Geleceğin sosyalleşme trendlerinde wellness devrimi: Wellness toplulukları

Arkadaşlarınızla haftalık buluşmanızı spor salonunda ya da yoga stüdyosunda yapmak kulağa nasıl geliyor? Arkadaş buluşması denince akla pazar brunchları, alışveriş merkezleri ya da cuma iş çıkışı yemekleri geldiği için yogada yan yana terleyerek sosyalleşme fikri ilk bakışta biraz ilginç gelmiş olabilir. Ancak son yıllarda tüm dünyada hızla yayılan wellness trendlerinin en öne çıkanlarından biri de spor salonlarının ve wellness odaklı işletmelerin sosyalleşme merkezi haline gelmesi. Bundan çok değil beş sene önce arkadaşlarınızla birlikte yogaya başlamak ya da hafta sonunu bir wellness ve SPA merkezinde geçirmek söz konusu bile değilken artık bu ve bunun gibi wellness odaklı aktiviteleri sosyalleşme amaçlı kullanmak oldukça popüler bir trend.

Bu trendin bu kadar hızlı yayılmasının en önemli sebeplerinden biri Y jenerasyonu olarak adlandırılan 90’lı yıllarda doğmuş, şu an 30’lu yaşlarında olan bireylerin yaşam stilleri. Dünyanın en tanınmış pazar araştırması şirketlerinden Nielsen’ın 2017 yılında yayınlamış olduğu rapora göre Y kuşağından olan bireyler ebeveynlerine ve kendilerinden büyük diğer yetişkinlere göre daha az alkol tüketme ve spor, sağlıklı beslenme gibi iyi yaşamla ilgili aktiviteleri daha fazla benimseme eğilimindeler. Peki gençlerin artık alkol tüketmiyor, gece dışarı çıkıp sabahlara kadar dağıtmıyor oluşu toplumun muhafazakarlaştığının bir göstergesi olabilir mi? Yapılan araştırmalar gençlerin dinle ilgili konulara olan ilgisinin ve kilise gibi dini mekanlara gitme oranlarının her geçen yıl daha da azaldığını gösteriyor. Yani sosyalleşme trendlerindeki bu radikal değişimi muhafazakarlaşma olarak yorumlamamız söz konusu değil.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Safranın sağlığa 11 faydası

İlginizi çekebilir: Sosyalleşmede yeni trend: “Ayık olmak”

Günümüzde sosyalleşme amaçlı kullanılan en bilindik yerlerin başında alışveriş merkezleri geliyor. Ancak ilerleyen yıllarda ‘alışveriş merkezinde buluşup alışveriş yaparken sosyalleşme’ trendinin de yavaş yavaş kaybolmaya başlayacağı öngörülüyor. Yapılan araştırmalar bu değişimin sebebinin online alışveriş oranındaki artışla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Geleneksel sosyalleşme mekanlarının yerini artık CrossFit salonları, grup meditasyonu stüdyoları, vegan restoranlar almaya başladı. Kendini gerçekleştirme, kişisel gelişim ve kolektif bilinç gibi konulara önem veren Y kuşağı sosyalleşme gibi kişisel aktivitelerinde de değerleriyle ve yaşam tarzıyla örtüşen, kendisi gibi insanlarla bir araya gelebileceği mekanları tercih ediyor. Yeni nesil yetişkinler artık düşünceleri, inançları ve benimsedikleri yaşam tarzı konusunda toplumsal değerlerden daha bağımsız olma eğiliminde. Bu yüzden bar, gece kulübü gibi sesli ortamlarda birlikte dans edip bir şeyler içmek artık bu neslin sosyalleşme ihtiyacını karşılaması için yeterli değil. Sosyalleşmek için bu tarz mekanları tercih etmeyen, sosyalleşme ihtiyacını teknoloji yardımıyla karşılamaya çalışan Y kuşağı için wellness odaklı mekanlar fiziksel olarak bir araya gelerek tekrar yüz yüze sosyalleşme fırsatı yaratıyor.

