Rahat ve derin uyumanıza yardımcı olacak 6 ipucu

Pek çoğumuzun başına gelmiştir. Ne kadar uyursak uyuyalım, sabah kalktığımızda sanki bütün gece ayaktaymışız gibi hissederiz. Bu sersemlik hali de kendimizi yorgun hissettiğimiz için bütün gün devam eder. Aslında yetişkin bir insanın kendini zinde hissedebilmesi için uyuması gereken süre yaklaşık 8 saat. Ancak çoğu zaman bu bile kendini enerjik hissetmene yetmiyorsa mutlaka altında yatan bir sebep var. Dikkat edilmesi gereken ilk şey, kaç saat değil, ne kadar derin uyuyabildiğin…

REM uykusunun eksikliğinde ise bazı sorunlar baş gösteriyor. 4 aşamaya ayrılan uykunun son basamağı olan REM (Rapid Eye Movements) aşamasında aslında beyin, işlevlerini uyanıkken olduğumuz gibi göstermeye devam ediyor. Eğer REM uykusu eksikliği yaşanıyorsa bu durum beraberinde depresyon, anksiyete bozukluğu ve bazı zihinsel rahatsızlıkları getirebiliyor. Rüya gördüğümüz REM aşamasında ayrıca beynin anıları pekiştirdiğine inanılıyor. Eğer son zamanlarda kendini sürekli yorgun hissediyor ve yeteri kadar uyuyamadığını düşünüyorsan her gece daha derin uykuya dalmana yardımcı olmak için yapabileceğin bazı şeyler var.

  • Rahat ve derin bir uyku için ilk önce vücudun sinir sisteminin rahatlaması şart. Magnezyum takviyesi almak ise uykuya dalmaya ve daha kaliteli uyku uyumaya yardımcı oluyor. Magnezyumdan zengin bitkisel besinler fındık, badem, ceviz, kaju, yapraklı koyu yeşiller, keten tohumu, chia, kabak çekirdeği, mercimek, fasulye, nohut, bezelye, bitter çikolata. Magnezyum eksikliğinde, kas ağrısı, kemik ağrısı, depresyon, yorgunluk, zayıflık, geçirgen bağırsak sendromu, enerji azlığı, serotonin azlığı görülebilir.
  • Gün içinde elimizden düşmeyen telefonlarımızı en azından yatmadan bir saat önce bırakmak gerekiyor ki hem beynimiz hem de gözlerimiz dinlenebilsin.
  • Uykuya dalabilmek için sadece sinir sisteminin ya da beynin rahatlaması yeterli değil. Tüm vücudun senkronize bir şekilde uyku moduna girebilmesi için yatmaya yakın bir vakitte yemek yememek de gerekiyor ki sindirim problemleri de beraberinde gelmesin.
  • Düzenli ve derin bir uyku uyuyabilmek adına yapılabilecek bir diğer şey ise vücudu bir nevi buna programlamak. Yani her gün ekstra bir durum olmadığı sürece aynı saatlerde uyumaya özen göstermek gerek.
  • Standart bir yatma saatinin ardından tutarlı bir uyku programına sahip olmak da önemli. Yattığın saat kadar kalkacağın saat de tutarlılık gösterirse kendini yorgun hissetme oranın da azalacaktır.
  • Yattığın odanın hava kalitesi de önemli kriterlerden. Ne çok fazla üşüyeceğin ya da terleyeceğin bir sıcaklıkta olmasına dikkat edebilirsin.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Neden büyük tuvaletinizi tutmamalısınız?

Bilimsel kaynaklar:
PMID: 26167034
https://doi.org/10.1038/ncomms15930
BioFactors 26 (2006) 201–208 201
doi:10.1038/nature17407.
PMID: 22738673

Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma bakabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sabaha stressiz başlayın: Stressiz bir gün için 4 püf noktası

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir