Sigarayı bırakmak daha iyi bir sağlık için atılabilecek önemli bir adımdır ve bedeninizin kendini iyileştirme sürecini bir kaç gün içinde başlatır. Ancak yeniden normal hissetmeniz biraz zaman alabilir.
Bir süreliğine daha kötü hissedebilirsiniz ve kilo alabilir, kaygı ve bitkinlik yaşayabilir, tekrar sigara içmek isteyebilirsiniz. Bu duygular bir kaç ay boyunca devam edebilirler. Ancak güzel günlerin yakında olduğunu da bilmelisiniz.
İçindekiler
Sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra bile neden kötü hissedersiniz?
Sigarayı bıraktığınızda, bedeniniz sigaraya bağlı hasarları tamir etmek için iyileşme moduna girer ve nikotinsiz bir yaşama adapte olması gerekir. İlk olarak bu değişimler biraz rahatsızlık verebilirler.
Bu dönüşümde metabolik değişimler, detoks, fizyolojik düzenlemeler ve özellikle dopamin başta olmak üzere nörotransmiter işlevlerinde değişimler rol oynar. Bunlar yorgunluk ve bitkinlik gibi belirtilere sebep olabilirler. Bir kaç ay sonra bile bu değişimler hala sürmeye devam ederler. Araştırmalara göre 3 aylık başarılı şekilde sigara içmeme sürecinde kişilerin dopamin işlevlerinde sigara içtikleri döneme göre iyileşme görülüyor. Bu nedenle henüz olmadıysa bile olması yakındır.
Sigarayı bıraktıktan sonra yaşanan yan etkiler
Sigarayı bıraktıktan bir kaç ay sonra bile aşağıdaki durumları yaşayabilirsiniz:
- Psikolojik düzenlemeler: Bazı bireylerde sigara bir başa çıkma mekanizmasıdır. Bıraktığınız zaman stresi yönetme ve duygularla başa çıkma için yeni yöntemler bulmanız zor olabilir ve bu da ruh halinizin geçici olarak kötüleşmesine sebep olabilir.
- Kilo alımı: Bazı insanlar sigarayı bırakınca kilo alırlar. Bu kilo alımı özellikle fazlaysa size rahatsızlık verebilir.
- Altta yatan sağlık problemleri: Bazen sigarayı bırakmak, sigara tarafından maskelenmiş olan başka sağlık problemlerini ortaya çıkarabilir. Bu da işlerin kötüleştiği algısına sebep olabilir ancak aslında belirtiler doğrudan sigarayı bırakmaya bağlı olmazlar.
- Geri çekilme belirtileri: Sigarayı bıraktıktan aylar sonra bile bazı bireylerde yoksunluk belirtileri olabilir. Bunlar arasında ruh hali dalgalanmaları, sinirlilik, bitkinlik, anksiyete ve konsantrasyon zorluğu bulunabilir.
- Akciğer işlevlerinde iyileşme: Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerler genelde daha iyi işlev göstermeye başlarlar ancak nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler aylar sonra bile devam edebilirler. Bunun sebebi akciğerlerin geçmişten kalan atıkları temizlemek için çaba göstermeleri.
- Tat ve kokuda iyileşme: Tat ve doku gibi duyusal algılarınız iyileşmeye başlarlar ve aylar içerisinde daha iyi hale gelirler.
Sigarayı bıraktıktan aylar sonra bile bazı insanlarda bırakma sürecinden kaynaklanan bitkinlik ve yorgunluk devam edebilir. Çalışmalara göre bırakma yorgunluğu, bıraktıktan sonra altıncı haftada zirve yapıyor ve sonrasında dengeleniyor ve ardından zamanla azalıyor. Ayrıca sigarayı bırakmak için gereken irade, günlük yaşam stresleri gibi faktörler de buna sebep olabilir. Ancak bedeniniz sigarasız hayata alışırken, bu bitkinlik de zaman içerisinde azalır.
Sigarayı bıraktıktan sonra iyi hissetmek ne kadar sürer?
Sigarayı bıraktıktan sonra pek çok insan günler ve haftalar içerisinde daha iyi hissetmeye başlıyor çünkü dolaşımda iyileşme ve karbonmonoksit düzeylerinde azalma ortaya çıkıyor. Fakat tamamen normal hale dönmeniz aylar ve hatta yıllar sürebilir. Sigara içiciliğinizin süresi, yoğunluğu, genel sağlığınız, yaşınız, yaşam tarzınız ve alışkanlıklarınız gibi pek çok şey bu süreci etkiler. Sağlık problemleri olmayan genç bireylerde iyileşme daha hızlı olur.
Sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra akciğer fonksiyonları
Akciğer fonksiyonları bireyler arasında değişik hızda iyileşseler de, iyileşme süreci genelde sigarayı bıraktıktan sonra haftalar ve aylar içerisinde gerçekleşir. Bu aşamada ciğerler kendilerini tamir etmeye başlarlar ve akciğer kapasitesi aşamalı olarak artar. Bazı kanıtlara göre akciğerlerin tam olarak iyileşmeleri yıllar sürebilir ve hatta tam olarak gerçekleşmeyebilir.
Sigarayı bıraktıktan sonra yan etkilerle başa çıkmanın yolları
Yan etkiler ile başa çıkmak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz:
- Su için: Bol su içmek toksinleri atmanıza yardımcı olur ve sigara isteğini azaltır.
- Alternatifler bulun: Şekersiz sakız, nane, atıştırmalıklar gibi şeyler ile dudak alışkanlığını azaltabilirsiniz.
- Fiziksel aktivite: Düzenli spor ruh halinizi iyileştirebilir, stresi azaltabilir ve sigarayı bırakmaya bağlı kilo alımını yönetmenize yardımcı olabilir.
- Destek alın: Destek gruplarına katılın, aile ve arkadaşlarınızla konuşun, danışmanlık alın. Böylece cesaret ve motivasyon kazanabilirsiniz.
- Derin nefes ve rahatlama teknikleri: Bu yöntemler stresi, kaygıları ve huzursuzlukları azaltabilirler.
- Yeni bir hobi edinin: Yeni bir hobi keşfetmek, örneğin bahçecilik ve satranç gibi şeyler sadece zaman almazlar aynı zamanda stresinizi azaltma konusunda etki sağlayabilirler.
- Nikotin replasman terapisi: Sigarayı bırakma sürecinin başlarında nikotinli sakız, yama gibi şeyler kullanarak nikotin alımınızı aşama aşama azaltmayı tercih edebilirsiniz.
- Kutlayın: Bir gün de olsa, hafta da olsa, ay da olsa sigara içmediğiniz süreci kutlayın. Böylece motivasyonunuz artacaktır.
Bazı bireylerde sigarayı bırakma sürecinde 3 aylık dönem bedenin henüz ayarlamalara devam etmesi nedeniyle zorlu olmaya devam eder. Bu süreçte beden aktif olarak toksinleri atar, iyileşir, akciğerleri tamir eder ve dolaşımı iyileştirir. BU değişimler ise yorgunluk, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açabilirler. Bu belirtileri iyileşme sürecinin bir parçası olarak görmek temeldir ve uzun vadeli iyileşme için önemlidirler. Eğer zorluklarla karşılaşıyorsanız, daha iyi günlerin önünüzde olduğunu unutmayın.
Kaynak: healthline
İlginizi çekebilir: Vücudumuzu sigaranın zararlarından arındırmak için en iyi besinler