Çocuk yogası nedir, çocuklar ne zaman yogaya başlayabilir?

Yeniden merhaba, ismim Günce Dere, çocuk yogası eğitmeniyim. Burada paylaştığım birçok yazı sonrasında anlatmayı en sevdiğim konu, istedim ki yeni yılın ilk yazısının da konusu olsun.

Çocuk yogası nedir?

Çok popüler, çok tavsiye edilen, henüz deneyimlememiş olanların bile listesinde yer alan bir başlık çocuk yogası. Peki gerçekten tam olarak nedir? Yetişkin yogasının evrilmiş hali mi, çocuklar için bir sakinleşme yöntemi mi, meditasyon mu, oyun mu? Gerçekten nedir bu çocuk yogası?

Öncelikle bunun kısa bir cevabı yok. Çocuk yogasını tam da bu nedenden tanımlayamamayı çok seviyorum. Çünkü ne oyun, ne ders, ne ilim ne bilim… Bu başlıklardan biri yerine hepsine hizmet eden geniş bir öğreti. Çocukların var olan hayal gücünü kullanabildikleri, bunu pekiştirdikleri, kendilerini, duygularını ifade etmeye alan açan bir birliktelik çocuk yogası. Sanılanın aksine sadece fiziksel bir duruş veya hareketler yerine çok daha bütünsel tarafta yer alan, çocuklarımızın duygu ve zihinleri ile çalıştığımız bir ‘birliktelik’. Bu birlikteliğin bonusu ise çocuklarımızın eğlenirken erken yaşta farkındalık kazanması. Asanalar (yoga pozları) sayesinde beden farkındalığı, nefes ve meditasyon çalışmaları sayesinde de zihinsel ve duygusal farkındalık kazandığımız zengin bir alan. Bunu 2 yaşından itibaren yapabiliyor olmak sizce de şahane değil mi?

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Susam yağının bilimsel olarak desteklenen 10 faydası

“Hocam nasıl oluyor? Çocuklar derste nasıl duruyor? Haftada kaç kez gerekli? Nereden başlayalım?” en sıklıkla aldığım sorular arasında… Biraz daha detayla çocuk yogası dersleri nasıl geçiyor ondan bahsedelim o halde.

Çocuk yogasında bolca hikaye ve oyun kullanırız. Hikayeler ve oyunlar içerisinde de biraz önce bahsettiğim farkındalıklara giriş yaparız. Örneğin, ormanda bir geziye çıkarız. Ağaçları hayal ederiz; renklerini, boyutlarını, çiçeklerinin, meyvelerinin kokularını… Hayal gücümüzü pekiştirirken dev, köklü, sağlam bir ağacın gücünü hissetmek için yogada ağaç duruşunu uygularız. Sonra hayvanlarla karşılaşırız, onların güzel özelliklerini örnek alırız ve uygularız. Nefesimiz, bedenimizin enerjisi-yakıtı, kimi zaman bir çiçeği kokladığımızda, kimi zaman bir arının vızıldamasında güçlenir. Eşli bir arı çalışması ile yalnız olmadığımızı, birlikte daha güçlü olduğumuzu hatırlarız. Yorulan bedenimizi dinlendirmek için bir ağacın gölgesinde uzanırız, hikayemizi, hislerimizi hatırlatırız. Kendimize teşekkür ederiz; bu hikaye boyunca her yeni bilgiyi deneme cesaretimiz için, bedenimize, nefesimize teşekkür ederiz sağlıklı olduğu için. Arkadaşlarımıza, ailemize, öğretmenlerimize koşulsuz sevgi ile teşekkür ederiz.

Daha üst yaş gruplarında, sınav-stres gibi durumlar nedeniyle daha yoğun olarak duygularla çalışırız. Kaygı ve endişe durumları için nefesimizle bedenimizi ve duygularımızı nasıl kontrol edebileceğimizi öğreniriz. Değişim gösteren beden için kıyas yerine kendimize dönmeyi, kendimizi daha çok sevmeyi ve öz saygıyı erken yaşta pekiştirmiş oluruz. Bu yaş grubunun da çocuk olduğunu hatırlayarak bolca oyunlar ilave ederiz. Beden değişimlerini fiziksel aktivitelerle destekleriz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hormonal dengeyi destekleyen lezzetli ve pratik tarifler

Okurken sizin de eğlenceli bulduğunuzu düşündüğüm bu buluşmalar çocuklar için bir zorunluluktan öte koşarak geldikleri bir birliktelik oluyor. Genel olarak haftada bir buluşma ile başlamayı tavsiye ediyorum. Bu sayede onları zorlamadan, derse, kurala dönüştürmeden onlar için de çok daha faydalı oluyor.

Nereden başlayalım konusunda tavsiyem öncelikle ulaşılabilir örnekler üzerinden bir çocuk yogası dersi deneyimlemeniz. Derslerin örneklerini görmek için Minikyogees YouTube kanalıma bakabilirsiniz ve sonrasında birlikte bir ders için iletişime geçebilirsiniz. Eğer anne-baba çocuk birlikte bir ders deneyecekseniz burada tavsiyem, çocuklarınızın öncelikle eğlenmesine odaklanın. Çocuk yogası dersleri sonuç odaklı ilerlemez. Ama her ders kendi içerisinde çocuklara bir şey öğretir. Bu kimi zaman bir olumlama, bir duygunun farkındalığı, bir alışkanlığın kazanımı, ilişkilerde değişiklik gibi çok çok çeşitli olabilir.

Çocuk yogasının faydaları için geçmiş yazılarımı inceleyebilirsiniz.

Henüz denemediyseniz veya ara verdiyseniz, şu an o an… Yeni senenin enerjisiyle çocuklarınız için ‘’iyi ki’’ diyeceğiniz bir iyilik yapmak istiyorsanız, bu yoganın daima olarak onların hayatında olmasını sağlamaktır. Bizler eğitmenler olarak bu yolda rehber olmaya devam edeceğiz. Çocuklarınız, yeğenleriniz, kardeşleriniz için lütfen siz de aracı olun ve yogayla tanıştırın, buluşturun…

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nişan Yapmak Ne Kadara Mal Olur?

İlginizi çekebilir: Duyguları tanımak ve dönüştürmek için çocuk yogası

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir