Meditasyon ve pilates yaparak uykuyla aramızı düzeltebilir miyiz?

Harika bir kişi tanıdım geçen hafta. Kendisi enerji dolu bir girişimci Sylwia Regulska Güney. Budizzz markası (Instagram: @mybudizzz.tr) ile ortaya çıkardığı uyku arkadaşı ile amacı önce çocukların daha sonrasında da yetişkinlerin uyku kalitesini artırarak daha sağlıklı ve enerjik olmalarını desteklemek. Onunla Uykucular Podcast kanalı için pilates ve meditasyonun uyku ile ilişkisi hakkında sohbet etme şansı yakaladım. Bu bilgileri neden sizlerle de paylaşmadığımı düşünürken işte tam da buradayım.

Öncelikle yapılan araştırmalarda görüyoruz ki düzenli yapılan meditasyonlar, mental rahatlamayı teşvik ederek, stresi azaltarak, zihni sakinleştirip uykuyu iyileştirmek için yararlı bir araç. Pilates ise stres sebebiyle oluşan vücudumuzdaki gerginliği azaltarak yani bedensel rahatlamayı teşvik ederek kasların esnemesini sağlayarak daha kolay uykuya geçişimize yardımcı.

Bu iki kavramı birleştirerek Studio+ Canlı (Instagram: @studio.canli) online platformunda hazırladığım 30 dakikalık Uyku Pilatesi derslerinde de üyelerimle bunu deneyimleme fırsatı yakaladım ve onlardan gelen yorumları aşağıda başlıklar halinde açıklayayım:

Gevşeme ve stres azaltma

Her dersin başında, 5-10 dakikalık ‘Duyumlara ve Nefes’e getirdiğimiz kısa farkındalık meditasyonları ile çoğumuz zihnin gevşeme tepkisini harekete geçirdiğini fark etti. Böylece, stres ile artan kortizol gibi stres hormonlarının üretimini azaltarak uykuya yardımcı olan sakin olma halini deneyimlemeye alan açtık. Özellikle bu kısa meditasyonları gün içinde hatırladıkça yapanlardan aynı zamanda odaklanma ile ilgili pozitif geri bildirimler almak benim için en güzel hediye…

Şimdiye ve bedene odaklanma

Meditasyon sonrası dersimize 15-20 dakikalık bir pilates serisi koyuyorum. Bu serinin içerisinde pilatesin kasları kuvvetlendirici hareketlerini değil daha çok esnemeye yönelik egzersizlerini dahil ediyorum. Tek bir şart var; yargılamadan şimdiki ana dikkat vererek bedendeki olup biteni fark etmek. Bu egzersizlere odaklanarak geçmiş veya gelecekle ilgili endişe döngüsünü kırmaya yardımcı olduğumuzu ve uykuyu etkileyen kaygılarımız ile ilgili de esneyebildiğimizi gözlemledik.

Zihni sakinleştirmek

Dersin sonunda yaptığımız 5-10 dakikalık beden taramasıyla, zihnimizde yarışan düşünceleri kovalamak yerine bedende egzersiz sonrası olup bitene odağımızı getirerek zihnimizi sakinleştirdiğimizi fark ettik. Odağımız neredeyse biz de oradayız mottomuzu pekiştirdik. Yarın yapacağımız işleri, ya da bugün yapamadıklarımızı, sorumluluklarımızı bir kenara koyarak uykuya geçişi kolaylaştıran daha huzurlu bir zihinsel duruma evet demeyi araştırmak daha iyi hissettirdi bir çoğumuzu.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Alerjilerin gece kötüleşmesinin sebebi nedir?

Solunumun düzenlenmesi

İster meditasyon ister pilates egzersizleri olsun tüm süreç içerisinde kontrollü ve farkındalıklı nefes almaya odaklanmaya özen gösterenlerdenim. Bunun, otonom sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olabildiğini, sakinlik hissine yol açabildiğini ve vücudun doğal uyku mekanizmalarını teşvik edebildiğini biliyorum. Birçoğumuzdan bu konuda da bildiklerime paralel geri bildirim almak çok mutluluk verici oldu. Bilimsel olanı deneyimlerle desteklemek çok kıymetli.

Ve sonuç; geliştirilmiş uyku kalitesi

‘Uyku Pilatesi’ni yatma vakti geldiğinde diş fırçalamak gibi bir rutin haline getirerek, bedene ve zihne dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini vermeye çalıştık. Böylece sağlıklı bir uyku rutini oluşturmaya niyet ettik. Gün geçtikçe bu pratikleri sabırla ve daha düzenli yapan üyelerimin uyku kalitesinde artış olduğunu ve hatta güne daha dinç uyandıklarını gözlemliyorum.

Ama maalesef her deneyim hepimiz için bambaşka anlamlar içeriyor. Hatta aynı rutinler bireysel olarak bizlere de bazen zorlayıcı bazen kolaylaştırıcı olabiliyor. Kimimiz için iyi gelen şeyler bazılarımıza iyi gelmeyebiliyor. Hayatın da tıpkı hava durumu gibi değişken olduğunu gözlemliyoruz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Anksiyete için meditasyonun faydaları

Çok zaman sabırsız davranabiliyor ya da çok fazla sonuç odaklı bir beklentiye girebiliyoruz. Sizlere önerim sonuç odaklı olmak yerine her deneyime yargısız ve meraklı araştırıcı olmaya çalışmak. Kolay mı? Maalesef hayır, çünkü hep hedefe doğru koşmayı öğrendik ilkokul çağlarımızdan beri. Bunu bilinçli olarak değiştirmek bizim elimizde. Kendinize şefkatli davranıp bir adım atın ve bugün yatmadan ufak bir pratik ile kendinizi ödüllendirin, bakalım sizleri bu deneyim sonrası neler bekliyor? Paylaşırsanız çok sevinirim.

Hepinize Derin Uykular, Mutlu Uyanışlar…

İlginizi çekebilir: Pilates terapi midir, değil midir?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir