Eğer bir vegansanız dışarıda bir mekanda vegan pizza yemek istediğinizde her zaman olumlu karşılık almayabilirsiniz. İşte vegan pizza tarifi, böyle günler için var! Sizin için vegan pizza yapacaksalar bile hamurunun da vegan olduğundan emin olmanız gerekir. İyisi mi kendi leziz pizzanızı, kendiniz yapmayı deneyin. Vegan pizza tarifi konusunda evde yapabileceğiniz lezzetli mi lezzetli seçenekleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
İçindekiler
Vegan beslenme nedir?
Önce kısaca veganlık nedir açıklayalım. Veganlık, hiçbir hayvansal besinin tüketilmediği beslenme şeklidir. Vegan beslenmede et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların hiçbiri tüketilmez. Bu beslenme şekli sadece sağlık açısından değil etik kaygılar nedeniyle hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı bir duruş olarak tercih edilmektedir.
Vegan ve vejetaryen arasındaki fark
Vegan ve vejetaryen sıklıkla karıştırılan iki kavram. Bu nedenle aralarındaki farklı açıklamakta fayda var. Vejetaryenlik et tüketmemeyi temel alan bir beslenme şeklidir ancak yumurta, süt, bal gibi hayvansal gıdalar içerir. Hatta vejetaryen beslenme tarzının bazı türlerinde, balık ve deniz ürünleri veya sadece beyaz et yenebilmektedir. Semi vejetaryenler ara sıra hayvansal gıdalar tüketir. Vejetaryenlik bir beslenme şekli olarak tanımlanırken veganizm daha çok bir yaşam şeklini ve felsefeyi ifade eder.
Neden vegan olmalıyız?
Vegan beslenmenin temel motivasyonu, sağlıklı yaşamdır. Dünyaca ünlü kalp uzmanları, bitkisel bazlı beslenmenin kalp hastalıklarının önlenmesinde büyük önem taşıdığını belirtiyor. Bu türlü beslenmenin sağlık açısından yararlarını konu alan pek çok bilimsel araştırma da mevcut. Buna karşın vegan beslenmenin yalnızca sağlık sebepleri amacıyla tercih edildiğini söyleyemeyiz. Çünkü veganizm, aynı zamanda bir yaşam biçimi.
Vegan beslenme, sağlıklı beslenmenin yanı sıra et endüstrisinin hayvanlara ve çevreye verdiği zarardan uzak durma düşüncesi taşır. Et endüstrisi sadece hayvanlara zarar vermez; aynı zamanda sera gazı emisyonuna, su israfına, orman talanına ve iklim değişikliğine de yol açar. Vegan beslenmeyi tercih edenler, bu düşünceye bağlı bir yaşam tarzı benimserler.
Vegan pizza tarifi
Veganlık hakkında kısaca bilgi verdikten sonra evde yapabileceğiniz lezzetli tariflere geçelim. Evde vegan pizza tarifi için öncelikle hamuru hazırlayarak işe başlayın.
Vegan pizza hamuru nasıl yapılır?
Vegan pizza hamuru için ihtiyacınız olan malzemeler:
- ¾ bardak ılık su
- 1 paket kuru maya
- 2 bardak un
- 1 tatlı kaşığı şeker
- ¾ tatlı kaşığı tuz
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Bir bardağın içinde mayayı suyla karıştırın ve çözünmesi için bekleyin.
- Bu sırada bir kase içerisine unu, şekeri ve tuzu alın. Üzerine mayalı suyu ve zeytinyağını ekleyin.
- Tüm malzemeleri elinizde karıştırın. Eğer çok yapışkansa biraz daha un ekleyin.
- Pürüzsüz bir hamur elde edene dek hamurunuz yoğurun. Hazır olduğunda bir kasenin içinde top halinde bırakın. -Üzerini hafifçe yağlayın ve streçle kapatıp ılık bir yerde dinlendirin.
- Yaklaşık 1 saat sonra hamur kabardığında tekrar alıp hafifçe yoğurun.
- Pizza hamurunu yaymak için düz ve geniş bir yüzeyi unlayın.
- Hamurunuzu tezgaha alın ve unlayın. Ardından merdane yardımıyla yayın.
- Diğer yüzeyini çevirip yine merdane ve hamuru unlayarak yayın.
- Bu işlemi hamurunuz istediğiniz inceliğe ve büyüklüğe gelene kadar tekrarlayın.
- İstediğiniz büyüklüğe geldiğinde tepsiye alın ve parmaklarınızla son kez yayın.
Bu hamurdan iki adet orta boy vegan pizza çıkar. Eğer tek kişilik yapacaksanız hamurunuzun yarısını buzlukta saklayabilirsiniz.
Mayasız vegan pizza hamuru nasıl yapılır?
Eğer vegan pizza tarifi için mayasız hamur hazırlamak istiyorsanız ihtiyacınız olan malzemeler: Un, kabartma tozu, tuz, zeytinyağı ve su. Ölçüler konusunda yukarıda verdiğimiz hamur tarifine bağlı kalabilirsiniz.
Geleneksel pizza hamurunda, hamurun kabarması için taze veya kuru maya kullanılır. Ancak mayanın etki etmesi ve hamurun düzgün bir şekilde kabarması en az bir saat sürer. Bu adımı atlamak isterseniz, mayasız bir pizza hamuru yapmayı tercih edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken maya yerine kabartma tozu kullanmak!
Mayasız vegan pizza hamuru hazırlamak için bir kabın içerisinde un, kabartma tozu ve tuzu birleştirin. Ardından zeytinyağı ve su ekleyin, karıştırın. Pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Görüldüğü üzere aslında yapmanız gerekenler, yukarıdaki hamur tarifiyle birebir aynı.
Vegan pizza sosu
Vegan pizza tarifi için sıra sosta! Hamurunuz dinlenirken sosu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Pizza sosu için gerekli malzemeler:
- 1- 1,5 çorba kaşığı salça
- Kekik
- 4 çorba kaşığı kadar ılık su
- 4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir kasenin içerisinde karıştırın. Sosunuz hamuru yağlayacak kadar yağlı ve tamamına yetecek kadar ıslak olmalı. Eksik olduğunu düşünürseniz su veya yağ ekleyerek karışım miktarını artırabilirsiniz. Ardından bu karışımı hamurun üzerine güzelce yayın. Ve pizzanın üstüne koyacağınız malzemeleri hazırlamaya geçin.
Vegan pizza malzemeleri
Vegan pizza tarifinde, pizza üstü için seçeceğiniz malzemeler konusunda elbette farklılığa gidebilirsiniz. Ama bizim tarifimiz için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde:
- 1 paket mantar (veya 350 gram)
- 1 adet soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 bardak kurutulmuş domates
- Kekik
- Zeytinyağı
- Tuz
Malzemeleri pizza üstü için minik küpler halinde doğrayın ve derin bir kapta karıştırın. Yağın, tuzun ve kekiğin tüm malzemeleri kapladığından emin olun. Malzemelerin kurumaması için yeterince yağlanmış olması önemli. Ardından malzeme karışımını da hamurun üstüne serpin ve önceden ısıttığınız fırında 180 °C’de 30-35 dk kadar pişirin. Afiyet olsun!
Vegan karnabahar pizza tarifi
Vegan karnabahar pizza tarifi, lezzetli ve sağlıklı içeriğiyle en sık tercih edilen vegan tarifler arasında yer alıyor. Bu pizzanın tabanı karnabahardan!
Vegan karnabahar pizza için ihtiyacınız olan malzemeler:
Tabanı için:
- 1 küçük karnabahar
- 3 yemek kaşığı chia
- Yarım su bardağı badem unu
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
- Yarım çay kaşığı kuru kekik
Üzeri için:
- 1 adet avokado
- 150 gram balkabağı
- Mantar
- Pesto sos
- Domates sos
- Fesleğen
Hazırlanışı:
- Karnabaharları haşlayın ve suyunu süzün.
- Ardından blender’dan geçirin. Soğutup diğer taban malzemeleriyle birleştirerek hamur haline getrin (Chia için 1 yemek kaşığı su eklemek yeterli).
- Önceden ısıtılmış fırında 200 °C’de 30 dakika pişirin.
- Hamurunuz pişerken küp halinde kestiğiniz ve üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber eklediğiniz balkabaklarını da fırınlayın.
- Hamurunuzun 15 dakikada diğer tarafını da pişirirken balkabaklarını da kontrol edin. Piştikten sonra ikisini de alın.
- Taban için hazırladığınız pesto sos ve domates sosunu hamurun üzerine yayın.
- Üzerine küp küp kesilmiş ve fırınlanmış balkabaklarını yerleştirin.
- Son olarak 5 dakika daha fırınlayın ve avokado ile süsleyin. Afiyet olsun!
Bonus: Vegan yiyecekler
Vegan pizza tariflerini sevdiğiniz yiyeceklerle değiştirebilir ve kendinize özgü tarifler yaratabilirsiniz. Bu noktada yararlanabileceğiniz birçok vegan yiyecek bulunuyor. Hayvansal ürünler tüketmemek sadece sebze yemek değil. Birçok yemek zaten vegan veya kolayca ayarlanabilir. Sebze burgerleri, mantarlı pizzalar, sebzeli turşulu kumpir, humuslu sandviç, domatesli makarna, kısır, mercimek köftesi, zeytinyağlı sarma, rokalı bulgur salataları; bunlardan bazıları. Hayvansal gıdalarla yer değiştireceğiniz vegan yiyecekler ise genellikle şunlar:
- Fasulyeler, mercimek, nohut, börülce
- Mantar, soya ürünleri,
- Fındık, ceviz ve diğer kuruyemişler,
- Tohumlar, tohumlu bitkiler,
- Bitkisel sütler(Badem, Hindistan cevizi, soya, fındık, yulaf, pirinç)
- Besin destek mayası.
Peki, vegan ne yemez?
- Et ve kümes hayvanları,
- Balık ve deniz ürünleri,
- Süt ürünleri (Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, krema…)
- Yumurta,
- Arı ürünleri (Bal, arı poleni, arı sütü…)
- Hayvansal kökenli maddeler (Kazein, laktoz, jelatin, karmin, L-sistein, omega-3 yağ asitleri…)
İlginizi çekebilir: Biberli ekmek: Hem glutensiz hem vegan bir tarif