Ruh, zihin ve beden bütünlüğünü odağına alan binlerce yıllık bir öğreti olan Yoga, günümüzde farklı amaçlara hizmet eden ve bütünsel sağlık için sayısız fayda sunan farklı türleriyle karşımıza çıkıyor. Derin ve yavaş akan Yin Yoga’dan egzersiz hareketleriyle harmanlanan yoga türlerine, Ashtanga gibi geleneksel akışlardan meditasyon ve nefes egzersizlerini odağına alan Kundalini’ye kadar hemen hemen tüm ihtiyaç ve ilgi alanına yönelik farklı yoga türleri bulunuyor.
Bazen güne daha enerjik ve motive başlamak için hızlı ve canlandırıcı bir yoga akışına, bazen de uykuya dalmakta zorlandığımız için hem zihnimizi hem de bedenimizi rahatlatan pratiklere ihtiyaç duyabiliyoruz. Dolayısıyla sizin için en uygun olabilecek yoga türüne karar verirken o günkü ruh halinizi, günün hangi saatinde yoga yapmak istediğinizi ve pratiğe ne kadar zaman ayırabileceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bazı uygulamalarda diğerlerinden daha rahat hissedebileceğiniz gibi, hangi yoga türünün size ne gibi faydalar sağlayabileceğini bilmeniz, konfor alanınızın dışına çıkarak hem fiziksel hem de zihinsel olarak farklı yoga türlerini keşfetmeniz, hangi stili uygularsanız uygulayın Yoga pratiğinizden maksimum fayda sağlamanıza yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Hatha Yoga
Geleneksel Yoga türlerinin en bilinenlerinden biri olan Hatha Yoga, rahatlatan ve esnekliği artıran pozlarla başlayıp beden gücü kullanılmasını gerektiren, daha zorlayıcı pozlarla devam eden; bu akışla birlikte otonom sinir sisteminin sempatik ve parasempatik uyarımları arasındaki salınımın dengeye gelmesini amaçlayan bir yoga stili. Hatha Yoga uygulamasında pozlar sırasında doğru nefes almak, en az pozları doğru yapmak kadar önemli. Nefes farkındalığıyla, bedensel olduğu kadar zihinsel dengenin de sağlanması ve beden dengesiyle ahenk içinde ilerlemesi hedefleniyor.
Hatha Yoga’da her poz yaklaşık olarak 5 ila 10 nefes arasında sürdürülmeye çalışılarak bedenin dengede ve stabil kalması amaçlanıyor. Hem yeni başlayanlar hem de deneyimli uygulayıcılar için uygun olan bu yoga türü, diğer tüm stiller için gerekli olan nefes ve beden farkındalığının temellerini oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Uyku kalitenizi iyileştirmek, stres seviyenizi azaltmak, bedeninizi ve zihninizi rahatlatmak, farkındalığınızı geliştirmek için Hatha Yoga pratiklerinden faydalanabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Vinyasa Yoga
Sanskritçe’de ‘akış’ anlamına gelen vinyasa kelimesi, Vinyasa Yoga’da pozlar arasındaki akışa vurgu yapıyor. Her bir pozda 3 ila 5 nefes arası kalarak pozlar arasında hızlı geçişler yapılan bu dinamik yoga stili, özellikle harekete ihtiyaç duyanların ve nefesi bir araç olarak nasıl kullanabileceğini öğrenmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yoga türleri arasında bulunuyor.
Kilo vermek ya da vücudunuzu sıkılaştırmak, kas gücünüzü artırmak, postürünüzü düzeltmek ve esnemek için faydalanabileceğiniz bu yoga türü, dinamik yapısı gereği kardiyovasküler sağlığınızı desteklemek, kondisyonunuzu güçlendirmek, bedensel dayanıklılığınızı artırmak konularında da size destek olacaktır.
Bedensel faydalarının yanı sıra, konsantrasyon becerinizi artırmak, zihinsel fonksiyonlarınızı iyileştirmek, meditasyon ve farkındalık tekniklerini uygulamak ve stresten arınmak için de Vinyasa Yoga’yı tercih edebilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Ashtanga Yoga
Ashtanga Yoga; nefesi, duruşları ve drishtiyi (odak noktası) senkronize ederek, bedendeki enerjinin hızlanmasını sağlayan, dinamik ve akıcı bir yoga türü. Ashtanga Yoga’nın diğer yoga türlerinden temel farkı, tüm pozların aynı sırada ve akışta uygulanıyor oluşu.
Sürekliliği sevenler ve devamlı farklı pozlar ve akışlar uygulamaktansa sabit bir akışı takip etmek isteyenler için oldukça uygun olan bu yoga türünü uygulayarak kaslarınızı güçlendirebilir, sinir sisteminizi dengeleyebilir ve zihninizi hafifletebilirsiniz. Özellikle hareket etmek, ter atmak ve konsantrasyonunuzu güçlendirmek istediğiniz zamanlarda Ashtanga Yoga’dan destek alabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Iyengar Yoga
Adını yoga blokları ve sandalye gibi farklı objeleri yoga pratiğine dahil etmesiyle tanınan B.K.S Iyengar’dan alan bu yoga türü; çeşitli ekipmanların kullanılmasıyla ön plana çıkıyor. Bedenin kendi dengesini ve gücünü kazanması için desteklerle doğru pozisyona geçmesini hedefleyen Iyengar Yoga’da dengeye ve stabiliteye önem veriliyor. Pozlarda Vinyasa veya Ashtanga’da olduğundan daha uzun süre bekleniyor ve dengede durmaya yardımcı ekipmanlar kullanılıyor.
Özellikle postürünüzü ve duruşunuzu düzeltmek, dengenizi güçlendirmek ve odaklanma becerinizi artırmak istiyorsanız Iyengar Yoga sizin için doğru bir yoga sitili olabilir.
Watch this video on YouTube
Yin Yoga
Yin Yoga, eklemleri ve kasları güçlendiren, bağ dokuyu derinden uzatan, böylece eklem hareketliliğini ve genel esnekliği geliştirmeye yardımcı olan duruşları ve esnemeleri içeriyor. Seviyenize uygun şekilde 2 ila 10 dakikalık bir süre boyunca çeşitli pozlarda kalınmasını hedefleyen Yin Yoga’da, vücudun derin noktalarına işlemiş gerilimin ve stresin salınması amaçlanıyor.
Yin Yoga’nın yavaş akan temposu sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı oluyor ve uygulayıcılarına yavaşlama, dinlenme ve meditatif duruma geçme fırsatı veriyor. Esnekliğinizi artırmak, bağ dokunuzu güçlendirmek, uykuya geçişinizi kolaylaştırmak, parasempatik sinir sisteminizi aktive ederek rahatlamak ve gevşemek için Yin Yoga’dan faydalanabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Kundalini Yoga
Kundalini Yoga, canlandırıcı beden hareketlerini dinamik nefes çalışması, meditasyon ve mantralarla birleştiren bir yoga pratiği olarak biliniyor. Çalışmalar sırasında zihinsel dayanıklılık oluşturmaya ve sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak için tekrarlanan güçlü kol hareketleri, nefes çalışması ve el hareketleri gibi “kriyalar” Kundalini Yoga’nın en önemli bileşenleri arasında yer alıyor.
Geleneksel Kundalini öğretileri vücuttaki enerji akışını iyileştirmeye odaklanıyor. Kundalini Yoga da bu odak doğrultusunda, vücutta ve beyinde yer alan sinir ağlarını uyararak, bedendeki enerji noktaları olarak bilinen çakraların açılmasıyla bedendeki enerji akışının sürekliliğinin sağlanmasını hedefliyor.
Sezgilerinizi ve iradenizi güçlendirmek, manevi yönünüzü geliştirmek, fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi daha güçlühissetmek istiyorsanız Kundalini Yoga sizin için faydalı bir pratik olabilir.
Watch this video on YouTube
Power Yoga
Vinyasa Yoga türlerinden biri olarak bilinen ‘Power Yoga, genellikle kol üstünde dengede durmayı ve ters duruşları içeren, terleme garantili ve bedenin oldukça dinamik olmasını gerektiren yoga türlerinden biri. Adından da kolaylıkla anlaşılabileceği gibi beden gücünü artırmayı hedefleyen Power Yoga, hızlı akan ve güç gerektiren yoga pozlarıyla kardiyovasküler sistemini aktif şekilde çalıştırıyor. Öyle ki, tamamen vücuttan ter yoluyla toksin atmak ve beden gücünü geliştirmek için tasarlanmış geleneksel Ashtanga pratiklerinden bile daha sert, daha hızlı ve daha güçlü.
Power Yoga’dan tüm vücudunuzu güçlendirmek ve kardiyovasküler dayanıklılık oluşturmak için faydalanabilir, kendinizi enerjisiz hissettiğinizde, değişime ihtiyaç duyduğunuzda ya da içinizin içinize sığmadığı anlarda enerji harcamak için bu pratiği uygulayabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Rocket Yoga
Geleneksel Ashtanga Yoga’nın ‘batılılaştırılmış’ bir varyasyonu olan Rocket Yoga, spesifik bazı duruşları içeren ve sabit akışların tekrar edilmesiyle uygulanan bir yoga türü. Güneşi selamlamayla başlayan ve ardından kol ve bacaklar üstünde dengede durmayı gerektiren pozlarla devam eden Rocket Yoga’da aynı asanaların (yoga pozlarının) farklı varyasyonlarıyla, bedeninizin akışına uygun bir hızda kendinizi geliştirmeniz amaçlanıyor. Beden duruşlarının yanı sıra meditasyon araçları olarak nefes, bandha (enerji kilidi) ve drishti (bakış noktası) üzerine de odaklanmayı gerektiren Rocket Yoga’dan dengenizi geliştirmek, kaslarınızı güçlendirmek ve bilişsel becerilerinizi artırmak için faydalanabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Hot Yoga
Ortam ısısı artırılarak yapılan bu yoga türünde amaç, artan ısıyla birlikte hem zihnin hem de vücudun daha özgür hareket etmesini sağlamak. Herhangi bir Yoga stili uygulanarak yapılabilen Hot yoga pratikleri, çoğu zaman beden gücünün aktif olarak kullanılmasını gerektiren duruşları ve akışları içeriyor. Doğal olarak daha fazla terlemenize neden olan bu yoga türünde vücudunuzu susuz bırakmamanız ve ter nedeniyle kaymamak için matınızın yanında mutlaka bir havlu bulundurmanız oldukça önemli.
Denge ve esnekliğinizi geri kazanmak, nefes farkındalığınızı geliştirmek, zihinsel dayanıklılığınızı güçlendirmek, kan dolaşımınızı hızlandırmak, bağışıklık sisteminizi desteklemek ve daha fazla endorfin salgılamak için Hot Yoga’dan faydalanabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Hamile Yogası
Hamilelik hem zihinsel hem de bedensel olarak hızlı değişimlerin yaşandığı bir süreçken, doktorunuzun uygun görmesi durumunda bu değişikliklere kolay adapte olabilmek için hamile yogasından faydalanabilirsiniz. Hem hamilelik sürecindeki değişimlere karşı hazırlıklı olmak hem de doğum sürecini kolaylaştırmak için tasarılanmış bu yoga türü, hamile kadınlar için uygun olabilecek pozlara odaklanıyor. Nefes çalışmalarının yoğun olduğu bu yoga türünde, altın iplik nefesi olarak bilinen ve doğum sürecini kolaylaştırdığı düşünülen özel bir nefes pratiğine de çalışılıyor.
Dolaşım sistemini hızlandırmak için vücudun farklı bölgelerini hareket ettirmeye yardımcı olan çeşitli yoga pozlarının yanı sıra, bedene destek ve konfor sağlayan battaniye, minder, kemer gibi farklı ekipmanlar da ‘destekleyici kaynaklar’ olarak kullanılabiliyor.
Hamilelik döneminde bel ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, nefes darlığı gibi semptomlarınız varsa, stres ve kaygı gibi duyguları yoğun olarak deneyimliyorsanız ve doğuma yardımcı olan kaslarınızın gücünü, esnekliğini ve dayanıklılığını artırmak istiyorsanız bu yoga türünden faydalanabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
İlginizi çekebilir: Hangi yoga stili senin için daha uygun: Bilmeniz gereken 6 yoga stili