Ülkemiz, dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Hal böyle olunca depreme karşı her an hazırlıklı olmak ve en azından üzerimize düşen bireysel önlemleri eksiksizce almak her birimiz için hayati önem taşıyor. Unutmayın; olası bir deprem durumunda temel eşyaları bir araya getirmeye çalışmak yerine, tahliyeden önce hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz hazır bir deprem çantasına sahip olmak, acil durumlarda büyük fark yaratabilir. Deprem çantası nedir, deprem çantası nasıl hazırlanır; konuyla ilgili merak edilenlerin tamamı, yazımızda.
İçindekiler
Deprem çantası nedir?
Afet ve acil durum çantası veya deprem çantası, adından da anlaşılacağı üzere, deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir çantadır. Bu tür bir çanta, sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.
Deprem çantası neden önemli?
İçerisinde, afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir acil durum çantasının hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemli. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi veya kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermeli.
Çünkü olası bir afetten sonra yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa deprem çantanızdaki ilk yardım malzemeleri ile bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirlemeli; çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamalısınız. Ayrıca afet ve acil durum çantanız sadece evinizde, iş yerinizde, arabanızda değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.
Deprem çantasında neler olmalı?
Deprem çantasının olası acil durumlarda hayati önem taşıdığını biliyoruz. Peki eksiksiz bir deprem çantasında neler olmalı? İşte AFAD’a göre deprem çantasında olması gerekenler:
1. Gıda
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
2. Önemli belgelerin fotokopileri
- Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
- Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
- Zorunlu Deprem Poliçesi
- Diplomalar
- Pasaport, banka cüzdanı vb.
- Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
3. Giyecekler
- İç çamaşırı
- Çorap
- Yağmurluk
- İklime uygun giysiler
4. Su
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
5. Hijyen malzemeleri
- Sabun ve dezenfektanlar
- Diş fırçası ve macunu
- Islak mendil
- Tuvalet kâğıdı
- Hijyenik ped
6. Diğer malzemeler
- İlk yardım çantası
- Uyku tulumu veya battaniye
- Çakı, düdük, küçük makas
- Kâğıt, kalem
- Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)
- Powerbank ve yedek şarj aleti
* Eğer bir hastalığınız varsa ve düzenli olarak içmeniz gereken ilaçlar varsa, bu ilaçların yedeklerini de mutlaka deprem çantasına ekleyin. İlaçlarınızın son kullanma tarihini kontrol edin ve düzenli olarak değiştirin.
* Deprem ve doğal afet felaketi anında yardım istemek için AFAD Acil Çağrı uygulamasını telefonunuza indirin.
Okul için deprem çantası nasıl hazırlanmalı?
Söz konusu deprem çantası olduğunda, okul için deprem çantası en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Çünkü olası bir deprem sırasında çocuklarımızla yan yana olmayabiliriz ve muhtemelen onların bulunacakları yer okulları. Yukarıda da açıkladığımız gibi, deprem çantası sadece evinizde değil iş yerinizde, okulunuzda da olmalı. Yani bu mekanlar için de mutlaka birer çanta hazırlamalısınız.
Okul için deprem çantası konusunda ise öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirlemeli, ardından bu çantayı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Tüm bu bireysel önlemlerin yanı sıra elbette okullar da bu konuda çeşitli önlemler alabilir, almalıdır. Mesela eğitim kurumları, her bir öğrenci için bir deprem kiti bulundurabilir ve öğrencileri bu konuda bilgilendirebilir.
Evcil hayvanlar için deprem çantası
Deprem hepimizin korkulu rüyası… Bu afet için hazırlık yaparken, bireysel önlemler alırken ailemizin vazgeçilmez üyeleri olan evcil dostlarımızı da unutmamalıyız. Nasıl kendimiz için hazırlıklar yapıyorsak o canlar için de gerekli tedbirleri almalıyız.
İşte evcil dostunuz için afet ve acil durum çantası hazırlama konusunda bilmeniz gerekenler:
* Çantanın içindeki malzemelerin evcil hayvanınız için yaklaşık 72 saat süresince yeterli olması gerektiğini unutmayın.
- Mama: Kuru mama ya da ilave konserve bulundurun. Açılınca muhafaza edilemeyeceği için bunların mümkünse tek öğünlük kutular olmasına dikkat edin. Kolay açılmaz kapaklarsa konserve açacağı bulundurmayı da unutmayın.
- Şişe su: Su, onlar için de hayati bir ihtiyaç. Evcil dostunuzun ihtiyacı olan su miktarını hesaplayıp ona göre şişe su alın.
- Kase ve su kovası: Yemek veya su servisi için kullanmak üzere kase bulundurun.
- Hijyen malzemeleri: Kuru şampuan, temizlik mendilleri, kediler için küçük bir paket kum bulundurun.
- Fırça, tasma ve ip, kediyse bir taşıma çantası: Temizlik ihtiyacı için fırça, kontrol edebilmek için tasma, kediyi kontrol edebilmek için mutlaka bir taşıma çantası bulundurun.
- Battaniye, havlu
- Hayvan acil sağlık yardım kiti: Oksijenli su, antibiyotikli merhem, sargı bezi, flaster, pamuk vb. içeren bir ilk yardım kitine sahip olun.
- Mikro çip, sağlık karnesi ve fotoğraf: Hayvanınızda mikroçip takılı ise olası bir terslik durumunda eğer hayvanınızı kaybederseniz bulanlar onun kimlik bilgilerine ulaşabilir. Ona ait sağlık karnesini, beraber çektirdiğiniz bir fotoğrafı da yanınıza almanız faydalı olabilir.
Deprem çantası nerede durmalı?
Cevap basit! Deprem çantası evin giriş kapısına en yakın noktada bulunmalı. Bu çantanın amacı, deprem sonrası 72 saat boyunca yardım gelene kadarki ihtiyaçlarınızı gidermeniz. Bu nedenle birlikte yaşadığınız kişi veya kişiler bu çantanın yerini bilmeli. Çantanın içerisinde kişi sayısına uygun şekilde malzemeler bulunmalı.
Deprem çantası ne zaman hazırlanmalı?
Hemen! Özellikle bir deprem ülkesinde yaşadığımız için depreme her an hazırlıklı olmalı, acil durum çantamızı en erişilebilir yerlerde bulundurmalıyız. Deprem çantası hazırlamak için bir deprem gerçekleşmesini ve bu konudaki endişelerimizin artmasını beklememeliyiz.
Ayrıca deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapmanız gerekenler hakkında da yeterli bilgiye sahip olmanız gerektiğini unutmayın: Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler