Evde geçirdiğimiz günlerde artan ev işlerini kolaylaştıracak pratik öneriler

Bugünlerde zamanımızın çoğunu, hatta belki tamamını evde geçiriyoruz. Evde bu kadar fazla zaman geçirirken ev dışında geçirdiğimiz zamanda odağımızda olmayan ev düzeni, temizlik ve hijyen konuları da daha fazla odağımızda olmaya başladı. Artık daha fazla evde pişiriyor, normalde yalnızca akşamları kullandığımız alanları tüm gün boyunca kullanıyor, dolayısıyla temizlik yapmaya ve dağınıklık toplamaya daha fazla zaman ayırmak durumunda kalıyoruz. Yaşam kalitemizi koruyabilmek ve yaşam alanlarımızdan maksimum verimi alabilmek için bu alanların temizliği ve düzeni konusunda alışkanlıklarımızı gözden geçirmek durumundayız.

Huzurlu, sakin, tertemiz bir ev hepimizin hayali. Ne var ki, günlük yaşamın temposu içerisinde evimizi her an evimizi derli toplu ve temiz tutmaya vakit ayıramayabiliyoruz. Evde geçirdiğimiz zamanla orantılı olarak artan ev işlerine daha az zaman ayırarak düzenli ve temiz bir yaşam alanı oluşturabilmek mümkün.

Mutfak işleri

Gün boyunca belki en çok zamanımızı alan şey düzenli olarak yemek pişirmek. Hangi yemeği yapacağınıza karar vermekten malzemelerin yıkanarak hazırlanmasına, pişirme sürecinde çıkan bulaşıkların ve kirlenen mutfak tezgahının temizlenmesine oldukça fazla zaman alan mutfak işlerine ayırdığınız süreyi kısaltmak için:

  • Haftalık yemek listesi hazırlayın. Tüm hafta boyunca ne pişireceğinizi düşünürken harcadığınız süre, bazen yemeğin hazırlanmasından daha çok vakit alabiliyor. Evde yaşayan herkesin fikrini alarak ve elinizdeki malzemeleri gözden geçirerek haftanın her günü ne yiyeceğinizi önceden belirlemek yemek pişirmek için harcayacağınız süreyi oldukça kısaltacaktır.
  • Önceden pişirebileceğiniz her şeyi tek seferde hazırlayıp derin dondurucuya atın. Listenizde yer alan yemeklerden tek seferde pişirebileceklerinizi belirleyin. Mümkün olabildiğince fazla yemeği ayırdığınız süre içinde pişirdikten sonra her gün yemek hazırlarken çıkan bulaşıklara ve mutfak temizliğine ayırdığınız zamandan tasarruf etmiş olacaksınız.
  • Bulaşık çıktığı an bekletmeden bulaşık makinesine yerleştirin. Makine dolduğu an bulaşıkları yıkayın ve yıkama işlemi bittiğinde temizlenenleri hemen yerlerine yerleştirin. Böylelikle yeni çıkan bulaşıklar dağınıklık yaratmadan makinede birikmiş olacak ve mutfağınız sürekli düzenli kalacak.
  • Çöp kutunuzu da dolar dolmaz boşaltın ve havalandırın.

Biriken tozlar, mobilya ve yer temizliği

Eviniz ne kadar minimal tasarlanmış ya da sık temizleniyor olursa olsun, toz oluşumu kaçınılmaz. Özellikle de kalabalık bir evde yaşıyorsanız… Ancak evinizi sık süpürerek toz oluşumunu ve kir birikmesini engelleyebilirsiniz. Evin içinde daha fazla zaman geçirdiğinizde daha fazla toz ve kir birikeceği için yerleri daha sık süpürmeniz ve sık sık toz almanız gerekebilir. Herkesin evde zaman geçirdiği bu süreçte evin içinde daha fazla hareket edildiği için tozların ve kirlerin evin her yerine yayılmasını önlemek de daha fazla zamanınızı alacaktır.

  • Süpürme işlemine en çok toz ve kir tutan yumuşak ve kumaş kaplı alanlardan başlayarak mobilyalarınızı, perdelerinizi ve hatta duvarlarınızı sırayla süpürün.
  • Temizlik modları farklı görevler için en iyi hale getirilen Dyson V11™ Absolute Elektrikli Süpürge, gücü ve çalışma süresini dengeleyerek ihtiyaç duyduğunuz her an yardımınıza yetişiyor. Dyson V11™ Absolute Elektrikli Süpürge, Dynamic Load Sensor™ sistemi ile süpürme esnasında halılarla sert yüzeyler arasındaki motor hızını otomatik olarak değiştirerek her zemin türünde derinlemesine temizlik sağlarken, kablosuz tasarımıyla dilediğiniz tüm yüzeylere zaman ve efor harcamadan kolayca ulaşabilmenize de olanak veriyor.
  • Özellikle halılarınızı süpürürken derinlere saklanmış tozlardan ve kirlerden kurtulmak için aynı yerin üzerinden birkaç kez geçmeniz ya da halıyı farklı yönlere doğru süpürme işlemini tekrarlamanız gerekebilir. Zamandan tasarruf etmek için HEPA filtresi olan, ekstra güçlü bir süpürgeye yatırım yapabilirsiniz. Dyson’ın en güçlü akıllı elektrikli süpürgesi V11™’in tamamen kapalı filtre sistemi 0,3 mikron kadar küçük partikülleri %99,97 oranında hapsederken, temiz hava yayarak süpürme işleminden alacağınız verimi artıracaktır.
  • Toz alırken ve evi süpürürken fark etmesek de tozlar ve partiküller havaya dağılıyor ve aldığımız havanın kalitesini etkileyebiliyor. Bu nedenle solunum sistemi sağlığımız için evlerimizi sık sık havalandırmamız gerekiyor. Ancak özellikle soğuk kış aylarında camları sürekli açık tutarak evin havasını taze ve temiz tutabilmek mümkün olamayabiliyor. Bu noktada toz alma işlemi esnasında havadaki alerjen ve partikülleri algılayan bir hava temizleyici yardımıyla soluduğunuz hava kalitesini artırabilirsiniz. Hava kirliliği seviyesini otomatik olarak algılayan ve havayı kirleten çok çok küçük maddeleri bile yakalayabilen Dyson Pure Hot+Cool™ toz alma işlemi esnasında havada uçuşan 0.1 mikron küçüklüğündeki mikroskobik partiküllerin %99.95*’ini yakalar.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Pandemi ev tasarımlarını nasıl değiştirdi?

Kirli çamaşırlar

Çok fazla dışarı çıkmasak da evde sürekli üzerimizde olan kıyafetler, iç çamaşırları, havlular, yatak örtüleri derken evin hiç bitmeyen işlerinden biri de kirli çamaşırlar. Evde uzun süre kaldıktan sonra dağınıklığın büyük çoğunluğunun üstünüzden çıkan kirliler, ütülenerek dolaba kaldırılmayı bekleyen kıyafetler ve eşleşmeyi bekleyen çorap yığınlarından kaynaklandığını fark edeceksiniz. Kıyafetlerinize ve kirli çamaşırlarınıza ayırdığınız zamanı kısaltmak için:

  • Renklileri ve beyazları aynı kirli sepetinde biriktirip sonradan ayıklamak yerine renklileri çamaşır makinesinde beyazları ise kirli sepetinde biriktirerek (ya da tam tersi) çamaşırları renklerine göre ayırmaya harcadığınız zamandan tasarruf edebilirsiniz.
  • Biriken çamaşırlarınızı bekletmeden hemen yıkamayı, yıkama biter bitmez bekletmeden asmayı ve kuruduktan hemen sonra yerlerine yerleştirmeyi alışkanlık haline getirerek dağınıklık oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Çamaşır yıkamayla ilgili aşamalı işleri unutmadan takip edebilmek için telefonunuzun hatırlatıcısından yararlanabilirsiniz.

Dolap düzenleme ve eşya ayıklama

Yeni bir eve taşınmadığımız sürece artık kullanmadığımız eşyalara düzenli olarak el atıp ayıklamak gibi bir rutinimiz yok çünkü bu iş için düzenli olarak ayırabileceğimiz zamanımız yok. İş stresi, günlük hayat yoğunluğu ve yorgunluğu, zamanın kısıtlı olması gibi nedenlerle sürekli ertelediğiniz bahar temizliğini yapmak için evde geçirdiğiniz bu zaman aralığı mükemmel bir fırsat. Evden dışarı çıkmadığınız süre içinde çok fazla zaman ayırmadan, birkaç gün içinde dağınıklık yaratan ve gereksiz yer kaplayan eşyalarınızdan kurtulabilirsiniz:

  • İşe kutuların içinde sakladığınız ya da depoladığınız eşyalardan başlayın. Kutuları boşaltarak 1 yıl boyunca hiç kullanmadığınız ve sizin için çok da özel olmayan objelerden, kıyafetlerden, çantalardan ya da ayakkabılardan kurtulun. Kullanılabilecek durumda olanları ihtiyacı olan kişilere bağışlayabilir ya da mobil uygulamalar üstünden satarak bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Kullanılamayacak durumda olanları ise geri dönüşüme gönderebilirsiniz.
  • Kışlıkları kaldırırken tüm sezon boyunca hiç giymediğiniz eşyaları da gözden geçirerek üzerine çok da fazla düşünmeden elinizden çıkarın. Hem yeni çıkaracağınız yazlık eşyalarınıza hem de yeni alacağınız kıyafetlere yer açmış olacaksınız.
  • Eşyalarınızı her gün kısıtlı bir zaman ayırarak ayıklamaya çalışın. Örneğin, bir gün kışlıkları, bir gün yazlıkları, bir gün ayakkabıları, bir gün kazaklarınızı ayıklayabilirsiniz. Ayırdığınız zamanın dışına çıkmamaya ve o zaman diliminde tüm işinizi bitirmeye odaklanın.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kümes Nasıl Yapılır?

Banyo ve tuvalet hijyeni

Normalde de temizlik rutinimizin büyük bölümünü oluşturan banyo ve tuvalet hijyenine salgın döneminde daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Ekstra efor ve zaman harcamadan tuvalet ve banyo hijyenini sağlamak için:

  • Latex eldiven, temizlik bezleri, çamaşır suyu gibi temel temizlik malzemelerini bir arada ve kolay ulaşabileceğiniz bir yerde muhafaza edin.
  • Tuvaletten çıkıp ellerinizi yıkamadan önce düzenli olarak lavabonuzu temizleyebilir, sürekli temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Diş fırçası, cımbız, tırnak makası gibi kişisel eşyalarınızı kapalı bir dolapta saklayın ve kullandıktan hemen sonra alkollü bir temizleyiciyle ya da kolonyayla temizleyin.
  • Sifonu çekmeden hemen önce su haznesine birkaç damla dezenfektan temizlik malzemesi damlatarak sifonu çektiğinizde tüm tuvaletin düzenli olarak dezenfekte edilmesini sağlayabilirsiniz.

Temizliğe ayırdığınız zamanı planlayın: Her gün 20 dakika kuralı

Temizlik için minimum süreyi ayırarak evin sürekli toplu, düzenli ve temiz olmasını sağlamanın oldukça kolay bir yolu var: Planlama. Aşağıdaki listede bulunan maddelerin her biri en fazla 20 dakikanızı alacak işlerden oluşuyor. Listedeki tüm bu işleri yavaş yavaş ve daha uzun sürede yapmak yerine, ihtiyaç duyduğunuz zamanı belirleyin ve telefon alarmınızı kurarak ayırdığınız süreden daha fazlasını ev işleriyle meşgul olarak geçirmemeye çalışın

1. Gün: Mutfağınızı ve oturma odanızı düzenleyin. Fazlalık olduğunu düşündüğünüz tüm eşyaları ortadan kaldırın. Depolama alanınız varsa oraya, yoksa en kısa sürede verilmek üzere kenara kaldırın.
2. Gün: Evin tüm tuvalet, banyo, küvet ve duşakabinleri dip köşe temizleyin.
3. Gün: Sırada yatak odaları var. Kendi yatak odanızı ve varsa çocuk odasını toparlayın. Etrafa dağılmış kıyafetlerden yatak örtüsüne, sağa sola sıkışmış oyuncaklardan perdelere kadar odalardaki her alanı temizleyin ve düzenleyin.
4. Gün: Çalışma odası, giyinme odası, ardiye odası gibi ekstra odalarınız varsa bir gününüzü de onlara ayırın. Yatak odası dışında ekstra bir odanız yoksa o günü yatak odalarınızda eksik kalan işlerinizi tamamlamak için kullanabilirsiniz.
5. Gün: Mutfağınızı ve oturma odanızı toparlayın. Mutfak dolaplarındaki dağınık eşyaları düzenleyin. Kahve makinası, tost makinası gibi sürekli temizlenmeyen elektronik aletlerinizi dezenfekte edin. Kitaplıkların ve televizyon ünitesinin tozunu alın.
6. Gün: Banyonuzun yerlerini ve banyo dolaplarını temizleyin. Havlularınızı yenileriyle değiştirin.
7. Gün: Evinizdeki 20 dakika içinde silebileceğiniz tüm camları silin. Odalara göre öncelik sırası belirleyebilirsiniz. Camları sildikten sonra sirke ve gazete kâğıdıyla kolaylıkla parlatabilirsiniz.
8. Gün: Bugünün 20 dakikalık temizlik zamanını sadece tüm odaları süpürmeye ayırın. Dyson V11™ Absolute Elektrikli Süpürgenin kablosuz sistemi ve yüksek çekim gücü ile tüm evi süpürmek 20 dakikadan bile daha kısa sürebilir.
9. Gün: Yatak odanızda yeni oluşan dağınıklıkları toparlayın. Nevresim ve çarşaflarınızı değiştirin.
10. Gün: Oturma odasını düzenleyin, dağınıklıkları toparlayın ve mobilyalarınızın tozunu alın. Zamanınız kalırsa yerleri silebilirsiniz.
11. Gün: Banyonuzdaki bitmiş detarjan kutularını atın. Çamaşır makinanızın üstünü ve vakumunda biriken kirleri temizleyin. Zamanınız kalırsa duvarlarda birikmiş su ve kireç lekelerini temizleyin. Havlularınızı değiştirin.
12. Gün: Kıyafet dolabınızı toplayın. Kıyafetlerinizi kombinleyerek düzenli şekilde askılara asın. Kirlilerinizi, ütülenecekleri ve kullanmadığınız kıyafetlerinizi ayıklayın.
13. Gün: Çalışma odası, yemek odası, giyinme odası gibi ekstra odalarınıza zaman ayırın. Böyle bir odanız yoksa yatak odalarında daha önce zaman ayıramadığınız ama yapılması gereken işlerle ilgilenin.
14. Gün: Yatak odalarındaki çekmeceleri, yatağınızın altını, varsa bazanızın içini temizleyin ve düzenleyin. Zamanınız kalırsa toparlama ve temizleme işiniz bittikten sonra yerleri de silebilirsiniz.
15. Gün: Mutfağınızı ve oturma odanızı toparlayın.
16. Gün: Banyonuzu düzenleyin ve tozunu alın. Çekmecelerinizi düzenleyin, banyo çöpünü boşaltın ve yerleri silin. Havlularınızı değiştirin.
17. Gün: Tüm kapı kollarını silin, kapıların üstünde biriken tozları temizleyin ve fotoğraf çerçevesi, biblo, mumluk, kitap gibi küçük dekoratif objelerin tozunu alın.
18. Gün: Buzdolabını tamamen boşaltıp temizleyin ve düzenleyin. Bozulmuş ve tarihi geçmiş yiyecekleri çöpe atın.
19. Gün: Ayakkabılığınızı tamamen boşaltın, temizleyin ve yeniden yerleştirin. Uzun zamandır kullanmadığınız ayakkabılarınızı ayıklayarak ayakkabılığınızda yer açın.
20. Gün: Mutfağınızı ve oturma odanızı toparlayın.
21. Gün: Banyonuzu toparlayın. Havlularınızı değiştirin.
22. Gün: Yatak odanızı ve varsa çocuk odasını toparlayın. Fazlalıkları ortadan kaldırın.
23. Gün: Evinizdeki tüm odaları süpürün.
24. Gün: Kirli çamaşırlarınızın tamamını yıkayın, kurutun ve ütülenmesi gerekenleri ütüleyerek yerlerine kaldırın. Bu iş 20 dakikadan fazla zamanınızı alabilir ancak 20 dakikadan daha az zamanınızı alan diğer günlerden kalan sürenizi ütü gibi zaman alan işler için kullanabilirsiniz.
25. Gün: Mutfağınızı ve oturma odanızı toparlayın.
26. Gün: Mutfağınızı düzenleyin ve tozunu alın. Çekmecelerinizi toparlayın, çöpleri boşaltın ve yerleri silin.
27. Gün: Banyonuzu toparlayın. Havlularınızı değiştirin.
28. Gün: Yatak odanızı ve varsa çocuk odasını toparlayın. Fazlalıkları ortadan kaldırın.
29. Gün: Ocak, fırın ya da buzdolabı gibi derinlemesine temizlik isteyen bir eşyanızı temizleyin.
30. Gün: Evinizdeki tüm odaları süpürün.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  2024 Eviniz İçin Festivale Hazır Şık Bayram Süsleri

Listenize aylık ya da haftalık olarak yapmanız gereken işleri de ekleyin. Planlayıp alışkanlık haline getirdikten sonra, herhangi bir iş gözünüzde büyümeyecektir.

 

*Bağımsız laboratuvar (IBR US) tarafından EN1822 standartlarına göre 0.1μm’de (DEHS) laboratuvar şartları altında test edilmiştir. 

 

Bu içerik Dyson katkılarıyla hazırlanmıştır.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir