Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla pek çok insan tatil planları yapmaya başladı. Bu planların çoğunda sadece deniz-kum-güneş keyfi yer alsa da bazı yaz tatili severler planlarına farklı su sporlarını dahil ediyor. Bu sporlar aracılığıyla hem sağlıklı kalmak hem de farklı bir deneyim yaşamak amaçlanıyor. Yaz sporlarının arasından da bir tanesi bu yaz popülaritesini fazlasıyla yükselteceğe benziyor. Kürek sörfü olarak bilinen bu spor, temelde dengede durmaya dayanıyor. Bu yazımızda, hem bir denge hem de bir su sporu olan kürek sörfünü sizler için kaleme aldık.
Kürek sörfü nedir?
Yeni nesil bir spor türü olan kürek sörfü, durgun veyahafif dalgalı denizlerde, akarsularda ve göllerde yapılıyor. Bu spor esnasında kürek ve sörf tahtasının dikkatli bir şekilde kullanımı büyük bir önem taşıyor. Kürek sörfü için suyun üzerinde duran sörf tahtasında denge hakimiyeti kurarak suya dik bir şekilde konumlanmak gerekiyor. Su üzerinde dik duruşun kaybedilmemesi için dengenin korunmasına büyük bir özen gösteriliyor.
Kürek sörfü için su üzerinde düzgün bir şekilde yol kat eden bir sörf tahtası kullanılıyor. Bu sörf tahtası, hafif dalgalı sularda ilerleyecek şekilde tasarlanıyor ve köpük yüzeyiyle de kaymayı önlüyor. Özellikleri sayesinde kullanıcı dostu bir ürün olan bu tahta, 80 kilo ve üzerindeki bireyler tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor.
Bu spor için gerekli diğer araç ise kürek. Kürek sörfü yapan kişiler, sörf tahtasının üzerinde dik bir şekilde dururken kürek kullanarak su üzerinde ilerliyorlar. Bu kürek, kullanıcının isteğine göre ayarlanabiliyor ve güçlü itişiyle öne çıkan palası sayesinde denge hakimiyetine destek oluyor. Bu spor esnasında batmama özelliği olan küreklerin tercih edilmesi gerekiyor.
Sörf tahtası salması da kürek sörfünde kullanılan bir malzeme olarak biliniyor. Bu araç, sörf tahtasının alt tarafına takılıyor. Bu aracın tahtaya takılmasının amacı ise daha dengeli bir yapı kazandırıp kürek çekmeyi kolaylaştırmak. Bu malzemelere ek olarak, bazı insanlar su sızdırmayan ve geniş bir yapıya sahip çantalar ve sörf giysileri de kullanabiliyorlar.
Kürek sörfünün faydaları nelerdir?
Denge kurma gereksiniminden doğan heyecan ve eğlenceye ev sahipliği yapan kürek sörfü, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan pek çok fayda sunuyor. Şimdi, bu faydaları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sörf tahtasında dengede durup kürek yardımıyla su üzerinde ilerlemeye odaklanan bu spor esnasında küçük keşif gezileri yapılıyor. Bu geziler esnasında sudaki çeşitli canlılara selam verilebiliyor ve insanlar kendi küçük araçlarının kaptanı olabiliyor. Bu nedenle, bu sporun basit ama zevkli bir kaptanlık deneyimiyle seyahat keyfini zirveye çıkarttığını vurgulayabiliriz.
Temelde bir denge sporu olan kürek sörfü, sörf tahtasının üzerinde düşmeden veya sallanmadan ayakta durmayı gerektiriyor. Bu pozisyonun korunabilmesi için de denge hakimiyetini ön plana çıkartmak önem taşıyor. Bu sayede, insanların denge bilinci gelişiyor ve karın kaslarından bacak kaslarına kadar vücudun farklı bölgelerindeki kaslar güçleniyor. Bu sporla gelişen denge bilinci, genel hayatın da dengelenmesine katkı sağlıyor.
Bu spor türü, aynı zamanda tüm bedenin çalışmasına yardımcı oluyor. Bu spor esnasında sırt kasları, karın bölgesi, kol kasları, bacak kasları, omuzlar ve gövde aktif tutuluyor. Bu aktiflik sayesinde de vücuttaki çoğu kasın sağlığı iyileştiriliyor ve daha güçlü bir beden formu geliştiriliyor.
Kürek sörfü esnasında su keyfi yapıldığı için bu spor türü mental sağlığa da iyi geliyor. Su üzerinde ilerlenirken günlük hayatta susturulması zor zihin sesleri unutuluyor. Bu sayede, bireyler içinde bulundukları rahatlatıcı ana odaklanabiliyorlar. Ayrıca, bir nevi doğa sporu olan kürek sörfü sayesinde izlemekle doyulamayacak dış mekanlarda değerli deneyimler kazanılıyor. Modern yaşamın yoğunluğundan uzaklaşmaya yardımcı olan bu spor, stres seviyesini azaltıyor, zihni rahatlatıyor ve serotonin isimli mutluluk hormonunun salgısını artırıyor. Bunlarla birlikte, kürek sörfünde durulan her hareket sayesinde farkındalık da yükseltiliyor.
Kürek sörfü nasıl yapılır?
Kürek sörfüne başlamadan önce, ilk olarak gerekli güvenlik önlemlerini almalısınız. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kreminizi sürmelisiniz ve koruyucu giysiler giymelisiniz. Ayrıca, sörf tahtası ve kürek gibi temel malzemeleri de kontrol etmeden yola çıkmamalısınız. Gerekli önlemleri aldıktan sonra kürek sörfüne başlayabilirsiniz.
Bu spor esnasında ilk önce sörf tahtasının tam ortasına dizlerinizin üzerine basarak çıkmalısınız. Daha sonra, yüzünüzü gitmek istediğiniz tarafa doğru çevirmelisiniz. İstenilen istikamete yüzünüzü çevirirken dizlerinizin üzerinde durup bu dönme işlemini tamamlayabilirsiniz. İlk aşamada alışmak amacıyla sörf tahtasının üzerinde dizlerinizin üzerinde durarak ilerlemeye başlayabilirsiniz. Spora alıştıktan sonra da tahtanın üzerinde ayakta durmayı deneyebilirsiniz. Dizlerinizin üzerinde veya ayakta durarak sörf tahtasında dengenizi bulduktan sonra küreğinizi suya daldırıp çekebilirsiniz.
Sörf tahtası üzerinde dengeli bir şekilde ayakta durabilmek için bacaklarınızı omuz genişliğinde açmalısınız. Ayrıca, dizlerinizi çok hafif bir şekilde bükerek dengenizi koruyabilirsiniz. Aşağıdaki kısa video sayesinde kürek sörfü esnasında yapılması ve yapılmaması gereken hareketleri hızlıca öğrenebilirsiniz.
Watch this video on YouTube
İlginizi çekebilir: Aktif ve sağlıklı yaşamın en eğlenceli hali: Aquafit