Hayat kalitesi ya da ne kadar “iyi yaşadığımız” pek çok faktöre bağlı olarak değişiyor olsa da, tüm faktörlerden daha etkili bir şey var: fiziksel sağlığımız. Sağlıklı bir yaşam tarzı söz konusu olduğunda ise, doğru beslenme ve fiziksel aktivite ön plana çıkıyor. Ancak sağlıklı yaşamanın tek formülü bunlar değil.
İşte sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için kazanmanız gereken alışkanlıklar.
İçindekiler
- 1 Düzenli bir uyku
- 2 Limonlu ılık su içmek
- 3 Çay içmek
- 4 Diş ipi kullanmak
- 5 Probiyotik almak
- 6 Egzersiz öncesi ısınmak
- 7 BPA’dan uzak durmak
- 8 Cilt bakımı ürünlerinizi dikkatli seçmek
- 9 Güneş gözlüğü takmak
- 10 Daha fazla lif tüketmek
- 11 Her öğünde “yeşil” tüketmek
- 12 Daha fazla seks yapmak
- 13 Her gün tartılmak
- 14 Zeytinyağı kullanmak
- 15 YO-YO diyet yapmayı bırakmak
- 16 Haftalık “yaramazlık” planı yapmak
- 17 Meditasyon yapmak
- 18 Uyuklamak
- 19 Kahvaltıda proteine ağırlık vermek
- 20 “Ölümüne çalışma”ya engel olmak
Düzenli bir uyku
Uyku, çoğu zaman es geçilebilir ya da feragat edilebilir bir şey gibi görünse de, sağlıklı bir vücudun en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri düzenli uyku. Sağlıklı beslenmek ya da spor yapmak hayatınızın ne kadar vazgeçilmezi olursa olsun, vücudunuza ihtiyacı olan uykuyu vermeden sağlıklı olmanız mümkün değil. Yetersiz uyku, beyninizin tam kapasiteyle çalışması önündeki en büyük engelken, dikkatsizlik, odaklanamama gibi pek çok problemin de esas sebepleri arasında.
Uyku kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biri, yastık seçimi. Ergonomik, ortopedik ve boyun destekli bir yastık edinmek, uyku kalitenizi önemli ölçüde artıracaktır.
Görsellere tıklayarak ürünlere ulaşabilirsiniz.
Limonlu ılık su içmek
Sabahları yaptığınız şeyler, günün geri kalanı için en büyük belirleyicilerden. Güne bir bardak suyla başlamak ise pek çok sağlık uzmanının dilinden düşürmediği önerilerden biri. Sabah kalkar kalkmaz içeceğinizi bir bardak suyun içerisine atacağınız limon ile, hem içtiğiniz suyun etkisini arttırabilir, hem de daha taze bir başlangıç yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoks hakkında merak ettiğiniz her şey ve A’dan Z’ye detoks rehberi
Çay içmek
Çay, özellikle bitki çayları, sudan sonra vücudunuz için tüketebileceğiniz en faydalı sıvılardan biri. European Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre, düzenli olarak yeşil çay tüketmek, erkeklerde hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Yeşil çay ayrıca metabolizmayı hızlandırıyor, kan basıncını düşürüyor ve antiemflamatuvar görevi görüyor. Yeşil çay sevmiyorsanız, faydalarını öğrenerek farklı bitki çaylarını da deneyebilirsiniz.
Diş ipi kullanmak
Diş ipi kullanmak yalnızca dişlerinizin bembeyaz ışıldamasını sağlamıyor; sağlığınızı da derinden etkiliyor. Örneğin diş etleriniz iltihaplıysa, ağzınızdaki bakteriler kan dolaşımına karışabilir ve iltihabın tüm vücudunuza yayılmasına sebep olabilir.
Görsellere tıklayarak ürünlere ulaşabilirsiniz.
Probiyotik almak
Düzgün işleyen bir sindirim sistemi, vücudunuzun genel sağlığı üzerinde oldukça etkili. Sindirim sistemimize dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler ise, bunun en kolay yolu. Sindirime yararlı probiyotiklerin bir diğer faydası ise bağışıklık sisteminizi güçlendirmeleri. Serotoninin büyük kısmı gutta salgılanırken, burada olanlarla nasıl hissettiğimiz arasında da büyük bir bağlantı mevcut.
Görsellere tıklayarak ürünlere ulaşabilirsiniz.
Egzersiz öncesi ısınmak
Antrenman yapmadan önce uygulayacağınız durağan bir ısınma, performansınız üzerinde çok da etkili olmayabilir. Ancak walking lunge ya da high skip gibi kaslarınızı ısıtacak bir ısınma, performansınızı arttırmanın yanı sıra, sakatlıkların da önüne geçmenize yardımcı olur. Eğer daha pratik bir yöntem istiyorsanız, bedeninizi yapacağınız egzersize en iyi şekilde hazırlamak için esneme bantlarından faydalanabilirsiniz.
BPA’dan uzak durmak
Bisphenol A için kullanılan kısaltma olan BPA, su şişelerinden ambalajlara kadar pek çok yiyeceğimizi çevreleyen bir kimyasal ve ne yazık ki diyabetten kardiyovasküler rahatsızlıklara kadar pek çok negatif etkisi var. Bu nedenle seçiminizi plastik şişeler yerine cam şişelerden yaparak ve plastik ambalajlı ürünlerden uzak durarak, hem vücudunuz hem de doğa için faydalı bir adım atabilirsiniz.
Görsellere tıklayarak ürünlere ulaşabilirsiniz.
Cilt bakımı ürünlerinizi dikkatli seçmek
Derimiz, sahip olduğumuz en büyük organ. Dolayısıyla tüm diğer organlarımız gibi iyi bakılmayı hak ediyor. Cildinize iyi bakmanın yolu, düzenli olarak kullandığınız tüm cilt bakım ürünlerini hassasiyetle seçmeye dayanıyor. Kimyasallardan uzak, doğal ve organik cilt bakım ürünlerini tercih edin.
Güneş gözlüğü takmak
Cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş kremi kullanmak nasıl gerekliyse, gözlerimizi de korumak gerekiyor. Bunun tek yolu da güneş gözlüğü takmak. Güneş gözlüğü kullanmak, sizi güneş yanıklarından ve katarakttan koruyacağı gibi, cilt kanseri önlemede de etkili. Tabii UV filtresi olan, yüzünüze oturan bir gözlük seçmeniz yararınıza.
Daha fazla lif tüketmek
Lifli besinler, sağlıklı bir beslenme planının olmazsa olmazı. Lif yönünden zengin bir diyet, vücudunuzun düzgün bir şekilde işlemesi için gerekli. Aynı zamanda lifler kilo vermenize de yardımcı olacak. Diğer yandan lifler sindirimi düzenliyor, kan basıncını düşürüyor, diyabet riskini azaltıyor ve kötü kolesterolü düşürüyor.
İlginizi çekebilir: Lifli gıdalarla beslenmenin 4 önemli faydası
Her öğünde “yeşil” tüketmek
Eğer her öğününüzde tabağınızda yeşillik bulunmuyorsa, vücudunuzun esas ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarından birini vermeyerek ona kötülük yapıyorsunuz. USDA’ya göre, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kanser önleyen gıdaların başında geliyor. Diğer yandan kilo kontrolüne ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Daha fazla yeşil tüketmek ve vücudunuzu yeşile daha kolay alıştırmak için için sebzelerden hazırlanan detoks sularını deneyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yeni başlayanlar için Akdeniz ve Ege otları rehberi
Daha fazla seks yapmak
Düzenli olarak seks yapmak, daha genç görünmenize ve hissetmenize yardımcı olmasının yanı sıra, stresi azaltıyor, bağışıklığınızı güçlendiriyor, uykunuzu düzene sokuyor, prostat kanserini önlemeye yardımcı oluyor ve kardiyovasküler sağlığınızı koruyor.
İlginizi çekebilir: 7 yaş daha genç görünmenin sihirli formülü: Her yaşta düzenli cinsel ilişki
Her gün tartılmak
Kilo vermenin en kolay yolu, her gün tartılarak gelişiminizi gözlemlemekten geçiyor. Çabalarınızın olumlu sonuçlarını görmek sizi daha çok motive ederken, ihtiyacınız olan devam etme gücünü de veriyor.
Zeytinyağı kullanmak
Yemeklerinizde zeytinyağı kullanarak yemekten vazgeçemediğiniz ağır yemekleri olduğundan çok daha hafif bir hale çevirebilir, yemeklerinizin lezzetini iki katına çıkarabilirsiniz.
YO-YO diyet yapmayı bırakmak
Diyete bir başlayıp bir bırakmak, hafta içleri yediklerinize dikkat ederken hafta sonları yaramazlıkları arttırmak, vücudunuz için oldukça zararlı. Diyet yaparken tutarsız davranmak ve bunu uzun süreler devam ettirmek, metabolizmanızı ve bağışıklık sisteminizi kötü etkilerken, olumsuz sonuçları uzun vadede obeziteye kadar varabiliyor.
Haftalık “yaramazlık” planı yapmak
YO-YO diyetler sağlığınız için ne kadar zararlıysa, düzenli ve stratejik şekilde planlanan yaramazlıklar o kadar az zararlı. Haftalık olarak planlayarak düzenleyeceğiniz yüksek kalorili ve karbonhidratlı kaçamaklar, leptin seviyesini arttırıp ghrelin seviyesini düşürüyor. Hormonlarınız normale döndüğündeyse, metabolizma, açlık hissi, enerji harcama gibi konularda negatif etkileri önlüyor.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenmenin ne yediğinizden çok ne kadar yediğinizle bağlantılı olduğunu kanıtlayan fotoğraflar
Meditasyon yapmak
Meditasyon yapmak her ne kadar bir trend gibi görünüyor olsa da, aslında çok uzun yıllardır uygulanan bir pratik ve bir felsefesi var. Gün içerisinde yalnızca kendinize ayıracağınız 10-20 dakika ile stres seviyenizin azalması, kan basıncının düşürülmesi mümkün. Diğer yandan hayatın tüm uyaranlarından uzaklaşacağınız bu 10-20 dakikalık periyotlar zihninizi boşaltmak ve dolayısıyla rahatlamak için de birebir.
İlk Türkçe meditasyon uygulaması Meditasyon App, farklı ses ve uygulama seçenekleri ile gün içinde istediğiniz her an, istediğiniz her yerde kolayca meditasyon yapma imkanı sağlıyor.
Uyuklamak
Eğer iş yerinize toplu taşıma ile gidiyorsanız, yolda kestirmek, bu vakti değerlendirmenin en faydalı yollarından biri; özellikle de geceleri yeterince uyku alamıyorsanız. 20-30 dakikalık kısa uykular, kısa süreli dikkati arttırırken geceleri de uykunuzu bölmüyor. Diğer yandan gün içinde zihninizin karışmasını ve yorulmasını önlüyor. Gün ortasında kısa bir uyku, kan basıncını da düşürüyor.
İlginizi çekebilir: Gece uykusuna alternatif: Çok fazlı uyku döngüleri
Kahvaltıda proteine ağırlık vermek
35g protein içeren bir kahvaltı kilo almanıza engel olurken, gün içerisinde fazla yemenizin de önüne geçiyor. Glukoz seviyenizi düzenliyor, açlık krizlerinin önüne geçiyor. Eğer hayvansal gıdalar tüketiyorsanız, kahvaltıda süt, yumurta, et, yoğurt gibi kaliteli proteinlere yer vermeyi ihmal etmeyin. Eğer tüketmiyorsanız son zamanların favori protein kaynağı kinoayı deneyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kinoa: Sağlıklı beslenenlerin protein kaynağı
“Ölümüne çalışma”ya engel olmak
Her ne kadar kendinize işe vererek çalışmak hem kendiniz hem de işiniz için faydalı olsa da, haftada ortalama 35-40 saatten fazla çalışmak birkaç yıl içerisinde inme-felç riskini %10 oranında arttırıyor. Haftada 49-54 saat çalışmak bu riski %27 oranında arttırırken, 55 saatin üstü bu oranı %33’e çıkarıyor. University College London’da yapılan bir araştırmaya göre.
İlginizi çekebilir: İş yaşam dengesinin yeni adı: İşte yaşam
Sağlıklı yaşam sizin için bir vazgeçilmez olsun istiyorsanız ve “bedenime hakettiği ilgiyi göstermemin zamanı” geldi diyorsanız Uplifers olarak sizler için seçtiğimiz en başarılı wellness ürünlerine Uplifers Wellness Shop’tan ulaşabilirsiniz.