İlginizi çekebilir: Y jenerasyonundaki bireylerin mutsuzluğunun ve tatminsizliğinin arkasında ne var?

Sosyal yaşamımız neden wellness odaklı olmaya başladı?

Global Wellness Institute raporuna göre %7’si son iki yıla ait olmak üzere wellness sektörüne dayalı ekonomi 4.2 trilyon dolara ulaştı. Wellness trendlerinin bir anda bu kadar popüler hale gelmesinde Y kuşağının kısıtlı olan zamanını optimize etme çabası büyük rol oynuyor. Aynı anda hem spora gidip hem de sporda sosyalleşme ihtiyacını karşılayabildiğimizde bir taşla iki kuş vurarak zamandan tasarruf etmiş oluyoruz. Y kuşağının bir başka öne çıkan özelliği olan tutkularını ve keşfettiklerini herkesle paylaşma isteğinin de wellness odaklı etkinliklerin bir anda popülerleşmesindeki etkisi oldukça büyük. Meditasyon festivallerinden spinning partilerine ilgi çekici ve yaratıcı wellness etkinlikleri sosyal medyada ilgi gördükçe bu etkinliklere katılanların sayısında da artış görülüyor. Sağlıklı ve temiz beslenen, düzenli olarak spor yapan ya da detox suları içen birinin cuma akşamı çıkıp uykusuz kalmak istememesi, bedenine ve ruhuna zarar verdiğini düşündüğü şeyleri tüketmek istememesi oldukça anlaşılır.

Mekanlarda wellness devrimi

Wellness odaklı birçok deneyim Y kuşağının sosyalleşme aracı haline gelmiş durumda ve geleneksel wellness odaklı mekanlar da bu ihtiyacı karşılamak üzere dönüşüm geçiriyorlar. Bu dönüşümün en bilinen örnekleri koşu grupları ve spor salonlarının üyelerine özel düzenlediği sosyalleşme odaklı etkinlikler ve ayrıcalıklar. Spor salonlarındaki smoothie barlar ya da insanların spor öncesinde ya da sonrasında oturup konuşabilecekleri, sosyalleşebilecekleri alanlar, arkadaşlarınızla birlikte girebileceğiniz grup dersleri de bu dönüşümün en görünen örneklerinden.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kundalini Yoga ve çakralar: Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Nilay Alacalı ile bütünsel arınma ve çakralar röportajı

İyi yaşam odaklı mekanlardaki değişimin yanı sıra, sosyalleşmek için gittiğimiz kafeler ya da iş yerlerimizde de bu değişim trendine ayak uydurma yolunda önemli adımlar atılıyor. Meditasyon odaları, sağlıklı yiyecek ve içecek barları, vegan öğle yemeği gibi wellness odaklı seçeneklere erişim geçmişe kıyasla artık çok daha kolay.

İlginizi çekebilir: 2020’de mutlaka takip etmeniz gereken 9 wellness trendi: Akıllı asistanlar ön planda

Wellness topluluklarının ve wellness odaklı mekanların geleceği

Wellness odaklı mekanların ve trendlerin yükselişte olması geleneksel sosyalleşme alışkanlıklarımızın tamamen son bulacağı anlamına gelmiyor. Bir çoğumuz hala hafta sonu akşamlarında eve pizza söyleyip film geceleri yapmayı ya da arkadaşlarımızla dışarıda buluşup geç saatlere kadar eğlenmeyi tercih ediyoruz. Değişen tek şey artık sosyalleşme ihtiyacımızı karşılamak için wellness odaklı mekanların ve etkinliklerin çoğalması sayesinde daha fazla seçeneğin bulunuyor olması. Birçoğumuz yoğun bir koşuşturmaca içinde zamanla yarışarak çalışırken hem sosyalleşmek hem de kendimize zaman ayırmak için zaman yaratmaya çalışıyoruz. Bu nedenle özellikle gelecekte sosyalleşme odaklı wellness etkinliklerinin sayısında önemli bir artış yaşanması bekleniyor.

 

Kaynaklar:

Well and Good

Nielsen

Global Wellness Institute

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir