Sağlıklı beslenmenin psikolojiniz üzerindeki 5 olumlu etkisi

Paketlenmiş gıdalar, gazlı ve şekerli içecekler ve rafine edilmiş besinler yerine, sebze, meyve ve tam tahılları tüketerek daha sağlıklı hissetmek için hemen şimdi bir adım atın. Sağlıklı beslenmek sadece kilo vermenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda beyninize, hayatı algılama biçiminize ve karar alma mekanizmanızın da aktif çalışmasına yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenmenin sizi şaşırtabilecek bir sürü harika psikolojik faydası vardır.

1. Benlik saygınız artar

Benlik saygısı genellikle olumlu bir beden imajıyla başlar ve sağlıklı beslenmek, bunu başarmanın ilk adımlarından biridir. Benlik saygımız beden algımızla doğru orantılıdır. Zihin ve vücut bir bütün olduğundan, vücut parçalarımızın sorunsuz çalışması, birbiriyle uyum içinde işlemesi ve beyin kimyamız, içsel bir sağlık duygusu için temel sağlıyor.

2. Enerji seviyeniz iyileşir

Harvard Tıp Merkezi’ndeki araştırmalara göre, sağlıklı beslenme enerji seviyesinin artmasına büyük ölçüde fayda sağlar. Sağlıklı karbonhidratlar, proteinler ve yağlar içeren, sebzelere ve kepekli tahıllara ağırlık veren beslenme düzenine geçerseniz, enerji seviyenizde anında artış gözlemlemeye başlarsınız.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evde hazırlayabileceğiniz lezzetli deniz mahsüllü yemek tarifleri

3. Genel beyin fonksiyonunuzu artırır

Besin açısından zengin yiyecekler tüketmek, beyin fonksiyonunuzu iyileştirir. Ne kadar sağlıklı beslenirseniz beyniniz o kadar sağlıklı çalışır, bu yüzden beyninizin daha iyi performans gösterebilmesi adına özellikle yaban mersini, ceviz, yeşil çay ve bitter çikolata gibi gıdalar tüketmeniz tavsiye edilir. Sadece bitter çikolatada aşırıya kaçmamak önemli.

4. Depresyon belirtilerini azaltabilir

Araştırmalara göre tıpkı diğer organlar gibi beyin de beslenme şeklimize göre tepki verebiliyor. Sağlıklı kalmak ve zinde olmak için beynin gerekli vitaminlere, minerallere ve diğer yararlı besinlere ihtiyacı vardır. Beyninize bu temel besinleri sağlamazsanız, düzgün çalışamaz ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları riskinizi arttırabilir. Magnezyum, selenyum, çinko, amino asitler, yağ asitleri ve bol su zinde bir zihin için alınması gereken başlıca minerallerdir. Bununla birlikte, sağlıklı beslenmenin klinik depresyon veya duygu durum bozuklukları için destekleyici bir unsur olduğuna fakat bir tedavi olmadığına dikkat etmek önemlidir.

5. Ruh halinizi iyileştirir

Beslenme psikolojisi üzerine yapılan çalışmalarda, beslenme düzeni ve ruh hali arasındaki ilişki hakkında birçok bulguya rastlandı. Farklı beslenme çeşitlerinin kullanıldığı çalışmalarda, yiyecek ve ruh hali arasındaki etkinin, kişiye bağlı olarak önemli ölçüde değiştiği belirlendi. Sonuç olarak protein açısından zengin, karbonhidratlar açısından orta ve sağlıklı yağ oranı düşük, özetle dengeli bir beslenme düzenine sahip olmak, kişilerin ruh halini iyileştirebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bedeninizden mesaj var: Periferik sinirler ne yapar?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir