Bağışıklık sistemi, sağlıklı yaşam, kaliteli uyku: 2020 yılının en çok okunan Live Up yazıları

2020 yılının sona ermesine sayılı günler kaldı. Yılbaşının gelmesi için geri sayıma çoktan başladığımız şu günlerde 2021 yılı için dileklerimizi, hedeflerimizi ve hayallerimizi belirlerken; bir yandan da 2020 yılıyla olan hesaplaşmalarımızı tamamlayıp hem kendimizin, hem öğrendiklerimizin hem de çıkardığımız derslerin değerlendirmesini yapıyoruz.

Biz de Uplifers olarak Feel Up, Live Up, Pleasure Up, Style Up, Explore Up, Green Up ve Pet Up kategorilerimizden, tüm yıl boyunca sizlerin severek okuduğu yazıları bir araya getirerek ‘2020 yılının en çok okunan yazıları’ seçkisi yapmak istedik. Geçtiğimiz yılı sağlıklı beslenme, fitness önerileri, sağlıklı yemek tarifleri, koşu gibi konuların yer aldığı ‘Live Up’ kategorisiyle değerlendirmek isteyenler için işte 2020 yılının en çok okunan Live Up yazıları:

Uyanır uyanmaz telefonumuzu elimize almamamız gerektiğinin 3 kanıtı

Gözümüzü açtığımızda elimize ilk aldığımız şey olan telefonun akıl sağlığımıza, beynimize, vücudumuza ve güne başlarkenki motivasyonumuza etkisini bilseydiniz, yeni yılda kurtulmak istediğiniz ilk bağımlılığınız bu olurdu. ABD’deki IDC Research’e göre, akıllı telefon kullanıcılarının yaklaşık yüzde 80’i uyandıkları ilk 15 dakika içinde telefonlarını kontrol ediyor. Gelin uyanır uyanmaz telefonunuzu kontrol etmenin bizi nasıl etkilediğine birlikte bakalım!

Devamı: Uyanır uyanmaz telefonumuzu elimize almamamız gerektiğinin 3 kanıtı

Sağlıklı yaşam geri sayımı: Sağlıklı ve iyi bir yaşam için atmanız gereken 9 adım

Sağlıklı ve iyi bir yaşam en az bedensel olduğu kadar zihinsel ve ruhsal olarak da iyi hissetmenizle, yani bütünsel iyi oluşunuzu destekleyebilecek sağlıklı ve iyi yaşam alışkanlıkları edinmenizle mümkün. Eğer gerçekten sağlıklı yaşamak istiyorsanız tüm bu alışkanlıkları bir “paket” halinde kabul etmeniz ve uygulayabilmeniz gerekiyor. Şimdiye kadar her biriyle ilgili oldukça detaylı bilgiler paylaştığımız sağlıklı ve iyi yaşam alışkanlıklarının olmazsa olmazlarının yer aldığı bu sağlıklı yaşam geri sayımı, akılda kalması ve uygulaması kolay bir sağlıklı ve iyi yaşam rehberi niteliğinde. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Dr. Mark Hyman: “Zayıf ama sağlıksız olmak obeziteden daha tehlikeli”

Devamı:Sağlıklı yaşam geri sayımı: Sağlıklı ve iyi bir yaşam için atmanız gereken 9 adım

Genç kalma telaşı: Yaşlanmayı hızlandıran 3 temel faktör

Yaşlanma belirtileri ve yapmanız gerekenler

Yıllar su gibi bir bir akıp giderken, hepimiz ilerleyen yaşlarda da çok daha aktif bir yaşam sürmenin, çok daha genç ve sağlıklı görünmenin yollarını arıyoruz. Son yılların en popüler wellness trendlerinden biri de longevity, yani uzun yaşam. Gençlik mevzusunu ele alırken karşımıza üzerinde düşünmek durumunda olduğumuz birkaç konu çıkıyor: Genetik mirasımız en büyük şansımız. Ancak bunun dışındaki tüm parametreler sosyal medya hesaplarındaki filtrelerden ziyade, size bağlı. İşin sırrı aslında gençleşmeye çalışmakta değil, yaşlandıran faktörleri azaltmakta saklı. Nasıl mı?

Devamı: Genç kalma telaşı: Yaşlanmayı hızlandıran 3 temel faktör 

Koşuya nasıl başlanır: Koşuya yeni başlayacaklar için bir rehber

Koşu, fiziksel ve zihinsel pek çok faydası olduğu bilinen ve diğer türlere göre uygulaması çok daha zahmetsiz görünen bir spor türü. Hem antrenman öncesi ısınma, hem de tek başına bir antrenman olan koşu, özellikle dışarıda yapılıyorsa, çok da keyifli bir egzersiz. Peki koşmaya nereden ve nasıl başlamak gerekiyor? Koşu antrenmanını diğer egzersiz çeşitleriden ayıran en önemli noktalar neler? Koşuyu alışkanlık haline getirmek için neler yapmanız gerekiyor? Koşuya bağlı sakatlıkları önlemek için nelere dikkat etmelisiniz? 2020 yılının en çok okunan yazılarından biri olan bu yazımız, koşmaya başlamak isteyenler için adeta bir rehber niteliğinde.

Devamı: Koşuya nasıl başlanır: Koşuya yeni başlayacaklar için bir rehber 

Kaliteli uyku için 13 altın kural

Güne daha zinde, daha enerjik ve daha keyifli başladığınız sabahları şöyle bir gözden geçirin… Dikkatlice düşündüğünüzde fark edeceksiniz ki, bu “güzel sabahların” mimarı, çoğu zaman kaliteli ve yeterli bir uyku. Dinlendirici, yeterli ve kaliteli bir uyku, fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığı korumanın ön koşullarından biri. Uykusuzluk ise dikkat dağınıklığı, motivasyon eksikliği, halsizlik, odaklanma ve hafıza problemlerinden başlayarak kronik stres, depresyon ve hatta obeziteye varan pek çok sağlık probleminin habercisi. Peki sağlıklı ve kaliteli bir uykunun olmazsa olmazları neler?

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kolajen hakkında merak edilenler

Devamı: Kaliteli uyku için 13 altın kural

Arınmak, yenilenmek ve tazelenmek için #21GünChallenge: Hayatınızı yeşillendirmek için her güne bir öneri

Yeni bir alışkanlık edinmek, yaşam tarzımızı değiştirmeyi gerektirdiği için, çok da kolay bir süreç değil. Ne var ki, belirli bir süre devam ettirilecek görevlerden oluşan ‘challenge’ konsepti, alışkanlık edinme süreci için harika bir başlangıç. Kendimize iyi bakmanın gittikçe daha da önemli olduğu, üstüne üstlük yeni yılla birlikte yepyeni bir başlangıç yapmaya hazırlandığımız bugünlerde küçük ama etkili iyi yaşam alışkanlıklarını edinmeyi kolaylaştırmak için #21GünChallenge’ına katılmaya ne dersiniz?

Devamı: Arınmak, yenilenmek ve tazelenmek için #21GünChallenge: Hayatınızı yeşillendirmek için her güne bir öneri

Yemek yedikten sonra neden aç hissederiz ve ne yapabiliriz?

Acıkmak, vücudumuzun yemek yeme isteğinin ilk sinyali. Ancak araştırmalar, birçoğumuzun yemek yedikten sonra bile açık hissi duyabildiğini gösteriyor. Peki, açlık duygusu aslında bedenin yemeğe ihtiyacı olduğunun sinyaliyse, yemek yedikten sonra aç hissetmemizin nasıl bir sebebi olabilir? Beslenme düzeni, hormonlar ve yaşam tarzını içine alan birçok faktör yemek yesek de yemesek de vücudun kendisini sürekli olarak aç hissetmesine neden olabiliyor. Açlık hissinin sebeplerini ve yapabileceklerinizi kapsamlı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Devamı: Yemek yedikten sonra neden aç hissederiz ve ne yapabiliriz?

Gluten nedir, glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir: Glutensiz diyet ve beslenme önerileri

Glutensiz beslenme hiç şüphesiz son yılların en popüler beslenme trendlerinin başında geliyor. Dolayısıyla 2020 yılında da en çok okunan Uplifers yazılarından birinin glutensiz beslenmeyle ilgili bir yazı olması aslında bizler için sürpriz olmadı. Glutensiz diyetlere olan ilginin hızla artması ve glutensiz besinlere ulaşmanın kolaylaşması nedeniyle her geçen gün daha fazla kişi glutensiz beslenmeyi tercih ediyor. Gluten nedir, glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir, gluten zararlı mıdır, kimler glutensiz beslenmelidir, hamilelikte gluten alınmalı mıdır, glutensiz diyet yapılırken nelere dikkat edilmelidir gibi gluten hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İstanbul vegan kafeler: Şehrin en iyi vegan seçeneklerini keşfedin

Devamı: Gluten nedir, glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir: Glutensiz diyet ve beslenme önerileri

Bir iyilik yap, #EvdeKal: Sosyal izolasyon günlerine özel aktivite önerileri 

Pandemi gölgesinde geçen kocaman bir yılı geride bırakıyoruz. 2020 yılı geçse de pandeminin etkileri hala devam ediyor ve vaktimizin neredeyse tamamını evde geçirirken, hayatla bağlantımızı koparmamak ve akışta kalabilmek için rutinimizi sürdürmek bu dönemdeki en yararlı önerilerden biri. Günlük işlerden arta kalan zamanlarda, üretkenlik yarışına girmeden, hem kendinize hem sevdiklerinize hem de evinize zaman ayırmak için aktivite önerilerimizi bu harika yazımızda bulabilirsiniz.

Devamı: Bir iyilik yap, #EvdeKal: Sosyal izolasyon günlerine özel aktivite önerileri 

Bitki çayları ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri

Pandemi döneminde sağlıklı kalabilmenin yolu vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin güçlü olmasından, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın yolu ise tahmin edebileceğiniz üzere kendimize iyi bakmaktan geçiyor. Doğanın şifa kaynağı bitkiler ve bitki çayları vücudumuzun virüslerle savaşmasına yardımcı olmalarının yanı sıra enfeksiyon ve enflamasyona karşı da koruyucu olmalarıyla biliniyorlar. Yüzyıllardan beri hem geleneksel korunma yöntemlerinde hem de tıbbi tedavilerde sıkça kullanılan doğal bitkiler, sağlıklı ve iyi çalışan bir bağışıklık sisteminin vazgeçilmez destekçilerinden. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan bitkiler ve bitki çaylarının yanı sıra bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günlük rutininizde yapacağınız kendisi küçük ama etkisi büyük değişiklik önerilerini bu kapsamlı yazımızda bulabilirsiniz.

Devamı: Bitki çayları ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri

Daha iyi hissetmenize, gününüzü ve hayatınızı daha güzel geçirmenize yardımcı olacak sağlıklı beslenme, koşu, fitness, yaşam ve yoga üzerine etkili tavsiyeleri ve yazıları Live Up kategorimizde bulabilirsiniz! Keyifli okumalar!

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir