Geçtiğimiz ay, uyku farkındalığını geliştirmek için her yıl bahar ekinoksundan önceki Cuma günü kutlanan Dünya Uyku Günü’nde ve sonrasında yaklaşık 500 kişi ile birlikte 5 günlük “Mindfulness ile İyi Uyu İyi Ol” programı yapmıştık. Uyku uzmanlığımı ve mindfulness eğitimimi bir araya getirerek tasarladığım ve çok severek uyguladığım bu programda sağlıklı bir uyku için neler yapabileceğimizi örneklerle anlatmış ve günlük uykuya geçişi kolaylaştırmak amacıyla özel olarak hazırladığım mindfulness meditasyon pratiklerini de paylaşmıştım.
Bugün de sağlıklı bir uyku düzenini korumak için sana yardımcı olacak birkaç ipucunu paylaşmak istedim.
Planlama
Uyumak ve uyanmak için düzenli bir rutin oluşturabilir, planlama yapabilirsin. Hafta içi, hafta sonu ya da mevsimsel olarak günlük programların değişiyorsa, onları da göz önünde bulundurarak uyku için uygun bir zaman planı yapabilirsin.
Işık
Doğal ışıkta zaman geçirebilirsin. İster içeride ister dışarıda olsun, parlak gün ışığı uyanık hissetmene yardımcı olur. Gün içinde şekerleme yapmaktan kaçınabilirsin (küçük çocuklar hariç!).
Elektronikler
Yatağa girmeden önce elektronik alet kullanımını sınırlayabilirsin. Yatmadan bir saat önce telefon, bilgisayar, televizyonu kapatıp odayı karanlık, hafif serin, rahat ve uykuya hazır bir hale getirebilirsin.
Egzersiz
Düzenli egzersiz yapabilirsin. Her gün yapacağın minik yürüyüşler bile işe yarar. Fiziksel aktivite, stresi azaltıp iyi hissetmeni sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca geceleri uyku isteğini artırır.
Önceliklendirme
Ailenle / çocuklarla uykunun önemi hakkında konuşabilir, faydalarını anlamalarına yardımcı olabilirsin. Çocuklar için iyi bir uyku alışkanlığı modellemek oldukça önemli.
Kolaylaştırma
- Mindfulness pratiği ve kaslarını gevşetmek için küçük egzersizler yapabilirsin.
- Gündüzleri kestirme alışkanlığını daha aza indirebilirsin.
- Yatmadan önce odanın sessiz, sakin ve hafif serin olmasını sağlayabilirsin.
- Yatmadan önce ılık bir duş alabilirsin.
- Uyumadan önce yemek yemekten ve içmekten kaçınabilirsin.
Bırakmak
Uyuyamadığın zaman kendini zorlama. Yataktan kalkıp dikkatini başka bir yöne verip tekrar uyumayı deneyebilirsin.
Bir de dilersen bu yazıyı okuduktan sonra şu soruları kendine sorabilirsin:
- Sabah uyandığın zaman kendini iyi uyumuş ve dinlenmiş hissediyor musun?
- Kendini sabah uyanınca nasıl hissediyorsun?
- Eğer uyuyamadıysan, neyi düşündüğün için ya da kendini nasıl hissettiğin için uyuyamadın?
- Ne olsaydı daha iyi uyuyabilirdin?
Dilersen bu kısa “Kasları Rahatlatan Beden Taramasını” deneyebilir, dilersen uykuya dalmayı kolaylaştıracak bu mindfulness pratiğini deneyebilirsin.
Bir sonraki yazıda buluşunacaya kadar Instagram hesabımdan daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsin…
İlginizi çekebilir: Mindfulness ile zihnini dinginleştir: Ana odaklanmak için bir nefes egzersizi