir orta boyutlu muzun besin değerleri şöyledir:
- Kalori: 112 kcal
- Yağ: 0 gram
- Protein: 1 gram
- Karbonhidrat: 29 gram
- Lif: 3 gram
- C vitamini: Günlük ihtiyacın %12’si
- Riboflavin: Günlük ihtiyacın %7’si
- Folat: Günlük ihtiyacın %6’sı
- Niasin: Günlük ihtiyacın %5’i
- Bakır: Günlük ihtiyacın %11’i
- Potasyum: Günlük ihtiyacın %10’u
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %8’i
Kan şekeri düzeylerini iyileştirebilir
Muzda çözünür lifler bol miktarda bulunurlar. Sindirim esnasında bu lifler bir jel haline gelirler ve bu da muzun lifli yapısını açıklar. Yeşil ve tam olgunlaşmamış muzda dirençli nişasta da boldur ve bu lifleri beden sindirmez.
Bu iki lif türü hep birlikte yemeklerden sonra kan şekeri düzeylerinizi kontrol altına almaya yardımcı olabilir ve midenin boşalmasını yavaşlatarak iştahınızı da düzenleyebilir. Yani karbonhidrat miktarı yüksek olmasına rağmen muz kan şekeri düzeyleri üzerinde diyabeti olmayanlarda çok hızlı yükselmelere sebep olmaz.
Ancak diyabeti olanlar bir oturuşta çok fazla tüketmemeliler çünkü bu kadarı kan şekerinde yükselmeye sebep olabilir. Bu nedenle bir taneden fazla tüketmek önerilmez.
Sindirim sağlığını destekleyebilir
Liflerin sağlığa pek çok faydası vardır ve bir tanesi de sindirimdeki iyileşmedir. Olgunlaşmamış muzda bulunan dirençli nişastalar bir prebiyotiktirler. Prebiyotikler sindirimden kaçarlar ve kalın bağırsaklara ulaşırlar, buradaki faydalı bakteriler için besin haline gelirler.
Bunun yanında muzda bulunan pektin adı verilen lifler kabızlığı önlemeye ve dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olurlar. Bazı test tüpü çalışmalarında pektinin kolon kanserine karşı koruma sağlayabileceği belirtiliyor ancak bu faydayı onaylamak için insanlar ile daha fazla araştırma gerekiyor.
Kilo vermeye yardımcı olabilir
Muzun kilo verme üzerindeki etkilerini inceleyen doğrudan bir çalışma yok ancak onu kilo verme dostu haline getirebilecek çeşitli özellikleri var.
Muzun kalori miktarı çok yüksek değildir ve bunun yanında doyurucu ve besleyicidir. Ayrıca lifler ve dirençli nişasta bakımından zengindir ve bu sayede daha uzun süre tok kalabilirsiniz ve daha az yemek yiyebilirsiniz.
Kalp sağlığını destekleyebilir
Potasyum kalp sağlığı için temel bir mineraldir ve özellikle tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar. Ancak maalesef insanlar besinler ile yeterince potasyum almıyorlar.
Muz iyi bir potasyum kaynağıdır ve bir tanesinde günlük ihtiyacın %10 kadarı vardır.
Potasyum zengini bir beslenme tansiyonunuzu düşürebilir ve böylece yüksek tansiyon riskini azaltır. 2017 yılında fareler ile yapılan bir çalışmaya göre potasyum kalp hastalıkları riskini %27 azaltabiliyor.
Muzda buna ek olarak günlük ihtiyacın %8’i kadar magnezyum vardır ve magnezyum da kalp sağlığı için önemlidir.
Magnezyum eksikliği yüksek tansiyon, yağda yüksek yağlanma ve kalp hastalıkları riskindeki artış ile bağlantılıdır. Bu nedenle bu minerali beslenme veya takviyeler ile yeterince almak önemlidir.
Antioksidan doludur
Meyveler ve sebzeler antioksidanlar bakımından çok zengin olurlar ve muz da bir istisna değil.
Flavonoidler ve aminler gibi çeşitli güçlü antioksidan türleri bakımından zengindir. Bunların kalp hastalıkları ve makula dejenerasyonu riskinde azalma gibi sağlığa pek çok faydaları vardır.
Antioksidanlar hücrelerde serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasarın önlenmesine yardımcı olurlar. Eğer yeterince antioksidan tüketmezseniz serbest radikaller zaman içerisinde birikim yaparlar ve zamanla bedende hasara sebep olabilirler.
Daha tok kalmanıza yardımcı olabilir
Muzda bulunan çözünür lifler sindirim sisteminize hacim ekleyebilir ve sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilirler.
Buna ek olarak muzun boyutuna göre kalorisi düşüktür.
Muzun düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği onu doyurucu bir atıştırmalık haline getirir. Protein doyurucudur ancak muz protein bakımından biraz zayıftır. Açlığı azaltmak için muzu dilimleyip yoğurt ile tüketebilir veya bir protein shake içerisine katabilirsiniz.
Olgunlaşmamış muz insülin hassasiyetini iyileştirebilir
İnsülin direnci tip-2 diyabet gibi çeşitli kronik rahatsızlıklar için ciddi bir risk faktörüdür.
Çalışmalara göre düzenli olarak dirençli nişasta tüketmek insülin hassasiyetini iyileştirebiliyor ve bedenin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı daha iyi tepki vermesini sağlıyor.
Ancak muzdaki dirençli nişastaların insülin hassasiyeti üzerindeki etkilerine dair daha fazla araştırma gerekiyor.
Böbrek sağlığını iyileştirebilir
Potasyum sağlıklı böbrekler ve tansiyon için önemli.
Muz iyi bir potasyum kaynağı olduğundan böbreklerinizin sağlıklı kalmasına da yardımcı olabilir.
2019 yılında yapılan bir çalışmada erken aşama kronik böbrek hastalığına sahip 5000’den fazla kişi incelemeye alınmış ve bu kişilerde potasyum alımının hastalığın ilerleyişini yavaşlattığı ve tansiyonu düşürdüğü görülmüş.
Ancak son aşama böbrek hastalığı olanlar veya diyalize girmesi gerekenlerde potasyum alımının sınırlandırılması gerekebilir. Eğer bu kategoride bulunuyorsanız potasyum almadan önce doktorunuza danışın.
Spordan sonra iyileşmeyi hızlandırır
Muz bazen sporcular için mükemmel bir gıda olarak görülür. Bunun sebebi potasyum ve magnezyumun yanında kolayca sindirilen karbonhidratlara sahip olmasıdır ve içindeki mineraller elektrolit olarak da işlev gösterirler.
Spor esnasında terleme ile elektrolit kaybederiz. Ter attıktan sonra bedene tekrar potasyum ve magnezyum sağlamak spor kaynaklı kas krampları ve yorgunlukları atmanızı sağlar.
Muzun spor performansı, kramplar ve iyileşme sürecine dair net bir araştırma yok. Ancak spordan hem önce hem de sonrası için mükemmel bir besin profili sağlar.
Beslenmenize eklemesi kolaydır
Muz sadece sağlıklı ve lezzetli değildir, aynı zamanda kolayca tüketilir.
Yoğurtlara, gevreklere ve smoothielere eklenebilir, pek çok şeyin üstüne süsleme olarak katılabilir. hatta şeker yerine hamur işlerinde ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Taşıması kolaydır ve kolayca sindirilir. Tek yapmanız gereken soymak ve yemek.
Sık sorulan sorular
Her gün muz yemek iyi midir?
Muz sağlıklı, lezzetli ve güçlü bir meyvedir. Kabızlığı önleyebilecek, sindirimi iyileştirebilecek ve bağırsak sağlığına iyi gelebilecek, aynı zamanda spordan sonra dinlenmeyi hızlandırabilecek besinleri vardır.
Günde bir muz tüketmek şunları sağlayacaktır:
- Günlük C vitamini ihtiyacının %12’si
- Günlük potasyum ihtiyacının %10’u
- Günlük magnezyum ihtiyacının %8’i
Günde bir muz tüketmek sağlıklıdır. Ancak muzdaki kalorilerin büyük kısmı karbonhidratlardan geldiği için çok fazla tüketmek çok şeker almanıza sebep olacaktır ve bu da yüksek tansiyona sebep olabilir.
Muz yemenin faydaları nelerdir?
Muz besleyici ve düşük kalorili bir meyvedir, şu konularda yardımcı olabilir:
- Kan şekeri düzeylerini iyileştirebilir.
- Kabızlığı önleyebilir.
- Bağırsak, böbrek ve kalp sağlığına iyi gelebilir.
- Kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Tok tutabilir.
- Spor sonrası iyileşme sürecini destekler.
Muz yemenin en iyi zamanı nedir?
Muz kahvaltıda yaygın tüketilir çünkü besleyici, doyurucudur ve yemesi kolaydır.
Ancak karbonhidrat değeri yüksek olduğundan tip-2 diyabeti olanlarda kan şekeri düzeylerinde artışa sebep olabilir. Muzu protein ve yağlar bakımından zengin bir ürünle tüketmek daha faydalı olabilir.
Muz sağlığa pek çok faydası olan popüler bir meyvedir. Sindirimi ve kalp sağlığını iyileştirebilir çünkü lifler ve antioksidanlar bakımından zengindir. Ayrıca kilo vermeye yardımcı olabilir çünkü kalori değeri düşüktür, besin yoğundur ve doyurucudur.
Hem olgunlaşmış yani sarı, hem de olgunlaşmamış yani yeşil hali tatlı isteğini bastırabilir ve sizi sağlıklı tutabilir.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Kaynak: healthline
İlginizi çekebilir: Muzun faydaları: Muz neye iyi gelir, hangi vitaminleri içerir?